Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>YEREL
21 Mart 2017 Salı - 08:10

Festivale adını veren Alaçatı otları

8. Alaçatı Ot Festivali'ne sayılı günler kala hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken, uzmanlar da, festivale adını veren Çeşme'nin doğasında yetişen otlarla ilgili aydınlatıcı ve uyarıcı bilgiler verdiler.

Festivale adını veren Alaçatı otları

Kısa zamanda Türkiye'nin sayılı festivalleri arasına giren ve ot tanıtım gezileri, en fazla çeşitte ot toplama ve en iyi ot yemeği yarışmaları ile ilgi çeken Alaçatı Ot Festivali'nde, Çeşme, 4 günlük festival süresince binlerce kişiyi ağırlıyor. 

Festival süresince Çeşmelilerin açtıkları stantlarda, yörede yetişen yenebilir otlar, çeşitli otlardan yapılmış yiyecekler ve ot temalı hediyelik eşyalar, festival ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca eski Alaçatı Belediyesi'nin yanında oluşturulan "Uygulama Bahçesi"nde de, Çeşme yöresinde doğada yetişen otlar, festival ziyaretçilerine tanıtılıyor.

Çeşme'nin doğasında yetişen 120'yi aşkın faydalı ot çeşidi olduğunu açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Ahmet Keçeci, ot festivali öncesinde yabani otlarla ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi. Çeşme'nin doğasında yetişen faydalı otların hepsinin yenmediğini belirten Keçeci, bazı otların da bitki çayı olarak tüketilebildiğini ifade etti. 

Yabani otlar nereden ve nasıl toplanmalı?

Doğadaki her otun faydalı olmadığını açıklayan Ziraat Mühendisi Keçeci, yenebilecek otların uygun zamanda toplanmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyararak, "Yenebilecek otlar mevsiminde toplanmalı. Örneğin en çok bilinen turp otunu ne zaman toplayacağımızı bileceğiz. Ocak ayında toplanmaya başlar, mevsimin durumuna göre Şubat ayında toplanmaya devam edilir. Çiçeklenmeye başladığı zaman toplanmaz. Ayrıca otların toplanacağı yer de önemlidir. Yol kıyılarından, gübre birikintisi olan yerlerden toplanmaması gerekir. Temiz doğadan, tarla kıyılarından, tarlalardan, zirai ilaç kalıntılarının olmadığı yerlerden toplanması gerekir. Hafriyat, atık, çöp varsa o bölgedeki otlar insan sağlığı açısından tehlikelidir. Bir başka konu da otun toplanma şekli. Özellikle bazı köklü bitkilerin doğru miktarda toplanması çok önemli. Popülasyonu talan etmeyeceğiz. Belirli bir alanda köklü bitkinin miktarı fazlaysa, seyreltme işlemi yapılmalı. Eğer miktar azsa kesinlikle toplanmamalı. Eğer böyle yaparsak, o bitkinin bir sonraki yıl o bölgede çoğalmasını sağlamış oluruz" diye konuştu.

"Güneş görmeyen yerlerdeki otları toplamayın"

İnsanların bilmedikleri otu tüketmemelerini de vurgulayan Keçeci, "Otlar genellikle haşlanarak tüketiliyor. Bazıları da çiğden salatası yapılarak tüketiliyor. Haşlayarak tükettiğimiz yabani otların acı suyu gideceği için zehirlenme gibi etkisi olmaz. Bir başka konu da otların hiç güneş görmeyen, gölge alanlardan toplanmaması gerekiyor. Gölgedeki otlar risklidir. Eğer bitki güneş görmüyorsa, bildiğiniz, tanıdığınız bir ot olsa bile toplanmamalı. Ot, mutlaka güneş görmeli, fotosentezi yapmalı. Böylece besin değeri artar. Bu kriterlere dikkat ederek, otları toplayıp, tüketebiliriz" diye açıkladı.

"Bitkilerin sağlık etkilerini anlatan yayınları doğru bulmuyoruz"

Bazı bitkilerin ilaçların ham maddesi olduğunu da belirten Ziraat Mühendisi Keçeci, "Örneğin Çeşme'de yetişen bir ağaç var; katran ardıcı, Onun meyvesi öksürük şurubu yapımında kullanılıyor. Yani ağaçtan da faydalanılabiliyor. Ama biz, bazı bitkilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan yayınları doğru bulmuyoruz. Çünkü her vücutta, her etken madde farklı etki gösterir. Bir ot, birisine çok iyi gelebilir, ama bir başkasında alerjik etki yapabilir. O nedenle dikkatli olunmasında fayda var" diye uyardı. 

