Oran, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Alaçatı Turizm Derneği üyeleri ile Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın konaklama sektöründeki üyelerine, geçen 1000 günlük dönemde gerçekleşen projelerini ve Çeşme'ye vizyon kazandırmayı hedefleyen yeni projelerini anlattı.
Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Oran, 1000 günlük dönemde neler yaptıklarını, neleri yapamadıklarını, niçin yapamadıklarını ve bundan sonraki dönemde Çeşme'ye vizyon kazandıracak yeni projelerini geniş bir sunumla anlattı.
"Kiraların yüksek olmasına sebep olan 2 kişi var"
Yaptığı konuşmada Çeşme'deki yüksek kira sorununa da değinen Başkan Oran, "Kiraların yüksek olmasının sebepleri var. Ama sebep olan 2 kişi var. Arz ve talep, ekonominin olmazsa olmaz kuralı. Siz talebi karşılayacak arz sunmazsanız, fiyat yükselir. Arsa üretmezseniz, üretilen arsaların karşısında durursanız, engel olursanız, fiyatlar da böyle yükselir. Sebep olanlardan birisi Esen Fatma Kabadayı. Bu ismi vermekten de hiçbir şekilde kaçınmıyorum. Çünkü Tansaş arkası olarak bildiğimiz, otogarın arkasındaki bölgenin imara açılmasını engelleyen, mahkemeye veren, 3 katı 2 kata düşüren Esen Fatma Kabadayı sayesinde hala daha Çeşme Belediyesi uğraşıyor ve hala çözülemedi. Çoğunlukla ve yüksek bir oranda Çeşmelilerden oluşan mal sahipleri de bu konuda çok sıkıntılı. 2 bin 500 - 3 bin konutun orada imal edildiğini düşünürseniz, Çeşme'de kira fiyatlarının bir anda nasıl düştüğünü hepimiz göreceğiz" diye konuştu.
"417 konutluk Gecekondu önleme bölgesindeki arazi Çeşme Belediyesi'ne geri döndü"
Çeşme'de kiraların yüksek olmasına sebep olan ikinci kişinin de Muhittin Dalgıç olduğunu ileri süren Başkan Oran "Ekrem Oran, 28 Ocak 2019 yılında, CHP Parti Meclisi'nde aday ilan edildi. 15-16 Mart gibi Çeşme Belediyesi Meclisi, olağanüstü toplandı. Çeşme Belediyesi'ne ait 417 konutun bir kooperatife tahsisini gündeme getirdi ve meclisten geçirdi. Gelir gelmez, Nisan ayında, 417 konutun tahsisini iptal ettik. Çünkü arsalar haksız yere kooperatife tahsis edilmişti. Gecekondu önleme bölgesinde olan bu tahsis, Gecekondu Önleme Kanunu'na uygun kurulmuş bir kooperatife verilmeliydi. Ama o şekilde olmadı. İşin enteresanı, aynı Muhittin Dalgıç, o kooperatife, daha sonra kendisini başkan yaptı. Biz bu tahsisi iptal ettik. Dava açıldı. Yürütmeyi Durdurma istendi. Ama o kararı alamadılar. Dava devam etti. Davayı kaybettiler. Şu anda 417 konutluk Gecekondu önleme bölgesindeki arazi Çeşme Belediyesi'ne geri döndü" dedi.
"Öncelikle eksik kadrolarımızı tamamladık"
Göreve geldiklerinde öncelikle eksik kadroları tamamlamaya başladıklarını belirten Başkan Oran, belediyede Jeoloji Mühendisi ve Gıda Mühendisi'nin olmadığını, veteriner sıkıntısını çözdüklerini ve şu anda Çeşme Belediyesi'nde görev yapan 3 veteriner, 2 de veteriner teknikerinin görev yaptığını anlattı. Çeşme Belediyesi aleyhine açılmış ya da belediyenin açtığı 3 bin 500 kadar dava olduğunu ve bu davalara bakan sadece 1 avukatın olduğunu söyleyen Başkan Oran, kadro istediklerinde ret yanıtı aldıklarını ve bu sorunu da belediye şirketlerine 2 avukat alarak sıkıntıyı aştıklarını belirtti. Göreve geldiklerinde Türkiye'nin turizmde parlayan yıldızı olan Çeşme'de çevren biriminin olmadığını anlatan Başkan Oran, "Gelir gelmez çevre birimimizi kurduk. 3 genç Çevre Mühendisi'ni işe başlattık.Çeşme'nin ve özellikle Alaçatı'nın kanayan yarası olan Ses Yetki Belgesini, çevre birimimize bu mühendisler sayesinde aldık"diye konuştu.
