İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü, “İlle De Bir İş Olsun Projesi!’’ kapsamında “Sosyal İçermenin Roman Halleri” semineri düzenlendi.
Çankaya Kordon Otel'de düzenlenen seminere İzmir Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği, Cumhriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve çok sayıda STK temsilcisinin yanı sıra; kursiyerler katıldı.
Seminer kapsamında gerçekleştirilen ve başkanlığını Kariyer Danışmanı ve Psikolog Nevin Küçük'ün yaptığı Sosyal İçermenin Roman Halleri Oturumu'nda; Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. E. Didem Ece Kiraz, İzmir Kent Başkanı Çağrı Gruşçu ve İş-Kur Konak Hizmet Müdürü Necmi Kalfalar, Romanlar'ın toplumdaki sosyal konumu ve İlle de Bir İş Olsun Projesi'nin Roman toplumuna etkisi hakkında bilgi verdi.
Seminerin açılışında konuşan İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, dernek çatısı altında hazırladıkları İlle de Bir İş Olsun Projesi ile kamusal bir çalışmaya soyunduklarını ve bu bağlamda üstlerine büyük görev düştüğünü söyledi. Türkiye'de iş hayatına girme yolunda diplomalı veya belgeli kalifiyeli çalışanların öncelik kazandığı bir dönemin içinden geçildiğini belirten Cıstır, bu sürecin Romanları olumsuz etkilediğinin altını çizdi.
Önyargıları kıracağız
Proje kapsamında oluşturulacak olan “ İş Kulübü ” bünyesinde 200 genç vatandaşımız, istihdam kaynaklarına ulaşılabilirliklerinin artırılması adına kariyer danışmanlığı hizmetlerinden faydalanacağı bilgisini veren Cıstır, “ İş Kulübü faaliyetleri dahilinde; mülakat teknikleri, beden dili ve iletişim becerileri, özgeçmiş hazırlama teknikleri vb. kişisel gelişim eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri verilecektir. Sosyal içerme başlığı altında düzenlenecek olan seminerler ile toplum nezdinde önyargıları engelleme, farklılıklara saygı, kayıtlı istihdama katılımın önemi vb. konularda farkındalık artırma ve görünürlük çalışmaları yapılacaktır” dedi.
“Geçerli bir meslek seçiminde bulunduk”
İş konusunda geçerli ve günün koşullarına uygun olarak iş makinesi operatörlüğü mesleğini seçtiklerini şu sözlerle anlatan İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, “^Kentsel dönüşüm ve inşaat projeleri ile iş makinesi kullanımı artacak. Dezavantajlı grupların başında yer alan Romanlar'ın sosyal hayata entegre olması yolunda geçerli bir meslek sahibi olmaları şart. Hükümet tarafından hayata geçirilen Roman Açılımı'nda SİROMA çok önemli bir ayak. Gerçek anlamda açılım ise mali destek projeleriyle başladı. SİROMA'nın kamudaki çarpanlarını da görmeye başladık. Bu anlamda ürettiğimiz projenin çok büyük önemi var. Projemiz hem görünürlük, hem de işleyiş açısından büyük dikkat çekiyor ve olumlu geribildirimler alıyor. Her ne kadar anayasada eşit görünsek de uygulamada büyük dezavantaja sahip bir topluluğuz. Amacımız tüm Roman vatandaşların eşit yurttaşlık bilinciyle ülkemizdeki istihdama katılması ve demokratik platformda yer alması. Ülkemizde yaşanan tüm gelişmelere rağmen, kendi iç dinamiklerimizle kalkınmamızı sağlayabilecek güçteyiz. Biz burada dezavantajlı bir Roman derneğine bütçe verildiği takdirde neler başarabileceğini göstermekten gurur duyuyoruz” ifadesini kullandı.