Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>YEREL
14 Mart 2018 Çarşamba - 10:24

Çeşme deniz ve denizciliğinin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü

"Çeşme için Mavi Büyüme Stratejisi Geliştirme Çalıştayı'nda düzenlenen üç oturumda, Çeşme deniz ve denizciliğinin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

Çeşme deniz ve denizciliğinin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü

Çeşme'de denize ve denizciliğe ilişkin sektörlerin bir bütün olarak, sürdürülebilir bir şekilde büyümesini desteklemek için düzenlenen "Mavi Büyüme Stratejisi Geliştirme Çalıştayı"ndaki üç oturumda, çeşitli kurum ve sektör temsilcileri ile akademisyenler görüşlerini açıklayarak, sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

"Kayıt dışı balık avı turlarına çözüm bulunmalı"

Oturumdaki konuşmacılardan Çeşme Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve tur teknesi sahibi Köksal Hantal, "Günübirlik tur teknelerinin Çeşme turizmindeki yeri" başlıklı konuşmasında, Çeşmede günübirlik tur yapan 15 tekne olduğunu belirterek, "Günübirlik tur kapasitemiz 1500 kişi civarıdır. Günübirlik tur teknelerinin Çeşme'ye katkısı nedir? Çeşme'ye tatil için gelenlerin bir bölümü tur teknelerini tercih ediyorlar. Tabi ki, sadece tur teknesiyle gezmek için Çeşme'ye gelmiyorlar. Otel ve pansiyonlar da çarşı esnafı da, kafe ve restoranlar da bu pastadan pay alıyorlar. Bizim sezonumuz üç ay. Yaz sezonu geçince balık avı turları düzenliyoruz. Ama deniz patlıcanlarının toplanmasının serbest kalması, trol avcılığı gibi sıkıntılar, balık yuvalarının bozulmasına, popülasyonun azalmasına yol açıyor. Bu konulara çözüm bulunmasını istiyoruz. Özellikle trollerin Çeşme körfezinin dışına çıkmasını istiyoruz. Ayrıca bir sorunumuz da kayıt dışı balık avı turları. Ne yazık ki, kayıt dışı tur düzenleyen tekneler, kayıt içi, yasal çalışan tekneleri ikiye katlıyor. En büyük sorunlarımızdan birisi de barınma yerimizin olmaması" diyerek sorunlarını dile getirdi. 

"Turizmde deniz, hiçbir zaman özelliğini kaybetmez"

ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Orhan Belge de yaptığı konuşmada, "Turizm tesislerinin deniz turizmine etkisi" üzerinde açıklama yaparak, "Herkesin bildiği gibi turizm, bacasız sanayi olarak anılmaktadır. Özellikle ülkemizde, 1960'lı yıllarla birlikte, öncelikle deniz, kum, güneş diye adlandırılan turizm bacağı, ülkemizin ekonomisine hatırı sayılır bir katkı koymuştur. Günümüzde deniz, kum,güneşin yanında kültür, sanat ve benzeri turizm dalları da eklenerek, turizmde çeşitliliğe gidilmiştir. Turizmde denizin varlığı, bana göre her şeyin önündedir ve özelliğini de hiçbir zaman kaybetmez. Gelişen ekonomi ve gelişen ekonomik kolaylıklar,  deniz turizmini öyle çeşitli ve öyle özellikli hale getirdi ki, artık biz turizmciler, plajlar, denize sıfır olan işletmeler, marinalar, yatlar, uluslararası bir çevre ödülü olan 'Mavi Bayrak' ödülünü alabilmek için, 33 kriterden oluşan bir standardı, harfiyen yerine getirmeye çalışıyorlar. Çünkü bu ödül dünyada, saygınlığı çok üst düzeyde olan bir ödüldür. Sahil şeridi yaklaşık 29 kilometre olan Çeşme'de, 10 Mavi Bayrakli yerimiz var ve bunlardan bir tanesi olan Ilıca Plajı da, dünyanın yedi güzel plajı arasında bulunuyor" diye belirtti.

