İsa ATAGÖZ -
Alaçatı Port Marina yolu üzerinde 10 yıldır market işleten Cafer Sönmez, kendisine sürekli yol tarifi sorulduğunu, insanlara yardımcı olmak istediğini ancak işlerini aksatmaya başlayınca kendi maketini yaptırarak, maketin yanına da yol tariflerini yazdığını anlattı.
Kendi maketinden iki adet yaptıran Sönmez, maketlerden birisine Alaçatı Port yönüne giden yolun tarifini, diğerine de Alaçatı merkezine giden yolun tarifini yazarak dükkanının önüne koydu. Marketin önündeki maketleri gören vatandaşlar, şaşkınlık yaşayarak yol tariflerini okudular. Bazı vatandaşlar da maket çözümünü ilginç bularak, market sahibini maketlerin yanına çağırarak fotoğraflarını çekti. Vatandaşlar fotoğraflarını sosyal medyaya yükleyince, market sahibi Cafer Sönmez kısa zamanda sosyal medya fenomeni oldu.
"Rica ediyorum, parmağımı geri getirin"
Market sahibi Cafer Sönmez, insanların geçmiş yıllardaki kadar sabırlı olmadığını belirterek, "İnsanlar, hayırlı işler bile demeden yol tarifini alıp gitmek istiyor. Hatta dükkanımdan içeri girmeden, aracının kornasını çalarak beni yanına çağırıyor. Yani işi gücü bırakıp, yanına giderek yol tarif edeceğim. Geçmiş yıllardan beri yol tarifi sorulduğu için birikimim var. Levhalar yaptırarak yolları çizdim. Ama buna rağmen adres tarifine yetemeyince, ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Sonunda kendimi çoğaltmaya karar verdim. Gördüğünüz gibi benden iki tane daha var. Çok sorulan iki tane yönümüz var; birisi 'Alaçatı merkeze nasıl giderim', diğeri de 'sahil yönüne nasıl giderim'. Maketlerimi yaptırarak çözüm üretmeye çalıştım. İnsanlar maketime baksın. Maketin yanındaki yol tarifini okuyarak hızlı bir şekilde yoluna devam etsin dedik. Böylece ben de dükkanımda rahatça işimi yapayım. Biraz da espri katarak böyle bir çözüm ürettik. İnsanların tepkileri oldukça güzel. Tabi insanların ilk defa karşılaştıkları bir şey. Yalnız bir tek şikayet var; maketler selam almıyormuş. Beni üzen bir konu, maketlerden birisinin parmağının kırılması.Parmağımı kıran arkadaşa sesleniyorum; parmağım işine yaramayacaksa, getir yerine takalım. Maketin parmağı geri gelene kadar benim parmağım burada duracak. Rica ediyorum, parmağımı geri getirin." diyerek maketlerin öyküsünü anlattı.
"Mizah ve espriyle mesaj vermeye çalışıyoruz"
Sörf Market olarak her sene yeni bir yenilik yaptıklarını açıklayan Cafer Sönmez, "Önümüzdeki sene de farklı bir şeyler yapacağımın müjdesini veriyorum. Ayrıca marketimizin içerisinde küçük notlarla bazı mesajlar verdik. Örneğin insanlar çakmağı oyuncak yapıyorlar. Hemen çakmaklara küçük bir not yazdım; 'Çakmağı üçüncü kez yakan sahibi olur". İnsanlar bir iki denedikten sonra notu görünce, 'Üçüncüyü yakarsam bakkal bana bunu satacak' deyip bırakıyor. Ayrıca 22.00'den sonra içki satış yasağı ile ilgili bir not yazdık; 'Bu yasağı ben çıkarmadım. Arabaya atalım, zulaya atalım, bahşiş vereyim diye ısrar edenler, 35 bin lira nakit teminatla kasaya buyursun'. Mizah ve espriyle mesaj vermeye çalışıyoruz. Mizah, bizim olmazsa olmazımız. Yaptıklarımız sosyal medyada yayılınca, yine iş yapamaz hale geldim. İnsanlar fotoğrafımı çekmek için maketlerimin yanına çağırıyorlar. Şimdi de onun sıkıntısı var" dedi.