"ÇEŞTUR'u anonim şirket seviyesine yükselttik ve artık Çeşme Belediyesi ihalelerine katılma yetisi kazandı"
Belediye şirketi ÇEŞTUR'daki Urla Belediyesi'ne ait olan hisseleri de aldıklarını anlatan Başkan Oran, limited şirketi anonim şirkete yükselttiklerini ve artık ÇEŞTUR A.Ş.'nin Çeşme Belediyesi'nin açacağı ihalelere katılma yetisine kavuştuğunu söyledi. ÇEŞTUR A.Ş.'nin istihdam sorununun çözümünde de katkı sağladığını belirten Oran, 300-350 kadar Çeşmeli gencin şirket bünyesinde çalıştığını açıkladı. " 'Çeşme'de pahalılık var, Alaçatı paraçatı, orası çok pahalı' diyenlere de, 'Evet, eğer cebinizde paranız varsa, bir akşam yemeğinde bin 500 2 bin liraya da yemek yiyebilirsiniz, ama ailenizle ÇEŞTUR'un restoranlarında çok uygun fiyata da yemek yiyebilirsiniz" diye anlatan Başkan Oran, "Her bütçenin alternatifini Çeşme Belediyesi koyuyor. Bu şekilde de piyasaya ayar veriyor. ÇEŞTUR A.Ş. büyümeye devam edecek. ÇEŞTUR A.Ş. bünyesinde; Çeşme Halk Ekmek, Dalyan Marina, Şifne Termal Otel ve Alakart Restoran, Tekke Restoran, Seyir Et Restoran, Meydan Kafe, Ilıca Kafe, Dalyan Kafe, Alaçatı Kafe bulunuyor" diye konuştu.
"Şu andaki ekonomik krizde, 417 konutu üretecek müteahhit bulamıyoruz"
Sosyal konutlar ile ilgili bilgi veren Başkan Oran, "Çeşme Belediyesi İmar Müdürlüğü nezaretinde, 417 konutun tek tek projelendirilmesi yapıldı. Aynı zamanda bu arsaların şerefiyelendirmesi yapılıyor. Yani arsa bedelleri ortaya çıkarılıyor. Şu andaki ekonomik krizde, bu evleri üretecek müteahhit bulamıyoruz. Biz de, kuradan çıkan, Gecekondu Önleme Kanunu'na haiz vatandaşlarımıza, imarlı ve projeli arsa satacağız. 417 konut bir tarafta, 2 bin 500-3 bin konut bir tarafta ortaya çıktığı zaman kiraların en azından bir tık aşağıya düştüğünü göreceğiz" diye belirtti.
"Reisdere, Germiyan, Ildır bölgesinde evde sağlık birimi açılacak"
Çeşme Belediyesi'nin sağlık hizmetlerine de önem verdiğini belirten Başkan Oran, hasta nakil aracı aldıklarını, Çeşme ve İzmir'deki bütün hastanelere hastaların ulaştırılması ile ilgili hizmet verdiklerini, Ilıca'daki Dr. Tayfun Aydemir Sağlık Kliniği'nin yanı sıra Reisdere, Germiyan, Ildır bölgesinde evde sağlık birimi açılacağını açıkladı.
