Yelken eğitmeni Murat Tan ve amatör denizciler Emre Diyar ile Levent Çelik "Geleceğe Yelken açıyoruz" sloganıyla, küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikline dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla, 23 Nisan'da Hopa'dan denize açılırken, 13 günlük yolculuğun ardından Çeşme'ye geldi.
Çiğli Belediye Başkanı ve Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi olan Utku Gümrükçü’nün fikriyle “Geleceğe Yelken Açıyoruz” sloganıyla proje hayata geçerken yelkenlideki ekibe, Çiğli Belediye Başkanı ve Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi Utku Gümrükçü de eşlik etti.
"İklim değişikliğine dikkat çekmek için yaptıkları bu farkındalık projesini destekliyoruz"
Yelkenli, 5 Mayıs Perşembe günü, saat 10.30'da Çeşme sahiline yanaşırken, Çeşme Belediye Bandosu eşliğinde Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından kısa bir açıklama yapan Belediye Başkanı Oran, "Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçimiz ve Çiğli Belediye Başkanımız Utku Gümrükçü ve arkadaşlarını, yeryüzündeki cennet Çeşme'mizde ağırlamaktan büyük gurur duyuyoruz. İklim değişikliğine dikkat çekmek için yaptıkları bu farkındalık projesini destekliyoruz. Gerçekten de karbon ayak izi ve iklim değişikliği ile ilgili çok büyük sıkıntılar dünyamızı ve Türkiye'mizi bekliyor. Bu duyarlılık için de tüm ekibe teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Umarım bu iklim krizine tüm dünyanın dikkatini çekmiş oluruz"
Çiğli Belediye Başkanı ve Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi Utku Gümrükçü de yaptığı açıklamada, "Arkadaşlarımız geçen hafta Hopa'dan yola çıktılar. 13 gündür denizdeler. Bugün de yeryüzü cenneti Çeşme'deyiz. Bu seyahat 10 gün daha devam edecek ve Hatay'da bitirecekler. Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili. Marmara Denizi'ni de sayarsanız dört denizi var. Karadeniz'de başladılar. Marmara Denizi'ni geçtiler. Çanakkale'den sonra Çeşme'de buluştuk. Haftaya Marmaris'te olacaklar. Ardından Hatay'da yolculuğu bitirecekler. Bu üç haftalık çalışmayla, iklim değişikliğine dikkat çekmek için yelken ekibiyle beraber güzel bir farkındalık projesi yarattığımızı düşünüyoruz. Umarım bu iklim krizine tüm dünyanın dikkatini çekmiş oluruz" diye belirtti.
"Yapmak istediğimiz, insanlara, bir nebze de olsa neler yapılabileceğini denizden göstermek"
Yelken Eğitmeni ve teknenin kaptanı Murat Tan da bir açıklama yaparak, "Yaşadığımız dünyada, insan etkisiyle, inanılmaz sorunlarla karşı karşıyayız. Yapmak istediğimiz, insanlara, bir nebze de olsa neler yapılabileceğini denizden göstermek. Fırtınalar içerisinde kaldık. Soğuk havalarla karşılaştık. Ama hep birbirimizi moral motivasyon olarak destekledik. Hepimiz işin ucundan tutmalıyız. Sadece denizde olan değil, Biz, kaptan arkadaşlarım Emre Diyar ve Levent Çelik ile beraber zamanımızı ayırdık. Sizler karadan, bizler denizden, dünyayı daha güzel bir alana getirmek için uğraşmamız gerekiyor. Amacımız; gelecek için. Kızım şimdi burada. 60 gündür kızımı görmüyorum. Onların geleceği için çalışacağız. Onların bir sonrası için çalışacağız. Başkanlarımız, büyüklerimiz destekleyecek. Dünyayıoo daha güzel bir hale getireceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Aynı yolculuk gelecek yıl da tekrarlanacak
İklim değişikliğine dikkat çekmek için yola çıkan yelkenli ekibi, teknenin motorunu kullanmadan yelken gücü ve tekenin üzerinde kurulu olan güneş panellerinden elde edecekleri enerji ile Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz’i geçerek Hatay Arsuz’da Türkiye turunu tamamlayacak. Ekip, güzergah boyunca kıyılardan numune deniz suyu alıp, analize göndererek, çıkan sonuçları halka anlatacak. Ekip, aynı yolculuğu gelecek yıl da tekrarlayarak, yine alınacak su numunelerinin analiz sonuçlarını karşılaştırarak, sıkıntıları tespit etmeyi hedefliyor.