İzmir’de düzenlenen “Yazılı Basının Yapısal ve Dijital Dönüşümüne Yönelik Proje Geliştirme-İşbirliği İstişare Toplantısı”nda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, “Gazetelerimizin muhakkak dijital dönüşüm için harekete geçmesi gerekiyor. Bu tehdit değil. Eğer biz dijital hazırlığımızı yapmazsak ‘resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır’ denildiğinde çok hazırlıksız bir halde kendimizi bulabiliriz” uyarısında bulundu.
BİK Genel Müdürü Karaca: "Bilişim çağını yaşadığımız bu dönemde yeni medyanın, bir diğer adıyla dijital medyanın öne çıktığını görüyoruz. 'Her geçen gün büyüyen medyanın bu yeni kolu karşısında neler yapabiliriz, ne yaparsak geçiş sürecini vakit kaybetmeden gerçekleştirebiliriz konusunda kurum olarak gazetelerle temas içinde olacaklarını anlattı.
Kaya Termal Otel’de İzmir Valiliği, İZKA, İŞKUR, KOSGEB, BYEGM yöneticileri ve İzmirli gazete temsilcileriyle buluşan Basınİlan Kurum’u Genel Müdürü Yakup Karaca, Yapısal ve Dijital Dönüşüme Yönelik Proje Geliştirme ve İşbirliği Toplantısı’nda gazetelerin internet sitelerine yatırımlarla ciddi maliyet tasarrufu sağlanacağını kaydetti.
“Dijitale geçilecek”
Yazılı basından dijital basına hemen geçişin olmayacağını ama sürece en hızlı uyum uyduranın daha ileride olacağını ifade eden Karaca, “Gazeteler hala baskı sürecine devam edecek mi? bunun geçiş süreci muhakkak olacak. O zaman kurum olarak basın sektörünün dijitale geçmesi için yanında duracağız. BİK geçiş sürecinde şunları söylüyor, dijitale kesinlikle geçilecek. Bu geçiş süreci ile yönetilebilir gazetelerin dijitalleşmesine yardımcı olacak ne varsa yeni yayın döneminde gazetelerimizin resmi ilan yayınlamaları hak olarak korunsun ama başka gelir kapısı var mı onu keşfedeceğiz. Elimizden geldiği kadar gazeteleri zorlayıcı değil, yanlarında birlikte hareket edeceğizi bu bizim vefa borcumuz. Sektörün dijitalleşme adına geliştirildiğimiz projelerle yol gösterici olacağız” dedi.
“Yanınızda olacağız”
Karaca, “Kurum olarak yürüttüğümüz sosyal faaliyetlerin yanı sıra paydaşımız olan gazetelerimizin yapısal sorunlarının çözümüne yönelik de yoğun çaba harcıyoruz. Bunun yanı sıra bilişim çağını yaşadığımız bu dönemde yeni medyanın, bir diğer adıyla dijital medyanın öne çıktığını görüyoruz. 'Her geçen gün büyüyen medyanın bu yeni kolu karşısında neler yapabiliriz, ne yaparsak geçiş sürecini vakit kaybetmeden gerçekleştirebiliriz' gibi soruların yanıtını bulmak ve uygulamaya koymak istiyoruz. Kurumuzun geliştirdiği ve KOSGEB ile Kalkınma Ajanslarının destek verdiği iki önemli projenin tanıtımını Bursa'nın ardından İzmir'de gerçekleştireceğiz. Bu toplantıda, ilgili devlet kurumlarımız ve gazetelerimiz ile oturup istişare ederek yeni yol haritasını belirlemek istiyoruz." dedi
İzmirli gazetelerin dijitalleşme sürecinde biraz ağır hareket ettiğini de aktaran Karaca, “Dijital dönemde çağrımızı çok iyi şekilde değerlendirsin. Birlikte yürüyelim. Eğer tepki görmezsek söylediğimiz değer bulmuyor yada eksik bir şey var ama onu yakalamıyor olarak algılarız. İnternet haber sitelerinin de hukuki mevzuata katılması dahilinde onlarında ilanları alması an meselesi. Tavsiyem sizlerim hazırlık olup çalışmalarınızı tamamlayın. İnternet haber sitelerini resmi ilana açılması konusunda bizlerin prensibi sizlerin gelirlerinin kaybetmemesi için yanınızdayız ama sizlerde bu süreci iyi değerlendirin. İzmir gazeteleri gelirler bakımından diğer yayın yerleri kıyasladığında iyi durumda ama sakın ola ki rehavete kapılmayın. Tavsiyem şubedeki arkadaşlarımız da sizlerle daha yakında ilgilenecek” bilgisini verdi.
“Ciddi şekilde direnç var”
Her gazetenin web sitesi olması gerektiğini savunan Karaca, “Web sitelerin bu dönüşümde çok büyük etkisi var. Teknolojik gelişmelerin dayanılmaz hafifliği, maliyetlerin düşmesidir. Gazetecilik olarak aslında hiçbir şey değişmiyor ama içeriği istediğiniz biçimde şekillendirme konusunda daha rahat oluyorsunuz. Teknoloji zaten bunu sağlıyor. Muhataplarınızla interaktif şekilde iletişim halinde oluyorsunuz. Dijitale geçişte resmi ilanların yayınları devam edecek. Tarifesi aynı mı olur orası tartışılır. Çünkü kamuda ciddi şekilde direnç var. Tarifenin yük olduğunu söylüyorlar ama dijitale geçilince aynı tarifenin işlemeyeceğini biliyoruz. Geçiş sürecinde hazırlıklarımızı iyi yaparsak inşallah yerel gazetelerimizi, hem kamu reklamlarının hem de serbest piyasanın reklamlarının dijitalde yayınlayacağı mecralar haline dönüştürme imkanımız var” diye konuştu.
İzmir’e eleştiri
İzmir’in hem ekonomik hem de ticari faaliyetleri bakımından ülke ekonomisine ikinci derecede katma değer sunan bir il olduğunu ve basının İzmir’de hak ettiği yerde olmasının önemli olduğunu vurgulayan Karaca, şöyle konuştu: “İzmir’deki gazetelerimiz belli bir yayın kalitesi, ilkeleri bakımında Türkiye’nin genel olarak ortalamasına tekabül ediyor diyebiliriz. Basın İlan Kurumu olarak bundan çok memnun değiliz. İzmir’in hakikaten gazetecilik faaliyeti bakımından ileri bir yerde olması gerektiğini söylüyoruz ve gönlümüz bunu arzu ediyor. İzmir’deki gazetecilik faaliyetlerimizin, medyamızın kendini hissettirmesi hem teknolojik yenilikler hem de yayın kalitesi bakımında üst sıralarda yer almasını canı gönülden arzu ettiğimiz bir temenni.” Karaca, resmi ilan tarifesinde önümüzdeki dönemde zam yapılmasını umduklarını söyledi.
İzmir’den başladı
Basın İlan Kurumu, yerel gazetelere ait internet sitelerinin teknolojik altyapı ve içerik üretiminin geliştirilerek niteliklerini artırmak üzere “Gazetelerin İnternet Haber Sitelerinin İyileştirilmesi”; bu internet sitelerinin dijital reklam piyasasından reklam alabilmesini sağlamaya yönelik ise, “Yerel Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasasına Entegrasyonu” projelerini hazırladı. BİK, aynı zamanda gazetelerin yapısal sorunlarının çözümünü de içinde barındıran her iki projenin Ege Bölgesindeki tanıtımına İzmir’den başladı