"Mevcut festivallerimizi geliştirerek, Çeşme turizmine katkı koymaya devam edeceğiz"
Turizm sektörünün amiral sektör olduğunu vurgulayan Başkan Oran, "Artık 2,3-3 aylık sezona hiçbirimiz razı değiliz. Turizm fuarlarına katıldık, katılmaya da devam edeceğiz. Size bu sözü seçim döneminde verdim. Sözlerimin yüzde 70'ini yerine getirmiş bir belediye başkanı olarak bu sözümü tekrar ediyorum. Gastronomi, sağlık,spor, doğa, arkeoloji ve kültür turizmini desteklemeye devam edeceğiz. Bunlardan bir tanesi de Festivaller Kenti Çeşme. Mevcut festivallerimizi geliştirerek, Çeşme turizmine katkı koymaya devam edeceğiz. Yıllar önce Temmuz ayında yaptığımız Çeşme Festivali'ni, Temmuz ayında zaten oteller dolu olduğu için Eylül ayına aldık. Eylül ayının ikinci yarısında yaptığımız Çeşme Festivali'nde ciddi bir kalabalığı Çeşme'ye çektik. Pandemi döneminde yapamadığımız Çeşme Festivali'ni, bu sene Eylül atının ikinci yarısında tekrar yapacağız. Alaçatı Ot Festivali, hepiniz için sezon açılışıydı. Herkes için can suyuydu. Otellerini açanlar memnun kalırken, açmayanlar niçin açmadığını sorguladı. Çeşme'nin bütün yarımadası, Selçuk'a kadar doldu taştı. Daha çok mutfak, daha çok gastronomi, daha çok otun konuşulduğu Alaçatı Ot Festivali fabrika ayarlarına geri döndü. Standları dışarı aldık. Önce stant açanlardan tepki geldi. Ama esnafımız nefes aldı. Dükkanlar iş yaptı. Stant açanlar da memnun kaldı. Bundan sonra Alaçatı Ot Festivali'nin planlamasında standların nerede olacağı net olarak belli. Kimse tuvalet sıkıntısı çekmedi. 36 tane tuvalet kiralamıştık. Otopark sıkıntısı yaşanmadı. Trafik hiçbir şekilde sıkışmadı. İrdelendiğinde, turizmcilerle birlikte hareket edildiğinde çok daha güzelini başarabiliyoruz" diye konuştu.
"Bağlararası'nda arkeolojik bulguların olduğu arsaları istimlak ederek, kazıların devamını sağlayacağız"
Çeşme'nin arkeolojikzenginliklerinden de söz eden Başkan Oran, "4 bin 500 yıllık bulgular var. Anadolu'daki ilk şarap fabrikası Çeşme'de, 16 Eylül Parkı'nda. Fakat Bağlararası kazıları tamamlanamıyor. Çünkü orada vatandaşların malları var. Turizm Bakanlığı'ndan, 1. derece arkeolojik sit olan, içinde bulgular olan arsaları, istimlak etme yetkisini aldık. İstimlak ederek bakanlığa vereceğiz ve kazıların devamını sağlayacağız. Ayrıca Ildır'da, Prof. Dr. Ekrem Akurgal'ın bulduğu, üçüncü şahıslara ait muhteşem mozaiklerin olduğunu biliyor musunuz? Üçüncü şahıslara ait olduğu için mozaiklerin üzeri toprak ile örtülmek zorunda kalınmış. Hem Bağlararası kazı alanı hem Erythrai kazı alanı bizim için değerli" diye belirtti.
"Çeşmeköy'de, 700 yıllık caminin yanında, hamamı, türbeyi ve evleri ayağa kaldırarak, bir Türk köyü oluşturacağız"
Çeşmeköy'deki çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Oran, "700 yıldır kimsenin çivi çakmadığı Çeşmeköy'ümüz var. Orası bizim için çok büyük bir değer. Ama bugüne kadar hiçbir Belediye Başkanı buraya bakmamış. Çeşmeköy, 700 yıl önce Çaka Bey'in gelip kurduğu bir Türk köyü. Orada şu anda ayakta duran bir cami kalıntısı, bir türbe kalıntısı, bir Türk hamamı kalıntısı ve 5-6 kadar ev kalıntısı var. Caminin konservasyon ve ardından restorasyonu ile ilgili İzmir Valiliği ile temaslar kurduk. Projemizi sunduk. yüzde 60 katkı payı aldık. 700 yıllık Türk camisini yıkılmaktan kurtardık. Ama sadece cami restorasyonu olarak görmek istemedik. Türbeyi de, hamamı da, evleri de ayağa kaldıralım ve burada bir Türk köyü oluşsun dedik. Siz turizmciler de buradan yararlanın. Çeşmeköy' Turizm Bakanı ile gittik. Turizm Bakanlığı, arazilerin Çeşme Belediyesi'ne tahsisi ile ilgili gerekli çalışmaları yaptı. Arazilerin üzerindekileri tescilledi ve Milli Emlak Müdürlüğü'ne olumlu görüşünü yazdı. Umut ediyorum ki, kısa sürede bizim tapumuzda olan cami dışındaki arazilerin de tahsisi yapılınca, Çeşmeköy'ü gerek kendi bütçemizle, gerekse sponsorlarla, Çeşme turizmine kazandırmak için siz turizmcilere söz veriyorum" diye konuştu.
