Kamuoyunda "Katliam Yasası" olarak bilinen ve sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesini öngören 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasaya tepkiler sürerken, CHP Çeşme İlçe Örgütü de yasayı geri çekmeleri gerektiğini vurgulayan bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Çeşme Kadın Kolları Başkanı Derya Atalan, Çeşme Gençlik Kolları Başkanı Simge Dura, Hayvan Hakları Dernekleri, Kent Konseyi Hayvan Hakları Komisyonu, Çeşme’deki STK'lar ve hayvanseverler katıldı. Saat 19:00'da Mehmetçik Parkı'ndan "Öldürme Yaşat, Yasayı Geri Çek" sloganları ve alkışlar eşliğinde başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ile son buldu.
CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“Sokak hayvanlarını esarete ve ölüme mahkum edecek yasa teklifi, tüm tepkilere rağmen kabul edildi. Yasa teklifinde, önce 'Uyutacağız' dediler, sert tepkiler gelince de 'Ötenazi' uygulamasından bahsettiler. 'Uyutma' da 'Ötenazi' de ölüm ve hayvan katliamıdır. Bu yasa teklifini hazırlayanlar ötenazinin ne olduğunu bilmiyorlar. Ötenazi, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi bilinci ve özgür iradesiyle, bilinç kaybı mevcutsa yakınlarının iradesi ile verilen karar sonucunda, ölümün kaçınılmaz olduğu ve tıp biliminin verilerine göre iyileştirme olanağı olmayan veya dayanılmaz acılar içinde olan kişinin acısız bir şekilde tıbbi yollarla hayatının sonlandırılmasıdır ve sadece bazı ülkelerde uygulanabilmektedir. Hangi sokak hayvanı kendi bilinci ve özgür iradesiyle kendisine ötenazi uygulanmasını isteyebilecektir? İnsan aklıyla dalga mı geçiyorsunuz? Bu yasa ile ötenazi adı altında, ölüm ve hayvan katliamına yol verilmektedir. Toplum sağlığı bahane edilerek ve yerel yöneticilere hapis cezaları dahil ağır yaptırımlar dayatılarak katliama zorlanmaktayız. Hayvanları barınak adı altında büyük hapishanelerde tutmak, yaşam hakkına bir saldırıdır. Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik 'ötenazi' uygulamasını CHP'li hiçbir belediye kabul etmeyecek ve uygulamayacaktır. Sokak hayvanlarının yaşam hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Aklı sıra elimizi kana bulayacaklarını zannediyorlar. Avuçlarını yalarlar, bizi kendileriyle karıştırmasınlar. CHP olarak, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in de belirttiği gibi, bu yasa ile ilgili olarak 'Kırmızı alarmdayız.' 'Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat' diyoruz! Sokakta yaşayan hayvanları esarete ve ölüme mahkum eden bu yasaya HAYIR diyoruz!”
Basın açıklamasına katılan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ise, “Yasanın uygulanacak bir tarafı yok, bu yasa sokak hayvanları için bir çözüm değil, çözümsüzlüğü öneriyor. Bakanlıklar ve yerel yönetimler kısırlaştırıp, yerinde yaşatma konusunda işbirliği içinde olabilecekken, onları yerlerinden alıp kafeslerde yaşamaya mahkum etmek istiyorlar ama bunu bizim kabul etmemiz söz konusu değil. Biz sınırlarımız içinde bütün canlıların her türlü yaşam hakkını savunmak zorundayız. Bu doğa sadece biz insanlara değil, bütün canlılara ait. Biz onları öldürmek değil yaşatmak istiyoruz” dedi.
Denizli ayrıca, Çeşme’deki barınakların iyileştirilmesi projesinin, bu yasadan önce seçim vaatleri arasında yer aldığını ve barınaklarda da kafes düzenine karşı olduğunu, onlar için daha doğal yaşam koşullarını sağlayacaklarını ifade etti.