23-24 Ocak tarihlerinde, Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında, "Yerkürenin evrimi", "Paeolitik Çağ", "Hayatın başlangıcı ve sudan karaya geçiş" ve "Neolitik Çağ" konularında çocuklar bilgilendirildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin davetiyle Çeşme'ye gelen İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi Çocuk Bilim Atölyeleri Eğitmenleri Biyolog Özlem Uyanık ve Arkeolog Uğur Pullukçu, Çeşmeli çocuklara evrim ve uygarlık tarihi konusunda eğitim verdiler.
"Evrim teorisi sayesinde gerçek kökenimizi öğreniyoruz"
Eğitmen Özlem Uyanık, eğitim toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, eğitim müfredatında eksik bırakılan boşlukları doldurmayı hedeflediklerini belirterek, "Nazım Hikmet Kültür Merkezi Çocuk Bilim Atölyeleri olarak iki günlük bir program dahilinde Çeşme'ye davet edildik. Çocuk Bilim Atölyelerimiz şimdilik Evrim, Uygarlık Tarihi ve Deney Atölyeleri olarak yoluna devam ediyor. Amacımız formal eğitimi sürekli ve şiddetini arttırarak gericileştiren müfredat yapıcılara karşı laik, bilimsel, eleştirel bir programla mücadele hattını örgütlemektir. Biyolojinin en önemli anlatısı olan evrim konusu içeriği itibariyle dogmaya karşı sorgulamayı ve analiz etmeyi sağlıyor. Dört buçuk milyar yaşındaki gezegenimizde evrimle şekillenen canlılığın bir parçası olan bizler, evrim teorisi sayesinde gerçek kökenimizi ve yerimizi öğreniyoruz" diye konuştu.
"Topraklarımızın kültürel zenginliklerinin farkına varılmasını hedefliyoruz"
Arkeolog Uğur Pullukçu da yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; "Uygarlık Tarihi anlatısında, canlılığın evrimini insanın ortaya çıkışından başlatarak, biyolojik ve kültürel evrim sürecindeki ilerlemeyi ele alıyoruz. İnsanlığın ortaya koyduğu uygarlığı, evrim atölyesinin kaldığı yerden devam ederek, insanın ortaya çıkışı ve biyolojik-kültürel evrim sürecinde uygarlığa giden adımları çocuklara anlatıyoruz. Günümüze kadar insanlığın miras bıraktığı tüm uygarlık unsurlarını, ders kitaplarındaki milli tarih algısından çıkarak, gerçek ve bütünleştirici bir bağlamda anlatarak, çocukların, insanların ve bu toprakların kültürel zenginliklerinin farkına varmaları ve bu unsurları sahiplenmelerini sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu da yaptığı açıklamada, yarı yıl tatilini fırsat bilerek, eğitim müfredatında eksik bırakıldığını düşündükleri konularda, çocuklara eğitim verilmesini amaçladıklarını belirtti.