Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği ETİK Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB’ın maalesef turizmi baltalayan bir kurum olarak anılacağını kaydetti. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, düzenlediği basın toplantısında ETİK yönetim kurulu üyeleriyle birlikte konuyu değerlendirdi. Konaklama sektörünün temsilcisi Egeli turizmciler, son gelişmeler ışığında küresel online seyahat pazarının durumu ve ülke turizmine etkileri üzerine görüşlerini dile getirdi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin açtığı davada, online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. Ülke turizminin zor günler geçirdiği bir dönemde alınan bu karar, turizm sektöründe tartışmalara yol açtı.
Kordon Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelen ETİK üyeleri mahkeme kararının ülke adına ve turizm sektörüne kazanç değil aksine kayıp yaşattıklarını vurguladı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği ETİK Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB’ın maalesef turizmi baltalayan bir kurum olarak anılacağını kaydetti.
İşler, TÜRSAB ile kardeş kuruluş olduklarını fakat mevcut yönetimin günümüz koşullarına adapte olamadığını aktardı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin açtığı davada, online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmesinin özellikle iç turizmi canlandırma girişimlerine de balta vurduğunu aktaran ETİK Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB’a çağrıda bulunarak, “Haksız rekabet doğruyor kisvesi ile değil, kendinizi yenileyerek sektöre katkı verin” dedi.
İşler, “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin açtığı davada, online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. Ülke turizminin zor günler geçirdiği bir dönemde alınan bu karar, turizm sektöründe tartışmalara yol açtı.
Basın ile bir araya gelen İşler, son gelişmeler ışığında on -line seyahat pazarı ve Türkiye’yi ele alarak, booking. Com’a açılan davanın TÜRSAB’ın ne kadar yeniliklerden uzak olduğunun da iyi bir örneği olduğunu söyledi.
Dünyada turizm sektöründe online Pazar büyüklüğünün 2016 yılında 594 milyar dolar olduğunu söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Bu
pazarın 2020 hedefi 817 milyar dolar, bu büyüme hızını başka pazarda bulamazsın. Demek ki online pazarı hayatımıza daha çok girecek. Booking.com da otelci ile müşteri birebir görüşüyor. Platform sadece alıcı ile satıcıyı buluşturuyor. Bunu biz haksız bir platform olarak değil, adaletli bir platform olarak görüyoruz. Bu platformda en küçük işletme dahi kendine yer bulabiliyor “dedi.
“TÜRSAB bahaneye sığınıyor”
Türkiye'de herhangi bir vergi ödemediğine dikkati çekerek, acentaların yaptığı her iş için vergi ödediğini, bu portalın ise bir kuruş dahi vergi vermediğini, haksız rekabetin temelini de bunun oluşturduğu bahaneden öte olmadığının altını çizen İşler, “Vergi olayı tamamen Maliye Bakanlığı'nın konusu. Haksız rekabete yol açması da Rekabet Kurulu’nu ilgilendiren bir olay. Bu davranış turizm sektörünün altına dinamit koymaktan öteye gidemez” dedi.
Seyahat acenteleri güncellenmeli
Öte yandan bu firmanın Hollanda değil, ABD menşeili bir firma olduğuna da değinen İşler, “"Booking.com, Türkiye'deki satışlardan elde ettiği gelirden devlete vergi vermiyor, fahiş komisyonlar alıyor ve seyahat acentelerinin pazarını elinden alıyor. Dolayısıyla karşımızda dünyada 9,2 milyar dolarlık satışı bulunan, Google gibi arama motorlarının da içinde bulunduğu dev bir platform var. Pazarda bu şirketten sonra Expedia ve Ctrip firmaları da oldukça etkin. Booking.com engellenirse başka bir online platform pazara girer, çözüm bu değil. Turizmde zor bir dönemden geçtiğimiz, tam çarkları yağlayacağımız bir dönemde bu karar olumsuz etki yapar. Bu problem, portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebilir" diye konuştu.
Kararın ülkeye fayda getirmekten ziyade turizm sektörünün altına dinamit döşediğini tekrarlayan İşler, “Kim kazanıyor, en yakınımızdaki Yunan Adaları kazanıyor. Uçakların yüzde 67’si, konaklamanın da yüzde 55’i dijital platformlardan sağlanıyor. Çağdışı kararlar ile TÜRSAB kendine, üyelerine ve sektöre darbe yapıyor” diye konuştu.