Etkinlikte Midilli Adası’ndan gelen Yunanistanlı grupla birlikte, Foça’daki tarım işçisi mülteci aileler ziyaret edildi. Ziyaret esnasında dernekler, yaptıkları dayanışma çağrısı ile topladıkları gıda, kıyafet ve temizlik malzemelerini mülteci ailelere verdiler.
Etkinlik, Tepekule Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir sempozyum ile devam etti. Etkinlikte, ‘Hayat Her Yerde, Herkesin Hakkı’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Feride Aksu Tanık’ın moderatörlüğünde, Egede Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık ‘Bölgede ve Dünyada Barış’, SYNYPARKSI Derneği Başkanı Stratis Pothas ‘Yunanistan’da Mülteci Sorunu’, Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi de ‘Türkiye’de Mülteci Sorunu’ başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.
AB'ye iki yüzlü suçlaması
Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi, ‘Türkiye’de Mülteci Sorunu’ başlığı ile yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerinin mültecilerle ilgili politikalarını eleştirdi.
Terzi, “AB ülkeleri resmen ikiyüzlü mülteci politikası izliyor. Sözde insan haklarının kalesi AB mülteci politikaları resmen aldatmacadır” dedi. “Avrupa’nın insan hakları kalesi denildiği yerde kapılarını Suriyelilere ne kadar sıkı kapılarını kapattığını görüyoruz” diyen Terzi, “Almanya’da 41 bin civarında Birleşik Krallık 20 bin mülteci aldı. Avrupa sınırlara asker yığdı sınır güvenliği artırdı. Macaristan tel örgü çekti. Yunanistan karadan doğal yolla olacak göçleri engellemek için 4 metre yüksekliğinde 10 kilometre tel örgü ördü. Legal ve güvenli karasal geçişlerden deniz yolu ile göç arttı. Bulgaristan hükümeti tel örgü ördü. 2014 yılında tel örgü 130 kilometre daha uzatıldı. İnsanlar lastik botla hatta yüzerek adalara kaçanlar oldu. Ama 1 milyon insan NATO ve AB’nin çabalarına rağmen o duvarları yıktı. 1 milyon insan sözde insanlık hakkı kalesi Avrupa’ya ulaştı” dedi.
AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci krizi anlaşmasını da eleştiren Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi, “AB ve Türkiye anlaşmasını dernek olarak resmi insan kaçakçılığı diyoruz. AB 3 milyar Euro verdi. Sınırlarındaki polisiye tedbirlerle göç engellendi. Burada yaşayan Suriyelilere mülteci hakkı verilmiyor. Statüsüz yaşıyorlar. Statüsüz yaşamaya kalıcı oturma izni olmadan yaşamaya, çocukları okula göndermeden yaşamaya mecbur edildi . AB’nin yaptığı acınası ve ikiyüzlü bir tutumdur. Biz, Türkiye’de yaşayan tüm yabancılara yaşanan tüm yabancılara vatandaşlık hakkı vermesinden yanayız” diye konuştu.
Etkinlikte ayrıca, Yönetmen Nebil Özgentürk’ün katılımı ile Toprak Belgeseli’nin gösterimi oldu. Yard. Doç. Serdar Tekin’in moderatörlüğünde olacak ikinci oturumda da akademisyenlerin ve gazetecilerinden gözünden mülteci sorunu anlatıldı. Sığınamayanlar Kitabının yazarı Gazeteci Ercüment Akdeniz ‘Mülteci İşçiler’, Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayselin Yıldız ‘Türkiye-AB, Türkiye-Yunanistan İlişkilerinde Mülteci Sorunu’ ve Kemerburgaz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Banu Birdal Kavaklı da ‘Türkiye’de Mülteci Algısı’ konularına değindi.