İnşaat Mühendisi olan ve çalışma hayatını çeşitli ülkeler ve şehirlerde tamamladıktan sonra emekli olarak Çeşme'ye dönen ve Çiftlik Mahallesi'ne yerleşen Ruhi Mehmet Çilek, çalıştığı şantiyelerde, bulunduğu ülke ve şehirlerdeki gözlemlerini ve öğrendiklerini, "Sosyal Yaşamda Alternatif" adlı kişisel bloğunda yazıya dökmeye başladı. Yeni Çeşme adlı yerel gazetede de köşe yazısı yazmaya başlayan, Çeşme ve Çiftlik sevdalısı Çilek, Çeşme ve Çeşmeliler üzerine hatırladıklarını "sözlü tarih babında" kaleme aldı.
Çeşme ve Çeşmeliler üzerine yazdığı yazıları daha kalıcı ve kolay ulaşılır hale getirmeye karar veren Çilek, "Benim Gözümden Çeşme, hatırladıklarım, beklentilerim, hayallerim" adını verdiği ilk kitabını bastırdı.
Ruhi Mehmet Çilek, ilk kitabı için duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi;
"İstedim ki insanlar; kalemimim gücü ölçüsünde benim gözümden, öğrendiklerimden, hatıramdan, hayalimden ve beklentilerimden oluşan “Çeşmeyi” görsünler. İnancım odur ki, herkes Çeşme’yi ve de Ülkesini en az benim kadar seviyordur ama ben farklı sevdiğimi, farklı yaklaşım ve düşüncelerime dayandırarak aktarmaya çalıştım ve de devam ediyorum. Esasında mezkûr birikimlerimi başlangıçta, hani insanlar günlük tutarlar ya tam da o manada, “anılarım” olsun yazayım diye yola çıktım ancak ortaya çıkan bilgileri sadece kendime ait olarak tutmanın, sadece kendime saklamamın cimrilik olacağına kanaat getirdiğim andan itibaren yayınlama kararı aldım. Oluşacak “Çeşme Kent Kültürüne” katkı sunacak eserlere yol açması dileği ile iyi okumalar diliyorum. İstedim ki; “kitapsız” demesinler…"