"Ortak amacımız, Çeşme'ye daha çok turist gelmesi"

Bu yıl Çin'de Türk yılı olduğunu vurgulayan Orhan Belge, "2019 yılında ise Japonya'da 'Türkiye etkileşim yılı'. Oralarda düzenlenecek turizm fuarlarına da katılacağız. Mümkün olduğunca denize sıfır olan turizm tesislerinin açıklarına, güvenlikli olarak, belirli ölçekli yatların demirleme yapabilmesi için, içine balık yuvalanabilecek konumda kullanılarak bir uygulama yapılabilir mi? Böylece, günübirlik gelip otellerde konaklamasın, oraya servis yapabiliriz. Böyle bir önerim var. Çeşme'de geçen yıl, dalış turizmini desteklemek için bir gemi batırılmıştı. Dalış turizminin ayrı bir portföyü vardır. Bunların reklamlarını bizler turizm tesislerimizde yapabiliriz. Turizm sezonumuz şu an için kısıtlı bir dönemi kapsıyor. Ama bu zaman içinde aşılacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz. Yazın gündeme gelen yüksek sesle yapılan müzikten rahatsız olan turistlerimiz var. Yetkili merciler, bugüne kadar çok iyi çalışmalar yaptılar. Bundan sonra da bu çalışmaları yapacaklarına inanıyorum. Alaçatı sörf merkezinin dünyada çapında bir yere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Coğrafi durumumuz buna uygun olduğundan, sörf organizasyonunun Çeşme'de değişik bölgelerde yapılabileceğine ve başka organizasyonlarla da taçlanacağına inanıyorum. Hepimiz farklı işler yapıyor olabiliriz. Ama hepimizin amacı tek; Çeşme'ye turist gelmesi, güvenli bir ortamda, artarak ileriye doğru gitmesi ve her yıl bir önceki yılı geçmiş olmamız" şeklinde konuştu. 

"Gelen dalgıç sayısı giderek azalıyor"

Çeşme Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Ergün, "Çeşme'de dalış turizmi ve dalış noktalarının oluşturulması" başlıklı konuşmasında, dünyada en çok tüplü dalış yapıldığına dikkat çekerek, "Bölgemize gelen dalgıç sayısı, maalesef her geçen yıl azalıyor. 1999 yılında ben başladığımda, Çeşme'de beş dalış okulu vardı. Şu anda aktif olarak iki dalış okulumuz var. O dönemde beş dalış teknesi vardı, şu anda bir dalış teknesi var. Bölgemize yabancı ülkelerden dalgıç gelmemekte. Bunun da en önemli nedeni; turizm şirketlerinin burayı destinasyon olarak kabul etmemesi. Gelen az sayıda turist de otellerde konaklayıp gidiyorlar. Bize ve küçük esnafa faydası olmuyor. Çeşme'den ayrı olmalarının bir nedeni de pahalı olması. Çeşme'nin pahalı olmasını avantaja çevirebiliriz. Şöyle ki;; gelen turistin kalitesi anlamında avantaja çevrilebilir. Zengin turist gelir ve herkese de faydası olur. Ne yazık ki şu aşamada bunu beceremiyoruz. Yerli dalgıçlar için fiyat çok önemli. Bizim fiyatımız, yıl boyunca sabit olmasına rağmen, otellerin, restoranların fiyatı devamlı değişiyor. Yurdun herhangi bir yerinden Çeşme'ye gelen, sadece dalış için harcama yapmıyor, konaklama, yeme, içme harcamaları toplamında fiyat yüksek gelince, 'Güneyde bir yere giderim, daha ucuza gelir' diyebiliyor. Bu konu gerçekten önemli" diyerek sorunları dile getirdi. 

"Kruvaziyer gemi getirmek zor, ama onu muhafaza etmek daha zor"

Ulusoy Çeşme Liman İşletme Müdürü Celal Ulaş, "Çeşme'de kruvaziyer turizmi potansiyeli" başlıklı bir konuşma yaparak, şunları söyledi; "Çeşme'ye, 2017 yılında, 61 kruvaziyer, 1 yolcu gemisi ile 66 bin 21 kişi gelmişti. Bu yıl ise Çeşme'ye, ETS Tur'a ait Gemini adlı kruvaziyer gemisinin 34, Delphin kruvaziyer gemisinin 19 ve Aegean Odyssey kruvaziyer gemisinin de 1 sefer düzenlemesi bekleniyor. Bu kruvaziyer gemileriyle de 32 bin 500 yolcunun gelmesi bekleniyor. Çeşme'de kruvaziyer turizminin gelişmesi için, Erythrai'nin gün ışığına çıkarılması, tarihi 4 bin 500 yıl öncesine dayanan Bağlararası kalıntılarının turizme kazandırılması, tarihi çeşmelerin restore edilmesi, Çeşme merkezinde birkaç dilde yönlendirme levhalarının konulması, Çeşme ve Alaçatı'da uygun yerlere 'Buradasınız' levhalarının konulması, Çeşme şehir turlarının teşvik edilmesi, kruvaziyer yolcuları için limanda profesyonel görevlinin bulunması, otopark sorununa etkin çözüm bulunması, kara ve deniz turlarının çeşitlendirilme çalışmalarının yapılması, gemi acenteleri, kara turları yetkilileri, turist rehberleri ve ilgili yerel birimlerle koordinasyon toplantılarının yapılması gerektiğine inanıyoruz. Hiç kimse bir yerin limanı veya havalimanı var diye gelmiyor. O yerin güzelliklerini görmek için geliyor. Bu nedenle; Çeşme'yi uluslararası alanda, dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir deniz turizmi destinasyonu haline getirmeliyiz. Kruvaziyer gemi getirmek zor, ama onu muhafaza etmek daha zor. İlçemizi ziyaret eden misafirlerimize, misafirperverliğimizi göstermeliyiz. Çeşme, kruvaziyer turizminde gelişmeye ve büyümeye çok açık bir durumdadır. Bunu değerlendirmeliyiz."

