Denizhan Güzel
Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü, ‘Çeşme pahalı’ algısının en büyük etkeninin ilçedeki denetimsizlikten kaynaklandığını vurgulayarak, “Kendi ayağımıza sıktık” açıklaması ile dile getirdi.
Gündem Çeşme’ye verdiği özel röportajda Esnaf Odası olarak yerel yönetimle ortak hareket etmek istediklerini ancak gerekli yaklaşımı görmediklerini dile getiren Köfüncü, “ İki seçim ve ekonomik zorluklar nedeniyle bu sezon kolay değildi. İnsanlar yüksek bir maliyet artışı ile karşı karşıya kaldılar. Pandemiden sonra insanların hayatı değişti ve bunu fırsatçılığa çeviren insanlar çıktı. Özünde iyi, dürüst ve ahlaklı insanları tabii ki de ayırıyorum ama içimizden fırsatçılar da çıktı. Bu süreçte belli kurum başında olan insanlar da Yunan adalarının propagandasını yaptılar. Onlar bizim dostumuz ama önce içimize bakmalıyız. Yaşnannan bu süreç esnafın ekmeği ile oynanır hale geldi. Kiraların yüksek oluşu, vergiler esnaf camiasını bezdirdi. Bizim esnafımıza söylediğimiz,”fiyat listeniz mutlaka görünür yerde olsun.” İddia ediyorum burada her keseye göre yer var. Pahalıysa lütfen o mekana girmeyin. Sizi kimse oraya sokmuyor” dedi.
-BİZİM DE HATALARIMIZ MUTLAKA VAR-
Köfüncü, zaman zaman özeleştiri yaptıklarını da dile getirerek, “Tabii ki bizim de hata yaptığımız yerler mutlaka vardır.Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil. Aşırı fiyat politikalarına ben de karşıyım. Aynaya bakıp konuşmamız gerekiyor. Valiliğin komisyonlarda belirlendiği rakamlar uygulanmalı ama bunun denetinini de Zabıta yapmalı.
-ÇEŞME’DE YAPILAN DENETİM PEK SAĞLIKLI DEĞİL-
Çeşme’de yapılan denetimleri sağlıklı olmadığını da sözlerine ekleyen Osman Köfüncü, “ Çeşme’de mayıs ayından itibaren seyyar satıcı sayısı inanılmaz yükseldi. Bu da büyük bir sorun. İnsanlar vergilerini ödeyerek para kazanmaya çalışırken seyyar dondurmacılar, köfteciler Çeşme’nin birçok bölgesinde vergisiz para kazanıyor. Şimdi soruyorum, “Biz kiminle rekabet edeceğiz?” Bu sorunun temeli denetimsizlik. Birçok yerde denetimsizlik var. Devlet 5362 sayılı yasa ile denetimin kimin yapacağını söylüyor. Yani bu işi yapacak olan Zabıta teşkilatı. Burada kafana göre fiyat belirleyemezsin. Belli konularda sabit fiyatlar vardır. Ama denetim olmadığı için insanlar kafasına göre fiyat uyguluyor.
-DENETİM YOKSA KAFANA GÖRE FİYAT-
Zabıta denetimi olmadığı için insanların kafasına göre fiyat belirlediğini söyleyen Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü, “ Burada en büyük hata Çeşme Belediyesi’nin bizi muhattap almaması ve dinlememesi. Bu zamana kadar hiçbir belediye başkanı ile bu konuda oturup görüşmedim. İnsanlarımız bir derece bu denetimsizliğin kurnamı oldular. Her sene aynı sorunu yaşıyoruz. Ben yeni belediye başkanına bir dosya sundum. Bu dosyada birçok proje vardı. Bizimle bu konuları görüşmediler bile. Burada sıkıntı Çeşme Esnaf Odasını muhattap alan yok!
-KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANIYOR-
Köfüncü, Burada dürüst esnaf ile aç gözlülük yapan esnafı karıştırır hale geldiklerini dile getirerek, “ Burada bazı insanların yaptığı aşırı farklar bizi bu hale getirdi. Biz her zaman sokaklardayız. Belediyeye en fazla yardım verecek kurum biziz. Ama bizim anladığımız, “Ben biliyorum” mantığı. Yani bize ihtiyaçları yok. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki, Çeşme’ye, Bodrum’a karşı yapılan bir algı operasyonu var. Burada esnafın hepsi böyle davranıyor demiyorum ama bunların yanında hakkıyla bu işi yapanlar da gidiyor” diye konuştu.
-ÇÖZÜM ORTAK AKIL-
Bu işin tek çözümünün ortak akıl ile hareket etmek olduğunu açıklayan Osman Köfüncü, “ Bu işin tek çözümü ortak akıl ile hareket etmek. Kurumlar rasında küslük olmaz. Bizim egolarından arınmış insanlara ihtiyacımız var. Bugün benim derdim seyyar satıcılarsa bununla belediyenin uğraşması lazım. Alaçatı da yolun ortasında seyyar çiçekçi var. Dolap koymuşlar çiçek satıyorlar. Ben bu kadar seyyar satıcının arttığı bir dönem yaşamadım. İlk defa bu dönem yaşıyorum” şekinde konuştu.
-KENDİ AYAĞIMIZA SIKTIK-
Esnaf camiası olarak kötü bir sezon yaşadıklarını dile getiren Osman Köfüncü sözlerini şöyle tamamladı;
“Bu sezon bile bile kendi ayağımıza sıktık. Seçimden önce “hep beraber el ele tutunacağız” diyenler seçimden sonra değişiyor. Kameralar karşısında şunları, bunları yapacağız diyenlere soruyorum; Benim verdiğim projelere ne yaptınız? İçimizde çürük ekmeler mutlaka vardır ama genelini de bu işin içine katamam. Bu haksızlık olur. Çağdaş yaşanılabilir bir Çeşme için ilk önce bunlardan kurtulmamız lazım. Bu da denetimle olur. Burada ayrıca en büyük sorunlardan birisi de konar/göçer vatandaşlar. Can ve mal güvencemiz sıkıntılı. Burada bir zaaf görüyoruz. Benim yerleşik roman vatandaşlarımla dışarıdan gelenleri karıştırmasınlar. Her birinin işi gücü, evi var. Ama dışarıdan gelenler bahçe kapısını söküp çalıyor, evlerin bahçelerine giriyorlar. Başka ilçelere gidin bunları göremezsiniz. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Burada ilçeyi yönetenler arasında bir koordinasyonsuzluk var. Benim 2 bin 400 esnafımın haklarını korumak adına konuşmaya devam edeceğim.”