"Otlar çiçeklenmeden toplanmalı"

Çeşme bölgesinde ot toplama zamanının kış mevsiminin sertlik derecesine bağlı olsa da Mart ayı sonlarına kadar olduğuna dikkat çeken Keçeci, "Kasım ayından itibaren değişik zamanlarda, değişik otlar, doğa tarafından bizlere sunuluyor. Yaklaşık olarak 3,5 - 4 aylık bir zaman diliminde doğadan ot toplayabiliriz. Arap saçı, rezene, turp otu, radika, hardal otu, kaya koruğu gibi birçok ot, çiçeklenmeden toplanmalıdır. Eğer bir ot çiçek vermişse toplanmamalı. Çünkü toplamanın hiçbir faydası yok" diye konuştu.

"Şevketi bostan, hem faydalı hem de lezzetli"

Şevketi bostan bitkisinin tarlalarda dikilerek yetiştirilmeye başladığını da anlatan Keçeci, "Aslında şevketi bostan, doğada birçok bölgede çıkıyor. Ağustos ayında sarı çiçek açar. Çiçekteki tohumlar doğaya yayılır. Bir bölümü tekrar doğada can bulur. Türkiye'de ilaç sanayinde kullanılan bitkilerden bir tanesi de şevketi bostandır. Böbrek taşı düşürücü özelliğinden dolayı bir dönem kapsülü

bile üretildi. Değerli bir bitki. Aynı zamanda oldukça da lezzetli. Ege mutfağının en lezzetli yemekleri arasında şevketi bostanın ayrı bir yeri var. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, şevketi bostan tohumlarını ıslah etti. Üretilen tohumları da üreticilere ücretsiz dağıtmaya başladı. Biz de Çeşme'de 10 yıla yakın süredir üreticilere dağıtıyoruz. En az bir dekar üretim yapacak üretici bize geliyor. Kaydını yaparak, ücretsiz olarak tohumu veriyoruz. Ama dikimi biraz zahmetli. Tohumları çok küçük olduğu için dikimi oldukça zor. Bu nedenle herkes dikmek istemiyor. Ancak Alaçatı'da ve Uzunkuyu'da oldukça başarılı üretim yapan üreticiler var" diyerek sözlerini tamamladı.

Öte yandan Alaçatı Ot Festivali'nde stant açacak yerel üreticiler de hazırlıklarını hızla sürdürüyorlar. Çeşmeli kadın üreticiler, Çeşme'ye özgü reçel imalatlarına hız verirlerken, bazı yerel üreticiler de, çeşitli otlardan sabun üreterek, Alaçatı Ot Festivali'ne hazırlanıyorlar. 

Türkiye'nin birçok ilinde tur şirketlerinin Alaçatı Ot Festivali için özel turlar düzenlemesi ve turlara olan ilginin, bu yıl da 6-9 Nisan tarihlerinde Çeşme'nin 200 bini aşkın insanı ağırlayacağının göstergesi olarak algılanıyor.

 
Gözyaşlarıyla uğurlandı!
 
Şok ölüm!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizden 50, karadan 55 sığınmacı yakalandı
Çeşme'den yasa dışı yollarla Sakız Adası'na kaçmaya çalışan sığınmacılardan ...
Başkan Dalgıç'ın acı günü
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın babası Hüseyin Dalgıç, 80'inci ...
Sabih Kanadoğlu: "Bütün yetkiyi tek elde toplamanın adı diktadır"
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "Kuvvetler ayrılığını bir ...
 
Çanakkale Şehitleri Anıldı!
18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Deniz Zaferi Cumhuriyet Meydanı'nda ...
Çanakkale töreninde çelenk krizi!
18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma günü ve Deniz Zaferi törenlerine Çelenk krizi damga vurdu.
HAYIR'lı yemek
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin düzenlediği yemekte "Hayır" sesleri yükseldi.
 
Öğrencilere fotoğrafçılık mesleğini anlattı
Fotoğrafçı Serhat Karaaslan, Ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine fotoğrafçılık ...
En büyük ahtapotu yakaladı
Amatör balıkçı Çeşme sahilinde en büyük ahtapotu yakaladı.
Hepsi tutuklandı!
İzmir'in Çeşme ilçesi'nden lüks bir yelkenli yat ile 83 sığınmacıyı yasa ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri