Yeşil Sol Part, İzmir Milletvekili İbrahim Akın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Çeşme’deki Port Alaçatı projesiyle ilgili yolsuzluk iddialarını ve bu iddialara ilişkin Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan soruşturma dosyası kapsamındaki şüphelilerin bugüne kadar ifadelerinin neden alınmadığı ve savcılık önüne çıkarılmadığı ile ilgili meclise soru önergesi verdi.
Milletvekili Akın, soru önergesinde soruşturma dosyası kapsamındaki şüphelilerin ifadelerinin alınması için savcılık önüne çıkarılamadıkları ve Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çeşme Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan yazıya rağmen, aradan 4 ay gibi bir sürenin geçtiğini ve hala bu şüphelilerin ifadelerinin alınmasının neden geciktiğini sordu.
Akın meclise sunmuş olduğu soru önergesinde;
“İzmir’in Çeşme ilçesindeki Port Alaçatı projesi ile ilgili çeşitli yolsuzluk haberleri basına yansımış durumdadır. Port Alaçatı, Çeşme yarımadasının güneyinde, Karşıyaka Azmağı’nın batısında kalan bir arazi üzerine kurulmuş bulunan, fiyat ve lüks açısından üst segment konut, villa, otel ve lokanta gibi birimlerden oluşan geniş ve kompleks bir yerleşim projedir.
Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş ortaklarından bazılarının, bilerek ve planlayarak şirketi zarara uğrattıkları, inşa edilen taşınmazların tapuda gösterilen ve şirket kayıtlarında yer alan satış bedelleri ile gerçek satış bedelleri arasında büyük farklar mevcut olduğu, aradaki bu farkların haksız ve usulsüz kazanç olarak bazı şahıslara aktarıldığı, kamunun ve şirketteki diğer pay sahiplerinin zarara uğratıldığı ileri sürülmektedir. Bu yolla, en az 20 milyon Avroluk şaibeli bir meblağın ortaya çıktığı ve bu meblağın şirkete ait resmi kayıtlara dâhil edilmediği, bu paraların bazı kişilere aktarıldığı iddia edilmektedir.
Ayrıca bu konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, İzmir SektörelDenetim Daire Başkanlığının 20.11.2023 tarih ve 2023-[2014-1-1162]/8 sayılı bir denetim raporunun mevcut olduğu da bilinmektedir.
Öte yandan adı geçen şirketin bazı eski ortaklarının, halen şirkette aktif görev yapmakta olan bazı şahıslar hakkında Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığına 19 Haziran 2023 tarihinde suç duyurusunda bulundukları ve Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığınca da 2023/3616 nolu dosya ile bir soruşturma başlattığı belirtilmektedir.
Ancak, Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığınca açılansoruşturma dosyası kapsamındaki şüpheliler, bugüne kadar ifadelerinin alınması için savcılık önüne çıkarılamamışlardır. Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çeşme Emniyet Müdürlüğüne yazılan 01/04/2024 tarih ve 2023/3616 soruşturma sayılı yazıya şüphelilerin adları, ikamet adresleri bildirilmiş ve adı geçenlerin ifadelerinin alınması istenmiş olmasına karşın, aradan geçen 4 ayda Çeşme Emniyet Müdürlüğünce bu işlemin yerine getirilmediği ileri sürülmektedir.
Bu bilgiler ışığında;
1. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çeşme Emniyet Müdürlüğüne yazılan 01/04/2024 tarih ve 2023/3616 soruşturma sayılı yazı ile bildirilen şüphelilerin ifadeleri Çeşme Emniyet Müdürlüğünce alınmış mıdır?
2. Aradan geçen 4 ay içinde söz konusu soruşturma kapsamındaki şüphelilerin ifadeleri alınmamışsa bu gecikmenin nedeni nedir?
3. Her savcılık talimatında ifade alma işlemi için aylarca zamanın geçmesi mi beklenmektedir?
4. Soruşturma dosyasında ve savcılık müzekkeresinde şüphelilerin adresleri bildirildiği halde Çeşme Emniyet Müdürlüğünce herhangi bir işlem neden yapılmamıştır?
5. Savcılık talimatına karşın, Çeşme Emniyet Müdürlüğü görevini mi savsaklamıştır?
6. Savcılık talimatına uygun hareket etmeyen Çeşme Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve ihmali görülen kamu personeli hakkında herhangi bir disiplin işlemi başlatacak mısınız?” diye sorarken olayın takipçisi olacaklarını da dile getirdi.