Çeşme Esnaf Odası’nda bir basın toplantısı düzenleyen Köfüncü, “ Darbe girişiminden sonra esnafımız kötü bir dönem geçiriyor. Bizler de ‘9 Durak 9 Deneyim’ adı altında düzenlenen etkinliklerle ayağa kalkma çabası içerisindeyiz. Burada haksız rekabeti gündeme getirmek istiyorum. Çeşme’de bulunan 1.800 esnaf nasıl vergisini ödeyerek ülkesine katkı koyuyorsa, diğerleri de vergisini ödemeli. ÇEŞKA yönetimi ile yaptığımız görüşmelerde halk sağlığı, hijyen konusu ve esnaf ile yaşanan haksız rekabet oluştuğu için kendilerini ikaz ettik. Kendileri bize, ‘ Kendi yerimizi açınca bunlardan vazgeçeceğiz’ dediler. Çeşme Esnaf Odası kadınlara karşı değil. Onların bizim başımızın üstünde yeri var. Benim de 1.800 üyemin 400’ü kadındır. Geçen yıl 150, bu yıl da 120 kadınımıza Genç Girişinci kursu veriyoruz. Kadınlarımıza verdiğimiz değer ortada. Esnafımız nasıl ruhsatsız, oda kayıtsız, hijyen belgesiz, vergi dairesi izni olmadan bir yer açamaz ise seyyar satıcılara karşı olduğumuzu da her ortamda dile getiriyoruz” dedi.
Köfüncü, vergisini ödemeyen seyyar satıcıların ülke ekonomisine zarar verdiğini de sözlerine ekleyerek, “ Bizim için halk sağlığı da çok önemli. 40 derece sıcaklıkta sadece plastik kap içerisinde gıda maddesi satmak doğru mudur? Bunu bir esnaf yapsa ağır ceza ödemek zorunda. Bu cezalar esnafımıza uygulanıyorsa onlara da uygulanmak zorunda. Kendileri ile diyalog kurmak istedik ama cevap alamadık. Bu kez de basın yoluyla ÇEŞKA’ya seslenmek istiyorum; Eğer sokakta satış yapmaya devam edeceklerse yasal yollara başvuracağız. Yasa,
‘Yiyecek ve içeceği açıkta satamazsın’ diyor. Artık dükkanlarını açtıklarına göre satışlarını burada yapsınlar. Esnaflarımızın önünde satış yapıyorlar. Herkes ana caddede satış yapmak ister. O zaman benim esnafım da plastik masa, sandalyesini alsın cadde önünde satış yapsın. Ben burada 16.03.2016 tarihli yasayı söylüyorum. Biz burada bu sorunu diyalogla çözemedik ama bugüne kadar susmamız da ahilik kültüründendir. Bunu kimse yanlış anlamasın. Biz esnafın nafakası için ağzımızı açarız. Festivallerdeki satışlara bir şey söylemiyoruz ama hergün yapılacak satışlara karşıyız. Hiçbir esnafı enayi yerine koydurtmam. ÇEŞKA’ya saygım sonsuz ama onlarda sokakta değil, kendi yerlerinde satış yapsınlar. İzmir’in diğer ilçelerine bakın bakalım sokakta satış yapıyorlar mı? Bu 1.800 esnafa karşı yapılan ayıptır. Biz nasıl yasalara uygun çalışıyorsak, onların da bunu yapmalarını istiyoruz. Benim derdim kira veren, vergi veren, zor şartlarda yaşamaya çalışan esnafım. Bu işin düzelmesi için ÇEŞKA’yı 1.5 yıldır bekliyoruz. Ekonominin bu kadar kötü olduğu bir dönemde esnaf bu kadar fedakarca davranırken hak, hukuktan yana olunmasını istiyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.