Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>YEREL
24 Mart 2017 Cuma - 18:10

Ot Festivali için Germiyanlı kadınlar bilgilendirildi

Alaçatı Ot Festivali için geri sayım sürerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri de ot çeşitleri, ot toplama yöntemleri ve ot toplama zamanları konusunda bilgilendirme toplantılarını sürdürüyorlar.

Ot Festivali için Germiyanlı kadınlar bilgilendirildi

İsa ATAGÖZ -

Türkiye'de sayılı festivaller arasına giren ve bu yıl da yoğun ilgi görmesi beklenen Alaçatı Ot Festivali için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisleri de, Çeşme'nin mahallelerinde toplantılar düzenleyerek, yenebilir, faydalı ot çeşitleri, doğru toplama yöntemleri ve doğru toplama zamanları konusunda bilgiler veriyorlar. 

Ziraat Mühendisleri Ahmet Keçeci ve Hatice Karakaş, Türkiye'nin ilk Slow Food Köyü ilan edilen Germiyan'da, Germiyanlı kadınlarla interaktif bir toplantı düzenleyerek açıklamalarda bulundular. Bilgisayar yardımıyla bölgedeki yenebilir, faydalı ot çeşitleri hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, ot çeşitlerinin yörelere göre isim değişikliği gösterdiğini belirtip, bilgisayardan fotoğraflarını göstererek, toplama zamanları ve kullanım şekilleri ile ilgili uyarılarda bulundu. 

"Bilinçsiz toplama ile bazı otlar talan ediliyor"

Bazı ot çeşitlerinin bilinçsizce toplanması sonucu yok olmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Keçeci, "Örneğin Çeşme'de çok yetişen kaya koruğu diye bir bitki var. Mersin, Adana gibi bölgelerde çok tüketiliyor. Oralarda, bilinçsiz toplama ve talan nedeniyle kaya koruğu yok olmak üzere. O bölgelerden, kamyonetlerle buralara gelerek, çuvallarla toplayarak, bir kısmını Alaçatı'da satıp, büyük bir kısmını da Mersin'e, Adana'ya götürüyorlar. Bu çok değerli bir bitki. Sadece deniz kenarlarında, kayaların arasında yetişiyor. Bunun gibi bitkilerden örnekler alındı. Analiz yapılıp insan sağlığına etkileri belirlendikten sonra tohum alınıp üretime yönelinecek" diye konuştu.

"Soğanlı bitki toplanması yasak"

Otların toplama yeri ve zamanı hakkında da bilgi veren Keçeci, "Bir ottan faydalanabilmemiz için doğru zamanda toplanması gerekir. Çiçeğe kalkmış bir otu Nisan, Mayıs ayında toplamanın bir anlamı var mı? Eğer bir ot çiçeğe kalkmışsa, bütün enerjisini artık tohuma veriyor demektir. O otu toplayıp tüketmenin hiçbir faydası yok. Ayrıca otları doğru yerden toplamak gerekir. Zaman zaman görüyoruz, yol kenarlarında ot topluyorlar. Orasının doğru yer olması mümkün mü? Şehirden uzak, doğanın temiz olduğu yerlerden ve tarlalardan toplanması gerekiyor. Bir önemli konu da yeterli miktarda toplanması. Bitkiler talan edercesine toplanmamalı. Seyrelterek, popülasyonu yok etmeden toplanmalı ki, bir sonraki yıl bitki kendiliğinden çoğalabilsin. Çok önemli bir konu da salep, dağ soğanı gibi soğanlı bütün bitkilerin toplanması yasak ve kanunen ağır cezası var. Hepinizden ricamız, tarlalarda geziyorsunuz, soğanlı bitki toplayan birilerini görürseniz hemen jandarma, polis ya da bizleri arayın. Yani bu coğrafyayı biz korumazsak, endemik bitkilerimiz bir bir tükenir. Sahip çıkarken de neye sahip çıktığımızı doğru bir şekilde bilmemiz gerekiyor" diyerek uyarılarda bulundu. 

İnteraktif toplantı

Germiyanlı kadınlarla karşılıklı söyleşi havasında interaktif bir toplantı gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Keçeci ile söyleşen, Germiyan sokaklarını çizdiği resimlerle renklendiren duvar ressamı Nuran Erden, "Ben geçen sene Seferihisar'dan gelirken gördüm, kadınlar anayolun kenarında salep topluyorlardı. Hiç kimse de müdahale etmiyordu. Ne yazık ki birçok konuda bilinçsiziz. Bir bakıyorsunuz, tarihi eserlerin, camilerin duvarlarına yazılar yazılmış. O eserlerin değerini bilmiyoruz" diye yakındı. Bazı Germiyanlı kadınlar da, tanınmayan otların tüketilmemesi, şifalı diye duyulan her otun tedavi amaçlı kullanılmaması gerektiğini söylediler. Reyhan, kuzu kulağı gibi bitkileri kendileri yetiştirdiklerini anlatan bazı Germiyanlı kadınlar, hem evlerinin ihtiyacını karşıladıklarını hem de pazarlarda sattıklarını belirttiler. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Germiyanlı kadınlardan doğadan ot toplarken anlatılanlara dikkat edeceklerine inandığını ifade ederek, Alaçatı Ot Festivali'nde stant açacaklara da bereketli satışlar diledi. Keçeci, müdürlük olarak her zaman bölge insanının yanında olduklarını söyleyerek bilgilendirme toplantısını sonlandırdı.

 
'Acil' koduyla havalandılar
 
Ohh, bahar varmış!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Germiyan taş ocakları Meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi'ndeki ...
Çarşıda, sokakta "Hayır"ı anlattılar
16 Nisan tarihinde yapılacak referandum için geri sayım sürerken, propaganda ...
Kent Konseyi Kongresi 30 Mart'ta
Çeşme Kent Konseyi seçimli Genel Kurul toplantısı 30 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek.
 
Ot Festivali'ne rekor stant başvurusu
Bu yıl 8'incisi gerçekleştirilecek Alaçatı Ot Festivali'ne rekor stant başvurusu yapıldı.
46 sığınmacı yakalandı
Umuda yolculuk son günlerde artış gösterirken, bu sabah da Çeşme'de 46 sığınmacı yakalandı.
Festivale adını veren Alaçatı otları
8. Alaçatı Ot Festivali'ne sayılı günler kala hazırlıklar tüm hızıyla ...
 
Denizden 50, karadan 55 sığınmacı yakalandı
Çeşme'den yasa dışı yollarla Sakız Adası'na kaçmaya çalışan sığınmacılardan ...
Başkan Dalgıç'ın acı günü
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın babası Hüseyin Dalgıç, 80'inci ...
Sabih Kanadoğlu: "Bütün yetkiyi tek elde toplamanın adı diktadır"
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "Kuvvetler ayrılığını bir ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri