Her temsilinde biletleri haftalar öncesinden tükenen eserin kapalı gişe gerçekleşen temsillerine İzmirli sanatseverler de büyük ilgi gösterdi. Kültür Bakanlığı’nca yapımı tamamlanan Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenecek olan Troya’nın biletleri iki günde bitti. Solo, Orkestra, Koro, Bale olmak üzere üç yüze yakın sanatçının görev aldığı eser, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenen ilk gösteri olacak.
Proje yaratıcılığını ve Sanat yönetmenliğini ünlü tenor, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan’ın üstlendiği eserin bestesi Bujor Hoinic’e, librettosu Artun Hoinic’e ait. Eser, Recep Ayyılmaz’ın rejisi, Volkan Ersoy’un koreografisiyle sahneleniyor.
Bir Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü prodüksiyonu olan eser; tarihin en önemli savaşlarından birine sahne olan ve İzmirli ozan Homeros’un kaleme aldığı “İlyada Destanı”ndan, yaşandığı Anadolu’nun kadim değerine ve görkemine yakışır bir dekor, ışık, ses, görüntü, renk, müzik ve dansın büyüsü ile sahneye taşındı.
İki Genel Müdür Yine Aynı Sahnede
Troya’da; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt da görev alıyorlar. Eserde Troya Prensi “Paris”i Murat Karahan, “Homeros”u Mustafa Kurt, Paris’in kardeşi “Hektor”u ise Tan Sağtürk canlandırıyor.
Başrol kostümlerini ünlü modacı Atıl Kutoğlu’nun tasarladığı eserde İzmir Devlet Opera ve Balesi dansçılarından, 2015 yılında görevli olduğu turneden dönerken kaza geçiren Bora Acar Zöngür de özgün koreografisi ile sahnede yer alıyor. Dekor tasarımını Özgür Usta’nın yaptığı operanın kostümleri Aydan Çınar imzası taşıyor.
UNESCO tarafından ‘Dünya Kültürel Miras’ listesine alınışının 20.yılında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hedef ve amaçları doğrultusunda sanatsal olarak bu sürece muhteşem bir epik opera ile destek vermenin heyecanını ve uluslararası bir kültür ve turizm vizyonuna dönüştürülen bu sürecin içinde olmanın gururunu yaşıyor.