Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB’ın 1618 sayılı kanunu kullanarak booking.com kapattırması ile yasakçı zihniyet yerine acenteleri ve kendilerini yenilemesi gerektiğini savundu.
Türkiye’deki faaliyetleri için tedbiren durdurma kararı alınmasını sağlayan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB), gözünü Trivago ve Tripadvisor’a da dikti.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB’ın 1618 sayılı kanunu kullanarak yasakçı zihniyet yerine acenteleri ve kendilerini yenilemesi gerektiğini savundu.
ETİK Başkanı Mehmet İşler, 1618 sayılı 1618 sayılı seyahat acentaları birliği kanunu arkasına alan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) beyhude mücadeleler vererek Türk turizmini zarara sokmaması gerektiğini aktardı.
Booking.com kapatma kararında en büyük gerekçe olarak, online şirketin vergi vermemesi nedeniyle etkili olduğunu kaydeden İşler, “Seyahat şirketleri burada biz vergi kaybı veriyor, dünyada online pazarı oluştu son tüketici buna güveniyor. TÜRSAB 1618 sayılı kanun maddesini arkasına alarak sadece yasakçı zihniyetle davranması doğru değil. Çağın koşullarına teknolojiye adapte olmuyorsan sadece yasakçı zihniyetle davranırsan bu sonuç vermez. Çünkü sonuçta başka şirket o boşluğu dolduracak, bu boşluğu sürekli mahkemeler açarak dolduramazsın hep tüketici ve türk turizmi kaybeder. Beyhude mücadeleler hem tüketiciye hem de Türk Turizmi kaybedecek. Biz dünya ile online ve entegre olmalıyız seyahat acenteleri olarak günü koşullarına uymalıyız, yoksa yasakçı zihniyetle beyhude mücadeleler vermiş oluruz. TÜRSAB kendini güncellemelidir. 1618 sayılı yasayı kullanıp yasakçı zihniyet doğru bir hareket değil” dedi.
Seyahat acentelerinin tüketici de güven eksikliği yarattığına da parantez açan İşler, “Booking.com tüketiciye güven yarattığı için bu kadar büyüdü. Tüketici güveniyor. Tüketici, otelle gidiyor seyahat acentesi batmış muhatabı yok booking com güven yarattı. Acentelerin batmalarına karşı ve son tüketiciyi mağdur etmelerine karşı tedbirlerin olması lazım. Acenteyi tercih etmiyor diye booking.com com dava edemezsin, Onun yerine sende birer platform oluşturarak rekabetçi mücadele etmelidir. Acenteler da kendilerini güncellemeli” önerisinde bulundu.
Dava 2015 yılında açıldı
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, online rezervasyon portalı Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararına yönelik, "Bunlarla hiç alakası yok. Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi" dedi. Gürcün, Booking.com'un, Türkiye'de, Türk vatandaşlarına Türkiye sahillerindeki otelleri (rezervasyon) satmaya başladığını ifade ederek, "Mahkemeye bu nedenle başvurduk. (Mahkeme) Haksız rekabet nedeniyle Booking.com'un faaliyetlerini durdurma kararı aldı" dedi.
Bookıng.com'dan açıklama
Öte yandan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti.
Açıklamada, 'Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz' denildi. Ayrıca, Booking.com'un 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı olunduğu da belirtildi.