Çeşmeli kadınlara yönelik çalışmalar yapan Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi, Çeşme'de mamografi cihazı olmaması nedeniyle, kadınlarda en önemli sorun olan ve günümüzde sekiz kadından birinde görülen meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığı bilinciyle, üç yıldan bu yana en önemli hizmeti Çeşmeli kadınlara sunuyor.
Üç yıl önce projenin hayata geçişi
Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, mamografi taramalarında oldukça ileri tarihlere randevu verilmesi ve kadınların çeşitli zorluklar yaşaması nedeniyle Kadın Meclisi olarak üç yıl önce harekete geçtiklerini söyledi. Güler, üç yıl önce başlayan projenin çıkış noktasını ve ilk girişimlerini şöyle anlattı; "Devlet kurumlarında randevular oldukça ileri tarihlere verilebiliyordu. Gün alma, çekim yaptırma ve sonuç alma üç ayrı gidişi gerektiriyordu. Kadınlarımız buna zaman ve para ayıramıyorlardı. Özel kurumlar ise çok pahalıydı. Bütün bunlara ilaveten, 'ya kötü bir şey çıkarsa' korkusu da bir engel oluşturuyordu. Bu gerçeklerin ışığında KETEM (Kanser Teşhis ve Eğitim Merkezi) birimiyle temasa geçtik. Çeşmeli kardeşlerimizi gruplar halinde İzmir-Konak KETEM birimine getirmek istediğimizi ve haftada bir, yarım günlerini bize ayırıp ayıramayacaklarını sorduk. O dönem, KETEM birimleri de yeni kurulmuştu. Çalışma alanlarını duyurmak açısından bu teklifimizi sevinerek kabul ettiler."
"Başlangıçta zorlansak da talepler çığ gibi arttı"
Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'tan araç ve sabah erken yola çıktıkları için kumanya desteği aldıktan sonra harekete geçtiklerini anlatan Kadın Meclisi Başkanı Güler, "Mesajlarla, sosyal medya yoluyla, birebir kız kardeşlerimizle konuşup, onları ikna ederek listelerimizi oluşturmaya başladık. Başlangıçta biraz zorlandık. Ama çok kısa zamanda inanamadığımız bir güven ortamı oluştu ve talepler çığ gibi yağmaya başladı. Bir taraftan biz duyurularımıza devam ettik, diğer taraftan bu projeden yararlananlar akrabalarını, arkadaşlarını, komşularını haberdar ettiler ve işte bu günlere geldik. Artık Çeşme’deki Toplum Sağlığı Merkezleri, kendilerine herhangi bir nedenle başvuran kadınlarımıza matbu kağıtlarda benim telefon numaramı vererek, mamografi için Kadın Meclisi’ne yönlendiriyorlar. Bu bizi çok gururlandıran bir uygulama. Demek ki o güveni ve ciddiyeti oluşturabilmişiz" şeklinde konuştu.
"Kalabalık gidince ve formalitelerle uğraşmayınca kaygılar azalıyor"
Mamografi projelerinin, Çeşmeli kadınlar için büyük kolaylık olduğunun altını çizen Güler, "Randevu işini biz hallediyoruz. Listede sırası gelenleri bir bir arayarak haber veriyoruz. Randevu günü, sabah erkenden belediyemizin tahsis ettiği araçla yola çıkıp, KETEM biriminin kapısında iniyoruz. O günün o saatleri Çeşme grubuna ayrıldığı için sadece birbirimizi bekliyoruz ve en geç saat 14:00’de Çeşme’ye dönmüş oluyoruz. Dönüş yolunda da, Tepekahve’de güzel bir mola verip, belediyemizin ÇEŞKA’dan hazırlattığı poğaçalar eşliğinde çaylarımızı içiyoruz. Sonuçları alma ve raporları sahiplerine ulaştırma işini de biz halledince, kadınlarımızı büyük bir telaştan kurtarmış oluyoruz. Bunları ayrıntılarıyla anlattım. Çünkü kalabalık bir grupla gidilince ve olayın formaliteleriyle uğraşılmayınca, kaygıların azaldığını, hatta tamamen yok olduğunu üç yıldır birebir yaşayarak gözlemledim. Buna ilaveten kardeşlerimiz onları ne kadar sevdiğimizi ve önemsediğimizi görmekten büyük bir keyif alıyorlar. Tabii ki bu durum Kadın Meclisi olarak bizleri de çok mutlu ediyor" diyerek gerçekleştirdikleri projenin önemini anlattı.
"Erken teşhisle en az 11 kişinin hayatı kurtuldu"
Üç yıl içinde 865 Çeşmeli kadını mamografi taramasına götürdüklerini açıklayan Kadın Meclisi Başkanı Güler, "Bu az bir sayı değil. Aynı zamanda, yaşı ve durumu uygun olanlara HPV smear test (rahim ağzı kanserini taramak için) de yapılıyor. Kolon kanseri taraması için gaitada gizli kan test kitleri de istediğimiz sayıda veriliyor. Kadınlarımız, ailelerindeki yaşı bu test için gereken yaş aralığında bulunan bireylerin TC numaralarını vererek bu kitleri alıyorlar ve sonuçları bize bildiriyorlar. Biz de birime ulaştırıyoruz. Erken teşhisle hayatı kurtulan, bizim bildiğimiz 11 kardeşimiz var. Bizim bildiğimiz diyorum, çünkü herhangi bir kitle bulunduğunda, birim bu teşhisi kişiyle özel olarak paylaşıyor ve gerekli yönlendirmeyi yapıyor. Bu kardeşlerimizden bazıları bizi bilgilendiriyor, bazıları ise bundan imtina ediyor. Takdir edersiniz ki, bu hassas bir konu" diyerek yaptıkları hizmetin hayati önemine dikkat çekti.
"Belediyemizin desteği çok büyük"
Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, sözlerini şöyle tamamladı; "Çekilen grafiler Ankara’ya gönderiliyor ve KETEM’e özgü bir merkezde, üç uzman tarafından değerlendiriliyor. Dolayısıyla çok güvenilir bir çalışmadan söz ediyoruz. Çekimlerden sonra birimdeki eğitim odasında, hem barkovizyonda hem de özel geliştirilmiş mankenler üzerinde, katılımcılara uzmanlar tarafından konuya ilişkin eğitim veriliyor. Kendilerini nasıl muayene edecekleri uygulamalı olarak gösteriliyor ve tüm sorularına cevap alıyorlar. Bu projede belediyemizin desteği çok büyük. Mamografi taraması olan günlerde ulaşımımız sorunsuz hallediliyor. Kumanyalarımız, saatinde elimizde oluyor. İlgili tüm birimler canla başla ve en önemlisi de güler yüzle bu çalışmayı kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çekim bitinceye kadar aracımız kapıda bekliyor. Gerçekten Belediye Başkanımız'a ve emeği geçen belediye birimlerine büyük bir teşekkür borçluyuz."