Edinilen bilgiye göre, insan tacirlerinin yönlendirmesiyle, İzmir'den Çeşme'ye kadar 7 saat yürüyerek gelen 42 kaçak göçmen, şişme botla açıldıkları Alaçatı açıklarında, gidecekleri yönü şaşırarak, bilinçsizce dolaşırken, 26 Aralık Salı günü, saat 07.30 sıralarında, TCSG 24 Sahil Güvenlik botu tarafından yakalandılar.
7'si Irak, 35'i Afganistan uyruklu 42 kaçak göçmen, Çeşme iskelesine getirildiler. Çeşme iskelesinde, göçmenler için özel olarak kurulan çadıra alınan kaçak göçmenlere, Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri tarafından yiyecek paketleri ve içecek dağıtıldı.
Film gibi kaçış hikayesi
Türkçe konuşmayı bilen, ancak ismini vermek istemeyen bir Afganlı kadın göçmen, iki yıl önce Türkiye'ye geldiklerini, Nevşehir'e yerleşerek çalışmaya başladıklarını söyledi. Çalıştıkları işlerde yeterli ücret alamadıklarını belirten Afganlı göçmen kadın, bir insan tacirinin Nevşehir'de kendileri ile temasa geçtiğini, eğer yurt dışına kaçmak isterlerse, 500 Dolar karşılığında kendilerine yardımcı olacaklarını söylediğini anlattı. İnsan tacirinin teklifini kabul ettiklerini söyleyen Afgan kadın, önce İstanbul'a, ardından da İzmir'e getirildiklerini belirtti. İzmir'de bir hafta havaların düzelmesini beklediklerini belirten Afgan kadın, 25 Aralık akşamı İzmir'den yürüyerek yola çıktıklarını, 7 saat yürüdükten sonra ormanlık bir alandan sahile ulaştıklarını anlattı. Zorlu yürüyüş sırasında birçok kişinin ayakkabısının parçalandığını, bacaklarının yaraladığını da belirten Afgan kadın, insan tacirlerinin kendilerini bir şişme bota bindirerek, motoru da çalıştırdıktan sonra kaçtıklarını söyledi. Motoru kullanmasını hiçbirisinin bilmediğini ve gidecek yönlerini de şaşırdıklarını anlatan Afgan kadın, zaman zaman kendisinin de motoru kullandığını, ancak denizde nereye gideceklerini bilemeden dolaşıp durduklarını ifade etti. Afgan kadın sabah saatlerinde kendilerini gören Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldıklarını belirterek, belki de ölümden döndüklerini söyledi.
Yakalandıktan sonra tekrar kaçmak isterlerse para ödemeyeceklerini söylemişler
Afgan kadın göçmenin anlattıkları şaşkınlık yaratırken, Irak'lı ailenin 800'er Dolar, Afganlıların da 500'er Dolar'ı peşin olarak insan tacirlerine verdiklerini, yakalanmaları durumunda paralarının kendilerine iade edilmeyeceğini, ancak tekrar kaçma girişiminde bulunurlarsa kendilerinden tekrar para istenmeyeceğini kendilerine söylediklerini de anlattı.
Kaçak göçmenlerin, can yeleklerine imha edilmek üzere el konulurken, Çeşme iskelesinde işlemlerinin tamamlanmasının ardından İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'ne sevk edildiler.?