"Kasamızda 38 milyon lira paramız var"
Çeşme Belediyesi'nin kasasında 38 milyon lira olduğunu açıklayan Başkan Oran, "Bunu herkes bilsin. Artık Çeşme Belediyesi'ne ait gayrimenkullerde normal rayicin onda birine oturmak yok. İşgaliye ödememek yok. ÇEŞTUR Marina'ya ytını bağlayıp, bağlama bedelini ödememek yok. Bir örnek vereyim; Alaçatı Dörtyol'da, senelik kirası 17 bin 500 lira olan yeri 651 bin liraya kiraya verdik. 3 bin 500 lira kirası olan yeri 354 bin liraya kiraya verdik. Kira rayiçleri, eskisine göre dağlar kadar fark ediyor. Artık herkes Çeşme'de ederi kadar kirayı verecek. Yerli esnafımızı tabi ki koruyacağız. Yüzde 10-15 aşağıya vereceğiz. Ama bedavaya oturmak yok. Çeşme Belediyesi'nin yaptığı uygulamalara, CHP kimliğini çıkartıp, 'Ben CHP'liyim diye bağırıp, çağırmak yok. Ben seçimi kazandığım gün, 'dedemden devraldığı altı oklu, şerefli bayrağı kalbime koyuyorum. Artık Çeşme rozetiyle sizlere hizmet edeceğim' dedim. Kimse benden 'sana oy attım, partiliyim' diye ayrıcalık beklemesin.Ama aynı şekilde, hiç kimseye de 'bana oy atmadın veya benim partilim değilsin' diye veya 'Çeşmeli değilsin' diye farklı muamele yapmamı kimse beklemesin. Herkes sosyal demokrat belediyeciliği Çeşme'de gördü, bundan sonra da görmeye devam edecek" diye vurguladı.
"Alaçatı'ya yeni bir sağlık ocağı yapmamız engellendi"
Engellenen projelerden de söz eden Başkan Oran, Alaçatı'nın eski belediye binasının Sağlık Ocağı kullanıldığı, ancak yaz aylarında yolların kapalı olması nedeniyle araçla girmenin mümkün olmadığını, şu anda Çeşme Belediyesi Alaçatı Hizmet Binası olarak kulanılan binanın yanındaki otoparka 3 katlı bir Sağlık Ocağı ve lojman yapıp takas etmeyi teklif ettiklerini, anlaşma sağlanırken, Çeşme'den bir siyasi parti ilçe başkanının anlaşmayı bozduğunu ve Alaçatı'nın yeni bir sağlık ocağına kavuşamadığını anlattı.
"Çiftlik'te, kapalı olimpik yüzme havuzu ve yazlık düğün salonu yapmak istedik, 'Hazine yararı yok' dediler"
Çiftlik Mahallesi'nde, mezarlığın karşısında 13 dönümlük spor alanı olduğunu belirten Oran, "6 bin 250 metrekaresi Çeşme Belediyesi'nin, 6 bin 750 metrekaresi de Milli Emlak'ın. 3 senedir uğraşıyoruz. 'Arsayı bölelim, hangi parçasını isterseniz alın, ama bu ortaklık bitsin' dedik. Yazıyla, 'Ne yapacaksın' diye sordular. 'Çeşmeli gençler sadece internette vakit geçirmesin, kapalı olimpik yüzme havuzu yapalım ve burada Çeşmeli gençler yüzme sporu yapsın. Etrafına da bir yazlık düğün salonu yapmak istiyoruz' diye cevap verdik. 'Hazine yararı görülmemiştir' diye cevap geldi" diye açıkladı.
