Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Ateş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, resmi daire ve okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.
Hacı Murat-Hatice Özsoy Anadolu Lisesi ve Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz İlkokulu tarafından hazırlanan kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Hacı Murat Hatice Özsoy Anadolu Lisesi Müdürü İlhan Bilen yaptı, Okul Müdürü Bilen, konuşmasında şunları söyledi;
"Esaret de, ümitsizlik de bize yakışmazdı"
"Mustafa Kemal Atatürk, 'Ya istiklal, ya ölüm' parolasıyla, Türk ulusunun umudu ve bağımsızlık yolunda lideri olmuştur. İstiklal Marşı, istiklal ve bağımsızlığımızı kazanmak için canla başla mücadele ettiğimiz bir ortamda yazılmış ve 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'na 'Korkma' seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi, sıradan bir korku olmayıp, aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin hisli kalbinde terennüm edilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin ifadesidir. Çünkü esaret de, ümitsizlik de bize yakışmazdı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan Türk Milleti, vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayasızca saldırılara elbette boyun eğmeyecekti. Medeniyeti, yüzlerindeki vahşeti örtmek için bir maske gibi kullanan dönemin süper güçleri, en güçlü silahları ile yurdumuzu işgale yeltenmişler, fakat Türk Milleti, çelikleşmiş iradesi ve iman dolu göğsüyle, onlara en güzel cevabı vermiştir. İstiklal Marşı, Milli Mücadele'nin bütün heybetini ve canlılığını başarı ile yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur, Mehmet Akif'in şahsiyeti ve Milli Mücadele yıllarındaki konumudur. Mehmet Akif, Anadolu'da, şehir şehir, kasaba kasaba dolaşıp vaazlar vererek, halkı Kuvay-i Milliye etrafında toplanmaya, Milli Mücadele'ye davet etmeye, kalemiyle insanımıza istiklal aşkını ve kazanma enerjisini aşılamaya çalışmıştır."
Yarışmalarda derece alanlara ödülleri verildi
Törende, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilkokul, ortaokul ve liseler arasında düzenlenen "Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında, Çeşme'de resim dalında birinci olan Hayrunnisa Başalan, şiir dalında birinci olan Eylül Keleş, Kompozisyon dalında birinci olan Selen Ayran ve Mehmet Akif Ersoy Şiirlerini Güzel Okuma yarışmasında birinci olan Kaan Çapan'a ödülleri, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara verdi. Yarışmalarda ikinci olan öğrencilere ödülleri, Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova ve üçüncü olanların ödülleri de Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç tarafından verildi.
Şiir okuma yarışmalarında birinci olan Kaan Çapan "Hürriyet" şiirini, ikinci olan Pelin Çağrıcı "Çanakkale Şehitleri ve üçüncü olan Melis Özer "Zulmü alkışlayamam" adlı şiirleri başarı ile okuyarak, yoğun alkış aldılar.
Törende, 15 Temmuz Şehitler Ortaokulu Öğretmeni Medine Perçin ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu "İstiklal Marşı Oratoryosu" ve Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Yaren Özdemir ve Baran Tekin'in okudukları "İstiklal Marşı'nı Dinlerken" adlı şiir de ilgiyle dinlendi. Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz İlkokulu tarafından hazırlanan, İstiklal Marşı'nın dünyanın farklı yerlerinde seslendirilmesi görüntüleri de beğeniyle izlendi.
Anasınıfı öğrencilerinden muhteşem final
Tören, Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz İlkokulu Anasınıfı Öğretmenleri Zeynep Fidan Koraltan ve Mukadder Kaya'nın yönetiminde hazırlanan, Anasınıfı öğrencilerinin "Bayrak Rontu" ile sona erdi. Anasınıfı öğrencilerinin başarı ile sergiledikleri "Bayrak Rontu", yoğun alkış aldı.
Törenin sona ermesinin ardından, protokol üyeleri, programı hazırlayan okul müdürlerini ve öğretmenleri kutladılar.