Çeşme merkez, Alaçatı, Ilıca, Reisdere, Germiyan, Ildır, Dalyan, Ovacık ve Çiftlik mahallelerinde açtığı ve açmayı planladığı çeşitli kurslarla eğitim veren Çeşme Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, sanatsal becerilerin gelişmesine katkıda bulunurken, birçok kursla da istihdama yol açıyor.
Müzik, resim, tiyatro, mozaik, dijital fotoğraf, seramik, plates, tenis, çini, hat-tezhip, ebru, Tokat baskı, nakış, giyim, halk oyunları, bahçecilik ve aromatik bitkiler, kişisel gelişim, yabancı diller, satranç, çocuk gelişimi, muhasebe, aşçılık, hijyen, arıcılık, duvar resmi, diksiyon, sabun yapımı, keçe yapımı gibi kurslardan 100'ü faaliyet göstermeye başlarken, açılması planlanan yeni kurslarla kurs sayısının 400'e ulaşması hedefleniyor.
"Döner sermaye kurmak için başvurumuzu yaptık"
Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Çeşme Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Rıza Doğruyol, "Hayat boyu öğrenme olarak adlandırdığımız çalışmalarımızla öğrenmenin yaşı ve sınırı olmadığını söyleyebiliriz. Öğrenme deyince akla sadece temel eğitim gelmemeli. Her alanda öğrenme ve eğitim var. Hayat boyu öğrenmenin kökeninde 'Halk Eğitim' vardır. Halk eğitim, sadece kurs açılan bir yer değil, aynı zamanda üretim yapılan bir yer olmalı diye düşünüyorum. Şu anda da o amaçla adımlar atıyorum. Döner sermaye kurmak için başvurumuzu yaptık. Ocak ayında kurulacak. Döner sermaye kurulduktan sonra giyim konusunda üretim yapacağız ve döner sermaye aracılığıyla pazarlayacağız. Pazarlama, toptan da olabilir, perakende de olabilir. Ayrıca mutfak kuracağız. Otellerle de görüşmeler yaptık. Mutfakta üreteceklerimizi alabileceklerini söylediler. Binamızda açacağımız kafeteryada da mutfakta ürettiklerimiz satacağız. Buralardan döner sermayeye gelecek paranın bir kısmıyla kurum ihtiyaçlarını karşılayacak, bir kısmını da onu üretenlere ödeyeceğiz" diye anlattı.
"Benim için belge verdiklerimizin üretime katılması önemli"
Üretime ve istihdama yönelik adımlar atmak istediğini vurgulayan Doğruyol, "Sadece kurs açıp, belge veren bir kurum olmak istemiyorum. Bu sene yapılan 'Hayat boyu öğrenme' toplantısında, 'kurs açılma sayısından ziyade, kursu bitirenler daha sonra ne yaptılar?' konusuyla ilgilenmek istediğimi söyledim. Kurs verdiğimiz insanlara iş kapısı açıldı mı? Bir yere yönlendiler mi? Yoksa belgesini alıp evine mi gitti? Benim için belge verdikten sonra üretime katmak önemli. Üretim, benim en temel prensiplerimden biridir. Halk Eğitim'in sınırsız modülü var. İstediğimiz kursu verebiliyoruz. Gerekli kursları verip, kişinin istihdamına katkı sağlayabiliriz. Gerek STK, gerek kamu kurumlarıyla, gerek otellerle, Çeşme'nin ana temasını oluşturan unsurlarla birlikte istihdam ihtiyacını belirleyebiliriz. Örneğin hastane ile görüştük. Hasta bakıcı ihtiyacı olduğunu söylediler. Hemen hasta bakıcı kursu açıyoruz. İstihdama katkı için elimden gelen gayreti gösteriyorum" diye konuştu.
"İşkur'la belirlediğimiz 7 dalda kurs açıyoruz"
İşkur'un Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, açılması planlanan kurslara katılacaklara 30'ar lira ödeme yapacağını da açıklayan Doğruyol, "İşkur'un ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen, genel muhasebe, aşçı çırağı, bahçe bakımı, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, büro yönetimi, havuz suyu operatörlüğü ve fotoğraf çekimi ve görsel düzenleme ile ilgili kurslar açılacak. İşkur'a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak, emekli olmamak, kurslara katılma yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak şartlarını taşıyan ve sigorta durumunu gösteren belge, nüfus kağıdı fotokopisi, diploma fotokopisi ile Mesleki Eğitim Kursiyer Taahhütnamesi'ni imzalayan kişiler bu kurslara katılarak, 30'ar lira ücret alabilecek. Belirlediğimiz 7 kurstan bir kısmını hazır hale getirdik. Kursların duyurusunu yapıyoruz. Bu kursları bitirerek belgesini alanların iş bulma şansı çok yüksek olacak" diye ifade etti.