"Çeşme, denizi ile var olmuştur"

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal da çalıştayın son konuşmacısı olarak,, "Geçmişten bugüne Çeşme'de kentli-deniz ilişkileri" başlıklı bir konuşma yaparak, "Çeşme'nin bir yarımada olmasının bir getirisi olarak, her bölgesinde birbirinden güzel plajları ve koyları ile, ülke turizminin vazgeçilmez bir parçası olarak, adından hep söz ettirmiştir. Çeşme, dünyaca ünlü sakız ağacı, mandalini, limonu, sadece yarımadaya özgü hurma zeytini, enginarının yanında bol oksijeni, denizden esen iyotlu rüzgarını denizine borçludur. Dünyanın en iyi üç sörf merkezinden birisi Alaçatı'dadır. Alaçatı Sörf Merkezi'nin Çeşme turizmine olan katkısı oldukça büyüktür. Çeşme'de balıkçılığın da desteklenmesi gerekiyor. Çeşme çipurası ve barbun balığı, Çeşme'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Çeşme, denizi ile var olmuştur. Bundan sonra da denizi ile var olacaktır. Halkın plajlardan ücretsiz olarak yararlanabilmesi için, Çeşme Belediye Başkanımız Muhittin Dalgıç, Çeşme'nin dünyaca tanınan ünlü Ilıca Plajı'nı, on yıllığına kiraladı. Başkanımız, plajda, şemsiye ve şezlong hizmetlerinin de ücretsiz olacağını açıkladı. Kısıtlı bütçelerle Çeşme'ye tatile gelmeye çalışanlar için bu hizmetin önemi de açıktır. Çeşme'de, denizin dibini temizleyen deniz patlıcanlarını toplanmasına izin verilmesinin, Çeşme denizine ne kadar zarar vereceğine hep dikkat çekilmeye çalışıldı. Bu konuya bir kez daha dikkat çekiyor ve deniz patlıcanı toplanmasının engellenmesini istiyoruz" diye konuştu. 

 

 
İzmir zirvedeki yerini korudu
 
Suriyeli çocukla tanıştı, etkilendi, öyküsünü yazdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme için Mavi Büyüme Çalıştayı
"Çeşme için Mavi Büyüme Stratejisi" adı altında düzenlenen çalıştay, Çakabey ...
Kayalıklara sürüklenen yattan helikopterle kurtarıldı
Yatının motoru arıza yapınca kayalıklara sürüklenen şahıs, yardım istediği ...
Türkiye’nin Noterleri Çeşme’de Buluştu
İzmir Noter Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum Türkiye’nin ...
 
İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı törenle kutlandı
Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı, ilçe ...
ADD 10. Genel Kurul toplantısı yapıldı
Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi'nin 10. Olağan Genel Kurul toplantısı ...
Çeşme için Mavi Büyüme Çalıştayı düzenleniyor
Deniz ve denizciliğe ilişkin sektörlerin sürdürülebilir geleceğinin tartışılacağı ...
 
İyilik Dükkanı Projesi hayata geçti!
Çeşme Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu'nda hayata geçirilen ‘İyilik Dükkanı’ ...
Çocuk istismarı hakkında aileler bilgilendirildi
ÇYDD Çeşme Şubesi ve Ege Kadın Buluşması işbirliği ile, aileler, çocuk ...
Alaçatı Ot Festivali hazırlıkları başladı
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek Alaçatı Ot Festivali için hazırlıklar ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri