Çeşme'nin Alaçatı Mahallesi'nin en önemli simgelerinden birisi olan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren kitapta, Türkiye'den tek proje olarak yer aldı.
Alaçatı'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden birisi olan, binlerce kişinin ziyaret ettiği, içinde 4 tarihi yeldeğirmenini barındıran Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, Son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren yazar Karl H.C. Ludwig tarafından derlenen ve İsviçre/Almanya ayaklı bir yayınevi tarafından 2017 senesinin Aralık ayında basılan “Compendium of Landscape Architecture and Open Space Design” başlıklı kitapta Türkiye’den tek proje olarak basıldı. Kitapta 220 farklı proje arasında Türkiye’yi, Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı temsil etti.
Dalgıç, "Gurur verici"
Kentsel Tasarımcı Yüksek Mimar Ali Kural, geçtiğimiz Aralık ayında basılan ve Türkiye'den tek proje olarak Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi'nin yer aldığı “Compendium of Landscape Architecture and Open Space Design” adlı kitabı, Çeşme Belediyesi'ne getirerek, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a teslim etti. Başkan Dalgıç, kitabın 16 ve 17. sayfalarında yer alan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı bölümünü inceleyerek, Yüksek Mimar Kural'dan bilgi aldı. Başkan Dalgıç, Avrupa'nın uygulanan en önemli kentsel tasarım projelerinin yayınlandığı kitapta, Türkiye'den tek proje alarak Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı projesinin yer almasının gurur verici olduğunu belirterek, "Kent içinde atıl durumda olan tarihi yeldeğirmenlerinin restorasyon edilerek kente kazandırılması ve çevre düzenlemesiyle binlerce insanın ilk ziyaret ettikleri yer olması, Çeşmemizin en önemli beldelerinden birisi olan Alaçatı Mahallemiz'in değerini bir kat daha arttırmıştı. Bu önemli projemizin Avrupa'nın da dikkatini çekmesi, uygulanan en önemli Kentsel Tasarım Projeleri arasında, Türkiye'den tek proje olarak yer alması, Çeşme için gurur verici bir olaydır. Uzunca bir süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz, Çeşme'ye yeni meydanlar kazandırma projelerimizin de, uygulamaya konulduğunda, örnek projeler arasında yer alacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Proje, 2016 yılında Avrupa'da sergiye kabul edilmişti
UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi’nde yüksek mimarlar Ali Kural ve B. Deniz Çalış tarafından tasarlanan ve dönemin Alaçatı Belediyesi tarafından yaptırılan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı 2016 yılında Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCBC) tarafından düzenlenen “European Prize for Urban Public Space” - yani ”Avrupalı Kentsel Kamusal Mekan” sergisine kabul edilmişti. İki yılda bir düzenlenen bu seçkide 2016 senesinde 33 Avrupa ülkesinden 274 projenin katıldığı bir sergi, düzenlenmiş ve uygulaması gerçekleşmiş, kent içinde eskiden atıl olan ve bir kentsel tasarım projesi ile kamuya kazandırılan kentsel açık alan projeleri sergilenmişti. Bu seçkiye katılabilmesi projelerin, tasarlanan kentsel açık alanların kentin sosyal yapısını geliştiren, kamusal bilinci güçlendiren nitelikte olması gerekiyor.
"Projeyle, peyzaj ve kentsel tasarıma özgün yaklaşım getirildi"
Yüksek Mimar Kural, yaptıkları projenin 2016 yılında 33 Avrupa ülkesinden 274 proje arasında yer alarak sergilenmesinin ardından, ilgi duyularak, uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren kitapta da Türkiye'den tek proje olarak yer almasının önemine işaret etti. Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi’nin uygulamasının, kent içinde atıl olan bir alanı kamuya kazandırmış olması bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Kural, "Akdeniz peyzajının vazgeçilmez bir unsuru olan yel değirmenlerinin, Alaçatı’nın kültürel simgesi olarak sunulması, mekansallaştırması ve sosyal bir etkileşim alanı yaratma başarısına ek olarak, proje, peyzaj ve kentsel tasarıma getirdiği özgün yaklaşımı bakımından da önem taşıyor. Meydandan ve Atatürk Caddesi’nden rampalarla ulaşılan bu yüksek kottaki tepe, halkın kullanımına açılan bu park düzenlemesi ile birlikte hem meydana, hem Alaçatı’nın şiirsel kentsel dokusuna, hem de onu çevreleyen Ege peyzajına açılan harika bakı noktaları sunuyor. Öyle ki, park ilk açıldığı günden bu yana, yeni evli çiftlerin fotoğraf çektirdiği ikonik kentsel mekanlardan biri olmuş durumda. Parkın, meydana bakan çeperinde yer alan ve manzaraya açılan yeldeğirmenleri çevresinde farklı kotlarda oluşan çok hareketli ve kalabalıkları ağırlayan bakı teraslarının aksine, parkın merkezinde, yani tepenin en üst kotunda, çok sakin taşlık bir alan oluşturulmuş. Bu sakin ve beyaz çakıl taşı döşeli alanı ise yine figüratif çiçek desenlerinin çevrelediği parterlerle tarifleniyor" diyerek Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi'nin detayları hakkında bilgi verdi.
Yüksek Mimar Ali Kural kimdir?
Ali Kural, 1995 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü birincilikle bitirerek lisans derecesini aldı. Fulbright Yüksek Lisans Bursu ile gittiği A.B.D.’ de Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Okulu’nu 1999 yılında tamamladı ve Kentsel Tasarımda Yüksek Mimar derecesini aldı. 1999 - 2004 yıllarında Boston, New York, Washington DC, İstanbul ve Ankara şehirlerinde yaşayan ve çalışan Ali Kural, UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi’nde mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. Son dönem yapıları arasında Alaçatı Değirmenaltı Meydanı Kentsel Tasarım Uygulaması, Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Projesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lisans Öğrencileri Yurt Binası bulunmaktadır.