İzmir Barosu, 3 yıl önce kurdukları ve bir yıl önce ise İzmir Adliyesi bünyesine geçen ‘Çocuk Hakları Merkezi’nin açılış yıl dönümü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı. Merkez’in bir yıllık çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda İzmir Barosu Genel Sekreteri Avukat İlke Erol, Baro adına basın açıklamasını yaptı. Çocuğun sesi, gücü, koruyanı, hakkını arayanı olmak amacıyla yola çıktıklarını belirten, “Çocukların fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel yönden kötüye kullanılmasıyla mücadele etmek amacıyla alanında uzman kişilerin katkılarıyla Çocuk Hakları Merkezinde nöbet tutan meslektaşlara yönelik eğitim çalışmaları düzenlendi, farkındalıkları en yüksek seviyeye getirmek hedeflendi. Çocuğun yüksek yararı ilkesi çerçevesinde tüm çalışmalarımızı şekillendirirken; çocuk ihmal ve istismar davalarına müdahil olduk, suç duyuruları hazırladık, birçok davaya müdahil olarak sanıkların en yüksek cezalar alması, çocuklarımızın onarılması, hayatta dik durabilmesi için mücadele ettik” dedi.
Milli eğitim ile ortak çalışma
İhmal ve istismara uğrayan çocukların çoğunlukla başvurdukları rehber öğretmenlerin bu mücadelede önemi nedeni ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuruda bulunarak ortak eğitimler düzenleme talebimizi ilettiklerini ifade eden Avukat Erol, “Önerdiğimiz protokol kapsamında en kısa zamanda eğitim çalışmalarını sunmak amacı ile alt yapı çalışmalarını tamamladık. Okullara giderek velilerle birebir iletişim kurmaya, onlara çocuk ihmal ve istismarı halinde neler yapmaları gerektiği ve nerelere başvurabilecekleri konusunda bilgilendirme çalışmalarımız halen devam ediyor” diye konuştu.
1 Yılda 125 çocuğa hukuksal destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmalarda; Kiraz, Kınık, Kemalpaşa, Menderes, Tire, Ödemiş, Bayındır, Torbalı ilçeleri pilot bölge seçtiklerini, muhtar ve eşleri başta olmak üzere yerel yöneticilere ve vatandaşlara yönelik eğitim çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Avukat İlke Erol, şöyle konuştu: “Hedefimiz tüm ilçeler ve nihayetinde İzmir merkezde eğitimler düzenleyerek farkındalık yaratmak ve ulaşılabilir olmak. Okullarda düzenlediğimiz eğitim çalışmalarında, kamu görevlilerinin çocukların ihmal ve istismarında ihbar yükümlülüğüne dikkat çektik, yasal görevlerini hatırlattık. Çocuk ihmal ve istismarında başvuru mekanizmaları hakkında bilgilendirme yaparak ulaşılabilirliği sağladık. Bu sayede 1 yıl içerisinde 125 ihmal ve istismar mağduru çocuğumuza hukuksal destek hizmeti verdik, yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz.”
Suç işlemiş olsa dahi tüm çocuklar mağdurdur
Gerek mağdur gerekse suç işlemiş olan çaocuklarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuru yaparak yerinde inceleme yapılmasını, koruyucu ve destekleyici tedbirler alınmasını sağladıklarını belirten, Avukat Erol, “Suç işlemiş olsa dahi tüm çocukların Merkez’imiz bakış açısına göre aslında mağdur çocuk olduğunu ve hepsinin haklarının korunması gerektiğini tüm eğitim çalışmalarımızda dile getirdik. Çocuklarımızın hiçbir şekilde adli makamlara gelmesini istemediğimizi, yargı sistemine dahil olmalarını önlemek için taleplerde bulunduk, özellikle istismar mağdur çocuklarımızın duruşmalara gelmemeleri, ÇİM’de alınan ifadeleriyle yetinilmesi yada adli görüşme odalarında dinlenmeleri için gerekli başvurularda bulunduk. Mücadelelerimiz sonucu taleplerimizin mahkemeler tarafından da kabul görmesi, çocuk lehine düşünen, aynı bakış açısına sahip olduğumuz hakim ve savcıların varlığı, geleceğe dair çalışmalarımıza umut vermekte, inancımızı artırmaktadır” diye konuştu.