Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin Reisdere mahallesinde yaptığı konutların fiyatlarının, talep döneminde açıklanan fiyatların çok üzerinde açıklandığını belirten hak sahipleri, seslerini duyurabilmek için TOKİ konutlarının önünde bir basın toplantısı düzenlediler.
Basın toplantısına, eşleri, çocukları, anneleri, babaları ile birlikte çok sayıda hak sahibi katılırken, ellerindeki pankartlarla da tepkilerini dile getirdiler.
"Fiyat, fahiş bir şekilde arttı"
Hak sahipleri adına hazırlanan basın bildirisini okuyan Yakup Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a seslendiklerini belirterek, "TOKİ'ye başvurduğumuzda, başvuru sözleşmelerinde belirtilen fiyatla, teslim sözleşmesi arasındaki fiyat, fahiş bir şekilde artmıştır. Fiyat artışına gerekçe olarak sunulan mazeretler, bizleri tatmin etmemiştir. Bizler mağduriyetimizi yetkili her makama anlattık. Ancak bizi dinleyenler, ya ciddiye almadı ya da derdimize çare bulamadılar. Bu nedenle derdimizi sizlere anlatmaktan başka çare kalmadı" dedi.
"Çeşme'deki sorun, diğer TOKİ evlerinde yok"
Hak sahipleri adına hazırlanan basın bildirisinde, projenin dar gelirli, ihtiyaç sahibi insanları ev sahibi yapmak için uygulandığına dikkat çekilerek, "TOKİ'nin Türkiye genelinde yapmış olduğu projelerle, yüzbinlerce insan hakettiği yuvalarına kavuşmuştur. Bizlerin yaşadığı sorunlar, başka hiçbir TOKİ projesinde yaşanmamıştır. Anayasal hakkımız olan barınma hakkımıza, devletin yapmış olduğu TOKİ evleri sayesinde kavuşma imkanına sahip olduğumuz anda, gözünü kazanç hırsı bürümüş, paralı insanların bu hakkı elimizden almaya çalışması büyük haksızlıktır. Bizler, Çeşme'de dar gelirli olarak yaşayan ve gelirinin yarısını kiralara ödeyerek, zar zor geçinmeye çalışan vatandaşlar olarak Çeşme nüfusunun yüzde 70'ini oluşturmaktayız. Bizler, hayallerimize kavuşmaya bu kadar yaklaşmışken, bize sunulan yüzde 100 zamlı fiyatların altından kalkmamız mümkün değildir. Çoğu dar gelirli olan vatandaşların başlangıç olarak bin 800 liralara varan rakamları ödemeleri mümkün değildir. Bin 27 konut olarak yapılan bu projenin dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşa teslim edilmemesi halinde yaklaşık 10 bin kişiyi olumsuz etkiler" denildi.
Basın bildirisinde, adil olmayan uygulamanın kaldırılması, TOKİ'nin kuruluş amacına uygun davranması, barınacak yuva ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için fiyatların ödenebilir seviyeye çekilmesi talep edildi.
"4 Yıllık TEFE veya TÜFE, 2017'ye uyarlanabilir"
TOKİ hak sahiplerinden ve TOKİ Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsa Ercan da yaptığı açıklamada, "Bizim devletimizden talebimiz şudur; 2013 yılında bize tebliğ edilen 90 ve 136 bin lira olan rakamın, 2017 yılında aynı olmasını beklemiyoruz. Fakat, devletin kabul ettiği TEFE ve TÜFE rakamlarını, 2013 yılından 2017'ye kadar gelen farklılıkları ekleyerek, 2017 rakamlarını belirlemesini istiyoruz. O da yaklaşık olarak 3+1 evlerde, 170-180 bin lira civarıdır. Hiç bir vatandaş buna hayır demiyor. 136 bin lira diye tebliğ edilen rakamın, 240 bin lira olmasını biz kabul etmiyoruz. 90 bin lira olan 2+1 evlerin fiyatlarının 180 bin lira olmasını kabul etmiyoruz. Sadece tek dileğimiz, 4 yıllık zaman içerisinde, geçmişe dayalı olan TEFE ve TÜFE zamlarını dikkate alarak 2017'ye uyarlanmasını istiyoruz. Maliyet arttı, kat düştü, bunlar bizi pek ilgilendirmiyor. Çünkü biz başta bu projeye imza attık. Yok lüksmüş, yok vesaireymiş,bunlar bizi hiç ilgilendirmiyor. Eğer TOKİ ile bunu engellemeye kalkan diğer kurumlar arasında bir problem varsa bunların bedelini mağdur vatandaşlara, dar gelirli vatandaşlara yansıtmalarını istemiyoruz. Bir derdiniz varsa, kendi aranızda çözün. Biz Anayasal hakkımız olan barınma hakkımızı devletin aracılığıyla, makul fiyatlara, olması gereken fiyatlara çekilmesini istiyoruz" diyerek dernek olarak taleplerini dile getirdi.
"Bu istenen paraları ödeyemeyiz"
TOKİ Reisdere Konutları hak sahiplerinden Gökan Tırpan da yaptığı açıklamada, "2009 yılında, dönemin Başbakanı'ndan, dar gelirli ailelere ev yapılması maksadıyla, bedelsiz olarak bu arazi TOKİ'ye devredildi. 2013 yılı Eylül ayının 20'sine kadar bizlerden talepler toplandı. Toplam bin 153 talebe istinaden, şu an görmüş olduğunuz tabelalardaki ihale bedeli ile bu inşaatlarda bugüne gelindi. 30 Aralık 2016 tarihinde kuralarımız çekildi. Bugüne kadar tarafımıza, gerçek satış bedelleri ile ilgili herhangi bir bildirim, tebligat yapılmadı. 6 Şubat tarihinde, bizlere fiyatlar, TOKİ internet adresi üzerinden bildirildi. Bu fiyatlar üzerinden, 1 Mart tarihinden itibaren sözleşme imzalamaya çağrıldık. İlk başvurumuz sırasında imzaladığımız fiyatlarla şu andaki fiyatlar arasında 100 bin lira fark var. Dar gelirliye ev yapan TOKİ, yaklaşık 50 bin liraya mal ettiği evleri, bize ortalama 200 bin liradan satmak istemekte. Biz buna karşıyız. Zaten durumumuz belli. Bu istenen paraları ödeyemeyiz. Bu evleri, bu şekilde alamayız. Almak isteyen vatandaşlarımız peşinat yatırmaya gittiğinde, çok zorlanıyorlar. Akrabasından, eşinden, dostundan borç alarak peşinatı yatırabiliyorlar. Ama bunları geriye zor ödeyecekler. Yetkililerden sesimizi duymalarını, bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Hak sahipleri, basın toplantısının ve yaptıkları açıklamaların ardından olaysız dağıldılar.