6-9 Nisan Alaçatı Ot Festivali
Bu yıl 8'incisi gerçekleştirilecek olan Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği en ünlü ve en popüler festival. Her yıl bahar ayında on binlerce insanın ziyaret ettiği, ot toplama ve ot aşı kategorilerinde yarışmaların düzenlendiği gelenekselleşmiş bir festival olan Alaçatı Ot Festivali, aynı zamanda Türkiye'nin en çok ilgi gören festivalleri arasındadır. Festival kapsamında, otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik düzenlenmektedir. Festivalin kortej yürüyüşü ise renkli görüntülere sahne olmakta, korteje binlerce kişi eşlik etmektedir. Festivalin son gününde, Alaçatı Amfitiyatro'da en çok ot toplama ve en güzel ot yemeği yarışmaları düzenlenmektedir.
5 Mayıs Hıdırellez Şenliği
Baharın müjdecisi Hıdırellez, her yıl Tekke Plajı ve Alaçatı'da düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır. Hıdırellez ateşi, Belediye Başkanı tarafından yakılmaktadır. Hıdırellez'i kutlamak için bir araya gelen konuklar, dileklerinin kabul olması, bolluk ve bereketin artması için ateşin üzerinden atlayarak kağıda yazdıkları dileklerini gül ağacına asarlar. Roman orkestrası eşliğinde eğlenen yüzlerce vatandaş, ateşin üzerinden atlar ve çevresinde dans ederler.
11-17 Haziran Uluslararası Çeşme Open Satranç Turnuvası
Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle düzenlenen ve Türkiye Satranç Federasyonu'nun faaliyet programında yer alan Uluslararası Çeşme Open Satranç Turnuvası'nın bu yıl 5'incisi düzenlenecek. Çeşme çarşısındaki tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde gerçekleştirilecek turnuvaya, geçtiğimiz yıl 13 ülkeden 365 sporcu katılmıştı.Turnuvaya çok sayıda Büyük Usta ve Uluslararası Usta ünvanlı sporcu katılıyor.
1-2 Temmuz Ilıca'dan Ata'ya Selam
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1-8 Temmuz 1926 tarihlerinde Çeşme'yi ziyaretinin anısına ilk defa gerçekleştirilecek Ilıca'dan Ata'ya Selam etkinliğinde, ünlü tarihçi ve yazarların söyleşileri, vals gösterileri, resim ve fotoğraf sergileri, danslı, müzikli söyleşi, deniz üzerinde hologram gösterisi, fener alayı, Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve türkülerin seslendirileceği konser gerçekleştirilecek.
26-27 Ağustos Ildır Kültür Sanat Festivali
Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilecek olan Ildır Kültür Sanat Festivali, restorasyonu süren Erythrai kazı alanına ilişkin yerel halkta ve ziyaretçilerde farkındalık yaratmak, tarihi sürekliliği sağlamak, yerel halkın yaşadığı yerde ekonomik kalkınmayı sağlamayı amaçlıyor. Ildırlı kadınların yerel ürünlerini sattığı, el sanatlarının sergilendiği festivalde, konser ve tiyatro gösterileri ile seramik atölyeleri de yer alıyor.
5-15 Eylül Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Akademisi ve Festivali
Çeşme'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali, bir kez daha dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarını Çeşme'de ağırlayarak genç kuşaklara eğitim imkanı sunacak. Çeşme Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle, düzenlenen Festival'de, Türkiye'den ve diğer ülkelerden Çeşme'ye gelen müzik öğrencileri, usta isimlerle çalışma fırsatı yakalıyorlar. Keman, viyola, viyolonsel, oda müziği ve şan dallarında eğitim alan katılımcılar, dünyaca ünlü virtüöz müzisyenler ile 10 gün boyunca çalışma fırsatının yanı sıra, festival kapsamında düzenlenecek konserlerde de kendilerini gösterme şansını elde ediyorlar. Festival kapsamında öğrencilerin ve ustaların yer aldığı konserler, tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde, halka açık ve ücretsiz olarak, hafta boyunca düzenleniyor.
15-16 Eylül Kurtuluş Şenlikleri
Alaçatı ve Çeşme'nin kurtuluş günlerinde, çeşitli kutlama programları yapılmakta, 15 Eylül'de Alaçatı Amfitiyatro'da, 16 Eylül'de Çeşme Amfitiyatro'da konserler düzenlenmektedir.
23-24 Eylül Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği
Çeşme Belediyesi'nin ilçedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini desteklemek amacıyla düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'nin bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, karakteristik bir tür olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını arttırmanın yanı sıra endemik türler olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, kekik ve lavantayı da korumak ve yaşatmak amacını taşımaktadır. Sakız ırkını yaşatmak için gerçekleştirilen Sakız Koyunu yarışmasıyla, yetiştiricilerin özendirilmesi ve desteklenmesi amaçlanıyor. Koyun yetiştiricilerine para ödülünün yanı sıra, teşvik edici uygulamalar ve yem gibi destekler de sağlanmaktadır. Çeşme'nin karakteristik bir değeri olan Çeşme Kavunu'nu yaşatmak, özelliklerini tanıtmak ve üreticileri desteklemek amacıyla festivalin ilk gününde, geçtiğimiz yıl ilk kez En İyi Çeşme Kavunu yarışması da düzenlenmiş, dereceye giren üreticiler, altın ödülü ile ödüllendirilmiştir.
7-8 Ekim Germiyan Festivali
Yüzyıllaröncesine dayanan köklü bir tarihe sahip olan Germiyan'ın verimli topraklarında biriktirdiği kültürel değerler ve bölge insanının gelenekleri kaynak alınarak oluşturulan 4'üncüsü gerçekleştirilecek. Türkiye'nin ilk Slow Food Köyü olan Germiyan'da gerçekleştirilecek festival kapsamında yerli üreticilerin ürünlerinin sergilendiği stantların yanı sıra, Kına Lokumu Kesimi, Sabun Yapımı, Kopanisti Peyniri Yapımı, Ev Şarapçılığı, Ekmek Yapımı gibi atölyeler düzenlenerek yöresel ürünlerin yapımı hakkında bilgi veriliyor. Festivalin ikinci gününde düzenlenen Germiyan Ekmeği yarışması ile birbirinden lezzetli ve yüzyıllar öncesine dayanan mayası ile yapılan ekmekler, seçkin jürinin ve konukların beğenisine sunulacak.
21-22 Ekim Aşk Festivali
Çeşme Belediyesi'nin, yörede yaşanmış bir aşk öyküsünden ilham alarak düzenlediği festivalin bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilecek. Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim etkinlikleri çerçevesinde Dalyan Mahallesi'nde düzenlenen Aşk Festivali, konserden müzik ve şiir dinletilerine, dans gösterilerinden aşk sohbetlerine kadar birçok etkinlik ile Dalyan'ı ziyarete gelenlere güzel saatler yaşatıyor.