Yücel, "Lisanslı depolardaki ürünler bu Borsa'da alınıp, satılabilecek. Ürünler kayıt altına alınıp, üreticinin pazar payı artacak. Diğer yandan sektörde daha hızlı kararlar alınabilecek" dedi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis toplantısına Borsa Başkanı Işınsu Kestelli'nin yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı İsmail Yücel ile İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal katıldı. Toplantıda Meclis üyelerine seslenen Müsteşar İsmail Yücel, İTB'nin tarım ürünleri ticaretinde öncü bir rol oynadığını söyledi. Pamuğun ardından kuru üzümü de lisanslı depoculuk bünyesine taşıyacaklarını aktaran Yücel, Tariş Üzüm Birliği'ni de bu kapsamda göreve davet etti.
"Mutabakat çıkmamıştı"
Türkiye Ürün Borsası'nı 2010 yılından beri kurmak için uğraştıklarını söyleyen Müsteşar Yücel, "Ama mutabakat sağlayamadığımız için şirket kurulamamıştı. O şirketi dün yani pazartesi günü kurduk. İzmir Ticaret Borsası da kurucu ortak olarak buraya katıldı. Şimdi bu konu Bakanlar Kurulu'nun imzasında. Ardından yarın veya sonraki gün Resmi Gazete'de yayınlanacak. Böylece faaliyete geçecek" dedi
"Yedi yıllık rüya"
Bakan Bülent Tüfenkçi'nin desteğiyle 7 yıllık rüyanın gerçeğe dönüştüğünü kaydeden Yücel, "Bu tür borsaların kurulması için 7 farklı Borsa ile uzun süredir çalışıyorduk. Bu borsalar içinde İTB her zaman öncü olup, başı çekti. Şimdi hem kurucu ortak hem de ürün platformuyla bu yapının temel unsuru olarak hareket edecek. Kurulan yeni Borsa sayesinde hem ürünler tüm süreçlerinde kontrol altına alınacak, hem çiftçinin ürünü daha fazla değerlenecek. Lİsanslı depolarla entegre şekilde çalışacak olan Ürün Borsası, bu depodaki ürünlerin de depoda dururken alınıp satılmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Nakliyeden, depo kirasına
Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası'nın kurulmasına yönelik de önemli teşviklerin hazırlandığını açıklayan Müsteşar İsmail Yücel şöyle konuştu: "Yapılacak revizyonların ardından teşvikler sağlanacak. Ürününü lisanslı depolara getirecek olanlara verilecek desteklerden biri nakliye ücretlerine yönelik olacak. Örneğin ton başına 25 TL nakliye ücretini karşılayacağız. Ayrıca ürünün analiz ücretinin tamamını ve depo kira ücretinin tamamını biz ödeyeceğiz. Rehin karşılığı kullanılan kredi faizlerinin yaklaşık yüzde 50'sini ödeyeceğiz. Lisanslı depo yatırımları öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilip 5. bölge kapsamında değerlendirilecek. Her iki sistem de hedefine ulaştığında ülkemiz tarım ürünleri rekabet edebilir hale gelecek."
"25 milyar çöpe gitti"
Hal Kanunu'na da değinen Yücel, "Sektörde yüzde 70 oranında kayıt dışılık ve yüzde 25'lik zayi söz konusuydu. Perakende fiyatlarda baktığınızda 100 milyar liralık bir pazardan söz ödüyoruz ama bunun 25 milyarı zayi olup çöpe gidiyordu. Bunu kontrol edilebilecek bir alan haline getirmek için köklü değişiklikler yaptık. 2016 sonu itibariyle kayıt dışılık yüzde 48 civarına düştü. Toplam 20 milyar liralık bir büyüklük böylece kayıt altına alınmış oldu. Bunun doğrudan ve dolaylı vergilerle birlikte ekonomiye katkısı çok daha fazladır. BU anlamda kanun hedeflerine emin adımlarla yürüyor" dedi.