"Hazine arazilerinin satışından hakkımıza düşen 265 milyon lirayı istedik"
2021 yılında satılan Milli Emlak arazisinin 686 milyon lira olduğunu açıklayan Başkan Oran, "Bunlardan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi'nin alması gereken para 265 milyon lira. Aldığımız para sıfır lira. Bu para, Çeşme Belediyesi'nin bir yıllık bütçesi demek. Yazı yazarak, hakkımız olan parayı istedik. Bu para hepimizin hakkı.Biz, Çeşme'nin hakkını istedik. Bu parayla Çeşme Belediyesi neler yapabilir, siz düşünün" diye konuştu.
"Çeşme'ye vizyon kazandıracak projeler"
Çeşme'ye vizyon kazandıracak projeler hakkında da açıklamalar yapan Başkan Oran, projeleri şöyle sıraladı:
"Kartopu Çamaşırhanesi olarak bilinen belediyemize ait binayı yıkıp Alaçatı Modern Müzesi olarak yapacağız. Burası muhteşem bir sanat müzesi olacak; özel koleksiyonerlerin koleksiyonlarını sergilemek üzere ama aynı zamanda büyük organizasyonlara da ev sahipliği yapmak üzere… Hemen karşısında ise İzmir Ticaret Borsası’na tahsis ettiğimiz Ege Gastronomi Merkezi kuruluyor, diğer tarafında da 29 dönüm üzerinde Maki Park yapıyoruz. Açık hava heykel müzesinin, gastronomi üzerine kurulacak bir tesisin, kütüphanenin ve aynı zamanda performans merkezinin yanında yer aldığı çok enteresan bir konsept park planlıyoruz.
Bunun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyemizle beraber Ilıca Otogarı’nın karşısında büyük bir süpermarketin üzerinde 12 yıldır boş duran ve milyonlarca doların gömülüp bırakıldığı o binayı, mimaride yeni trend olan, ‘binalara yeni fonksiyon yükleme’ metoduyla Ilıca Kültür Merkezi yapacağız ve aynı zamanda butik kongrelere de ev sahipliği yapacağız. Artık Çeşme’miz senfonilerle tiyatrolarla, operalarla ve dinletilerle anılacak olan bir kültür merkezine sahip olacak.
Ilıca Kültür Merkezimizin hemen yanında, her belediye başkanının seçimlerde bahsettiği ama daha sonra da hep unutulan Ilıcamızın meşhur termal sularının kullanılacağı Ilıca Günübirlik Termal Tesisimizin temelini de ekim ayında atmayı planlıyoruz. 20 dönüm üzerinde, 2 kapalı ve 2 açık havuzdan oluşan, fitness salonu, buhar banyosu, saunası, Türk hamamı, masaj odaları bulunan günübirlik bir termal tesis olacak. Bu günübirlik termal tesisin oturacağı alanda normalde 10 kat imar var, geçmişte buraya 5 yıldızlı otel gelsin diye verilmiş. Ancak biz burayı tek katlı yapıyoruz ve tabi ki de tedaviye yönelik de kullanılabilecek ama Çeşme ve Ilıca’da 2 bin tane butik otel yani 5 yıldızlıların dışındakiler spa yapacak yerleri ya da maddi imkanları olmayan yerler için biz bu termal tesisi açıyoruz. Çeşme Otelciler Birliği, Alaçatı Turizm Derneği ve esnaf odamıza bağlı bütün otellerle, günübirlik ring seferleri de koyarak bu tesisi belediye olarak 12 ay çalıştıracağız.
Öte yandan Ovacık-Alaçatı rotasıyla yani gastronomi rotası ile çok ciddi bir yerel lezzetlerin tadılmasına imkan sağlayacağız. Ege Gastronomi Merkezi’ni devreye koyacağız. Burada da Michelin yıldızlı aşçılar bizim yerel aşçılarımıza gastronomi üzerine eğitimler verecekler."