İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde ‘İskeçe İşadamları Heyeti’, İzmir Ticaret Odası yönetimini ziyaret etti. Ziyarette; İzmir Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Serkan Hatip, İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Hacıgene hazır bulundu. Toplantıda İzmir ile İskeçe arasındaki yatırım olanakları ele alınırken, özel sektörün iki şehirde yatırım olanakları masaya yatırıldı. Toplantının ardından İskeçe ile İzmirli yatırımcılar ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan, İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Hacıgene, Yunanistan’ın son yıllarda sanayi yatırımlarında durgunluğa girdiğini söyleyerek, Türk özel sektörüne yatırım çağrısında bulundu.
Toplantının açılışında konuşan İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, “ Hem ticaretimizi arttırmak hem de Ege’de dostluğu güçlendirmek için sayısız toplantı, karşılıklı ziyaret yaptık. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvelerini düzenledik. Bu Zirveler iki ülke ilişkilerinde bir sembol haline geldi. İskeçe, Yunanistan’ın Batı Trakya Bölgesinde. Dağları, geniş arazileri ve sahilleriyle ekolojik açıdan oldukça zengin. Bölgenin başlıca sektörü tarım. Sanayi, endüstri ve tabii ki turizm de öne çıkan sektörler. Bugünkü heyette tekstil, mobilya, ticaret ve gıda sektöründen işadamları aramızda.
Toplantıdan sonra ikili iş görüşmeleri ile iki şehir arasındaki dostluk ve ticari işbirliğinin artacağına inanıyorum” dedi.
İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Serkan Hatip, Ege Denizi’nin iki ülkeyi ayıran değil birleştirici unsur olduğuna vurgu yaptı.
Hatip, “Türk ve Yunan özel sektörü arasında iki ülke arsında düzenlenen iş konseyi toplantıları ve iş forumları gerçekleştirilmektedir. Bu toplantılar iki ülke arasındaki özel sektörü bir araya getirip ortak iş imkânlarının geliştirilmesini sağlamaktadır. Yunanistan ihracat araştırma merkezinin açıkladığı 2015 verilerine göre Yunanistan’ın 2014 yılında Türkiye’ye ihracatı 3 milyar 277 milyon avro olurken, 2015 yılında kıyasla yüzde 47 azalarak 1 milyar 710 milyon avro düştü” dedi.
“Umarım ticarette köprü görevi görürüz”
Türkiye’nin Yunanistan’a en fazla petrol ihracatı yaptığını söyleyen Hatip,“İki ülke arasında turizm çok önemli bir sektör, bu sektör son yıllarda olumlu bir seyirde devam ediyor. Karşılıklı turist sayısı her gün artmaktadır. 2012 yılında başlayan kapıda vize ve kolaylaştırılmış vize uygulaması son olarak 2016 yılında kapsamı genişletilerek devam etmiştir, 2017’de de bu anlaşmada devam etme kararı alınmıştır. Umarım bu ziyaretimiz iki kentin ve iki ülke arasındaki ticarette bir köprü görevi görür” değerlendirmesinde bulundu.
“Ticaretimiz yıkılmak üzere”
Son olarak söz alan İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Hacıgene, Yunanistan ekonomisinin özellikle bu dönemde ağır ilerlediğini, ticaretlerinin yıkılmak üzere olduğunu söyleyerek İTO’dan destek beklediklerini söyledi.