Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kaplan, Genel Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Bölge Sorumlusu ve Buca Şubesi Başkanı Yıldız Yılmaz ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu ile birlikte, geçtiğimiz hafta denize batırılan Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal heykelleri için destek veren Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'a teşekkür ziyaretinde bulundular.
"Çeşme'de ilk defa bu heykellerin batırılması bizim için ayrı bir değer taşıyor"
Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal heykellerinin Çeşme'de denize batırılması sırasında, bazı teknik nedenlerle bu tarihi etkinliğe katılamadığını belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, "Heykellerin denize batırılmasına olan katkıları için Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'a bir teşekkür ziyaretinde bulunduk. Çeşme'de ilk defa denize heykel batırılması ve bu heykellerin de Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal heykelleri olması bizim için ayrı bir değer taşımaktadır. Çeşme'de dalış turizmine önemli katkı sağlayacağına inandığımız bu heykelleri, 40-50 yıl sonra çocuklarımız, torunlarımız Çeşme'de denize daldıklarında görebilecekler. Hem turizmin gelişmesi açısından, hem de kültürün gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir proje olduğuna inanıyoruz. Genel Merkez olarak da bu projeyi destekliyoruz. Çeşme Şube Başkanı'mızın ve Yönetim Kurulu'nun yanındayız" diye konuştu.
"Denizin dibinde hoşgörü merası oluşturulabilir"
Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal heykellerinin denize batırılmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, "İnanç ve yol önderi anlamında baktığınızda, dünyada da belki eşi olmayan bir projedir. Projeleri de önemli kılan ilk olmasıdır. Çeşme gibi bir yerde hoşgörünün üst seviyeye çıkarılması anlamında da önemlidir. Heykel batırılma projesinin devamının da getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Demokrasi tarihi açısından değeri olan kişilerin heykellerinin de batırılmasıyla, Çeşme'de denizin dibinde bir hoşgörü, barış merası oluşturulabilir. Çeşme denizinde oluşturulacak böyle bir sualtı müzesinin değeri bugün için pek anlaşılmayabilir. Ama gelecek yıllarda ne kadar önemli olduğu görülecektir. Kekova'daki batık şehir, turizm açısından büyük katkı sağlamaktadır. Kaş'taki tur teknelerinin altı, denizin dibindeki batık şehri turistlerin görebilmeleri için camdan yapılmıştır. O bölgeye giden turistlerin büyük bölümü batık şehri görmek için turlara katılmaktadırlar. Çeşme'de de istenilen hedefe ulaşılarak heykellerden oluşan bir sualtı müzesi kurulabilirse, aynı turizm hareketliliği Çeşme'de de olabilir" diye belirtti.
"Pir'lerimizin heykellerinin denize batırılması, Alevi toplumu açısından önemli"
Sanata yapılan yatırımın hiçbir zaman boşa gitmeyeceğinin altını çizen Kaplan, "Dünyanın dört bir tarafında, meydanlarda heykellere rastlayabilirsiniz. Ama denizin dibinde heykele pek rastlayamazsınız. Bu anlamda Çeşme halkının da bu projeyi desteklemesi gerekiyor. Biz, her şeyden önce barışı, demokrasiyi, eşitliği savunan bir toplumuz. Bu anlamda Pir'lerimizin heykellerinin denize batırılması, Alevi toplumu açısından önemli. Hatta Türkiye'nin birçok yerinde bu tür projelerin hayata geçmesi gerekir" diye açıkladı.
Belediye Başkanı Oran'ı, İzmir'deki dayanışma konserine davet etti
Ankara'da hayata geçirilmesi planlanan 2 Temmuz Katliamı Toplumsal Hafıza Müzesi dayanışma konserlerinden birisinin de 19 Ekim tarihinde İzmir'de yapılacağını hatırlatan PSAKD Genel Başkanı Kaplan, "Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'ı da konsere davet ettik. Müze projemiz, 1920'lerde Mustafa Suphi'lerin katledilmesinden başlayarak, Ankara katliamına kadar olan, tüm yapıların kendini ifade edebileceği, orada kendisini görebileceği bir müze olacak. Türkiye'nin değişik bölgelerindeki dayanışma konserleri de, bu müze projesine katkı sağlayacak" diye ifade etti.