İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türk denizcileri olarak 2018 yılına ve geleceğe ümitle baktıklarını belirterek, “Ülkemiz yoksa biz de yokuz. Bu bilinçle 2018’de ülkemiz için daha fazla çalışacağız. Kuzeyde Ayvalık’tan güneye Didim’e kadar uzanan sorumluluk sahamızda deniz ticaretinde, deniz taşımacılığında, deniz turizminde Türk bayrağını daha yukarı çekeceğiz” dedi.
Türkiye’nin dünya denizciliğinde her geçen yıl daha fazla söz sahibi haline geldiğini ifade eden Öztürk, “Bu ay yapılan oylamada Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Organizasyonu Konsey Üyeliği’ne 138 ülkenin oyuyla tekrar seçildik. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın büyük çabası ile uygulamaya giren vergi indirimi sayesinde 6 bine yakın tekne Türk bayrağına geçti. Akdeniz’de artık binlerce ay yıldızlı tekne dolaşıyor. Türk tersaneleri, askeri gemi üretiminde önemli başarılara imza atıyor. Türk deniz ticaret filosu 28.8 milyon DWT ile dünyada 15. sırada yer alıyor. Ülkemiz limanlarının konteyner elleçleme kapasitesi 17 milyon TEU’ya yükseldi” diye konuştu.
KÖRFEZ PROJELERİ VAZGEÇİLMEZ
Ege’de devam eden altyapı projelerinin, Türkiye markasının değerini artıracağına dikkat çeken Öztürk, bu projelerin vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Öztürk, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Genel Müdürlüğü’nün birlikte yapacağı Büyük Körfez Projesi, İzmir’in deniz ve liman kenti kimliğini pekiştirecek çok değerli bir projedir. Yine çok önemli olduğuna inandığımız İzmir Körfez Geçişi Projesi ile Büyük Körfez Projesi’nin birbirlerini destekleyecek şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. İzmir-İstanbul Otoyolu, Çanakkale Köprüsü ve hızlı tren projeleri bölgemizin uluslararası koridorlara bağlantısını sağlayacaktır. Ülkemizin ve bölgemizin 16 bin olan yat bağlama kapasitesi son derece düşük. Ege kıyılarında yeni marinalar ile bağlama kapasitesinin artırılması sayesinde denizden kazancımız artacak” şeklinde konuştu.
Ege’de 22 liman ve iskelenin hizmet verdiğini dile getiren Öztürk, limanların konteyner elleçleme kapasitesinin 4 milyon TEU, elleçlenen yük miktarının ise 1.5 milyon TEU civarında olduğunu söyledi. Bu farkı Ege’nin büyümesi için itici güç olarak gördüklerini belirten Öztürk, şunları söyledi: “Son yıllarda hızlı büyüyen Aliağa’daki limanlarımızın yol bağlantılarını güçlendirecek yatırımlarda vakit kaybetmemeliyiz. Alsancak Limanı’nı büyütecek ve modernize edecek yatırımları hızlandırmalıyız. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın fonksiyonlarına gemi bakım tedarik, akaryakıt transfer işlevlerinin de eklenerek, Türkiye’nin 5 endüstri bölgesinden biri olarak değerlendirilmesi son derece isabetli olacaktır. Ege’nin yüklerini demiryoluyla Çandarlı’ya bağlayacak Kemalpaşa Lojistik Merkezi artık hayata geçmelidir. Bu yatırımların tamamlanması sayesinde her biri kendi alanında uzmanlaşmış limanların işbirliği ve yapıcı rekabet içinde olacağı Büyük İzmir Limanı hayaline kavuşmuş olacağız. Böylece Asya ile Avrupa arasında doğal köprü olan ülkemizin lojistik üs kabiliyetini artırıp, Çin’in Demir ve Deniz İpekyolu projelerinde bölge olarak yerimizi alabiliriz”.
YURTDIŞI TANITIM ATAĞI
Bu yıl Türkiye Yelken Federasyonu ile beraber Dikili, Seferihisar, Urla ve Çeşme’de düzenlenen Rüzgar Sörfü Türkiye Ligi ve Şampiyonası’na 2018 yılında devam edeceklerini açıklayan Öztürk, deniz turizmine ve su sporlarına desteğe devam edeceklerini söyledi. Öztürk, “20-28 Ocak 2018 tarihleri arasında dünyanın en önemli denizcilik fuarlarından biri olan Boot Düsseldorf’a katılarak, ülkemiz deniz turizmi ve su sporlarının tanıtımını yapacağız. Mart ayında Amerika Birleşik Devletleri-Miami’de düzenlenecek Kruvaziyer Fuarı’nda yerimizi alacağız. Fuarlarda Türkiye’nin güvenli ülke olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Turizmde en kötü günler geride kaldı. Ülkemiz turizminde yükseliş ivmesini hızlandırmak için gayretlerimiz sürecek” dedi.