Uluslararası sözleşmelerle yer alan mültecilerin geri gönderme yasağını ihlal ederek uygulamaya konulan Geri Kabul Anlaşması birinci yılını geride bırakırken Halkların Köprüsü Derneği yaptığı basın toplantısı ile anlaşmanın utanç vericiliğini koruduğunu belirterek iptalini istedi ve devletleri mültecilerle ilgili sorumluluk almaya çağırdı.
Geçtiğimiz yılın 18 Mart’ında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanarak yürürlüğe giren ve 4 Nisan’da mültecilerin Türkiye’ye iadesi ile uygulamaya konulan Geri Kabul Anlaşması birinci yılını doldurdu. Bir yıllık süreçte mülteciler pek çok kez hak ihlalleri ile karşı karşıya kalırken, anlaşma belirlediği hedeflerin çok uzağında kaldı. Avrupa Komisyonu’nu rakamlarına göre 1 yılda Yunanistan’dan geri gönderilen insan sayısı bin 487 iken Türkiye’den AB ülkelerine ise sadece 3bin 565 Suriyeli alındı.
Türkiye’ye gönderilen mülteciler ise, geri gönderme merkezlerinde avukatlarla yaptıkları görüşmelerde Yunanistan’ın başka bir adasına götürülecekleri söylenerek vapura bindirildiklerini söylediler. Türkiye’ye gönderilmek istenmeyen mülteciler yaptıkları eylemlerle ve açlık grevi ile tepkilerini gösterdi. 10 Mart 2016’dan bu yana Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteciler Yunan Adaları’nda merkezlere yerleştiriliyor ve Türkiye’ye geri gönderilmek üzere bekletiliyorlar.
Yine anlaşma ile 2016-2017yılları Türkiye verileceği taahhüt altına 3 milyar avronun henüz yaklaşık 750 milyonu ödendi. Anlaşma ile birlikte Ege Denizi’ndeki AB Sahil Güvenlik Birimi Frontex ekipleri ile birlikte güvenlik önlemleri arttırıldı. Anlaşma, Ege Denizi’ndeki mülteci geçişleri büyük oranda azalmasına sebep olsa da bu sefer daha tehlikeli güzergâh olan Kuzey Afrika-İtalya rotası tekrar canlandı. Bu süreçte binlerce mülteci Akdeniz’de yüzlerce mülteci yaşamını yitirdi.
Halkların Köprüsü Derneği, birinci yılını dolduran anlaşma ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında gerçekleşen basın toplantısında basın metnini okuyan dernek başkan yardımcısı Yıldırım Şahin, anlaşmanın tarihe bir utanç anlaşması olarak geçtiğini belirterek anlaşmanın tıkandığını vurguladı.
AB mültecilere insani çözüm sunmadı’
Anlaşmanın mültecilerin hakkını arama hakkını elinden aldığını da dile getiren Şahin “İnsan hakları ve varsa AB değerleri büyük bir erozyona uğradı. Mülteci meselesini AB sınırları dışında tutma politikası insan hakları temelli politikaları sildi. Sonuç olarak, bu anlaşma 1 yıl sonra, anlaşmanın imzalandığı gün kadar utanç vericidir. AB mültecilere hiçbir insani çözüm sunmamıştır. Sorun olduğu yerde durmaktadır. Sadece kısmen ve şimdilik AB sınırları dışındaymış gibi yapılmaktadır. AB, mültecilerin Türkiye’deki durumuna sorumluğu paylaşmamak üzere gözlerini kapatmıştır” dedi.