İlk aşaması 2008-2010, ikinci aşaması 2012-2014 yılları arasında uygulanan, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen "İç güvenlik kurumlarının sivil gözetiminin güçlendirilmesi projesi"nin 3. aşama toplantısı dün Çeşme'de başladı.
Çeşma Kaymakamlığı'nın ev sahipliğinde, Altınyunus Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, İzmir'in 30 ilçesinin Kaymakam'ının yanı sıra, İçişleri Bakanlığı temsilcileri, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Sahil Güvenlik Komutanları Yüzbaşı Önder Bulut ve Yüzbaşı Çağrı Ekin, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü ve bazı kurum amirleri de katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "İç güvenlik kuvvetlerinin sivil gözetiminin geliştirilmesi projesi"nin 2. aşamasında, Çeşme'de "Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu"nun kurulduğunu 2013-2015 yılları arasında faaliyet gösterdiğini belirterek, "Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu, yerel güvenlik sorunlarını ve önceliklerini belirleyerek, kurumlar arası işbirliği sağlanması, önleyici ve caydırıcı planların uygulanmasını amaçlamıştır. İlçemizde de Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik birimleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası, muhtarlıklar ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile Yerle Önleme ve Güvenlik Kurulu belirlenmiş, kurumlar arası işbirliği sağlanmaya çalışılmış, yerelde problemlerin çözümü noktasında neler yapılabilir sorusuna cevap aranmıştır" diye anlattı.
Projenin üçüncü aşamasında, Çeşme'deki Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu tarafından yürütülecek çalışmaların ilki olan iki günlük çalıştayda, sivil gözetimin geliştirilmesi bağlamında dört önemli amaç hedeflendiğini belirten Kaymakam Kara, "Bunlar sırasıyla, projenin üçüncü aşamasında pilot ilçede kurulacak olan YÖGK hakkında bilgilendirme yapmak, ilçemizde yapılan çalışmalar konusunda gerçekleştirilen anket çalışmasının bulgularını sunmak, ilçemizde suç önleme konusunda çeşitli birimler tarafından hali hazırda yürütülen çalışmaları paylaşmak ve son olarak ilçemizdeki yerel güvenlik sorunlarını tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek ve ilçe YÖGK'nda yer alabilecek üyelere karar vermektir" şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı temsilcisi Habip Kubilay Demiray ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) temsilcisi Zeliha Aydın'ın yaptığı konuşamaları ardından, Türkiye'deki Pilot Uygulamalardan Sorumlu Kilit Uzman Sevcan Kılıç Akıncı, Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulları'nın geçmişi, görevleri, elde edilen başarılar hakkında bilgi vererek, Çeşme'de yapılan anketin sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Başkomiser Erdem Bekem, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Eemin Yılmaz, TCSG-30 Bot Komutanı Yüzbaşı Önder Bulut ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İş Güvenliği Uzmanı Sevgi Dikici, suç önleme konusunda yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdiler.
Bugün devam edecek olan toplantıda da, İzmir Barosu avukatlarından Numan Arıcı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasa bağlamında insan hakları hakkında açıklamalarda bulunacak.
Toplantıda ayrıca, "Yerel güvenlik sorunlarının tartışılması ve ilçe yerel önleme ve güvenlik kurullarının yapısı için öneriler geliştirilmesi" ve "Yerel güvenlik sorunlarına önleyici eylemler geliştirilmesi" ile ilgili grup çalışmaları yapılacak.
Toplantı, grup çalışmaları sonuçlarının sunumu ile sona erecek.