Çeşme Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin (ÇEŞKA), Dünya Kooperatifçilik Günü olarak kutlanan 21 Aralık tarihinde hizmete açtığı "Anne Mutfağı"nın birinci yılının dolması nedeniyle, ÇEŞKA Başkanı Berna Güler ve kooperatif üyelerinin katıldığı bir kutlama düzenlendi.
"'Yapamazsınız' dediler, 'Çeşkardeşler' sayesinde başardık"
Çeşme'de "Terziler Sokağı" olarak bilinen sokakta açılan Anne Mutfağı'nın birinci yılı nedeniyle, bir açıklama yapan ÇEŞKA Başkanı Berna Güler, anlamlı bir gün olan Dünya Kooperatifçilik Günü'nde açılan Anne Mutfağı'nın birinci yılını doldurmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Aslında Anne Mutfağını, çok korkarak, çekinerek açmıştık. ÇEŞKA, başlı başına bir işti. Ama işin içine bir ticari işletme olarak Anne Mutfağı'nın girmesi, önce kurucu üye olarak sonra da seçimle işbaşına gelmiş olan bizlerin ticari tecrübesinin olmaması, açıkçası bizleri korkutmuştu. Ama kooperatif ortaklarımızın da çabaları ile ticareti öğrendik. Başlangıçta, çok korkutulduk, 'Yapamazsınız, bu sizin işiniz değil' dediler. Hem de diğer kooperatifler tarafından korkutulduk. Ama kooperatif ortaklarımızla o kadar yürek yüreğe verdik, o kadar gönüllülük esasında çalıştık ki, bu işi başardık. Bu başarıya ulaşmada, burada çalışan ortaklarımızın kendilerine 'Çeşkardeşler' diyerek, kardeşlik ruhu içinde, el ele verip çalışmayı öğrenmeleri en önemli unsur oldu" diye konuştu.
"Yönetim Kurulumuz hiçbir ücret ve huzur hakkı almıyor"
Kooperatif ortaklarının bireysel karlarını bir kenara bırakarak, özverili bir şekilde çalıştıklarını ifade eden ÇEŞKA Başkanı Güler, "Onlar, kooperatif için çalıştılar. Anne Mutfağı'nda, dörder kişilik gruplar, birer hafta boyunca çalışıyorlar. Eşit paylaşım olduğu için, herkes burada, eşit şekilde, canla başla çalışıyor. 'Hem kendimiz hem de kooperatifimiz nasıl daha fazla kazanır' anlayışıyla hareket ediyorlar. Kooperatifin yönetim kurulunda görev alan ortaklar, asla herhangi bir ücret almıyorlar. Herhangi bir maaş, huzur hakkı gibi bir para talep etmiyorlar. Seçimli Genel Kurulumuzda, biz yönetim kurulunda olduğumuz sürece, hiçbir ücret almayacağımızı konusunda karar aldık" diye anlattı.
"Yılbaşı için Aya Haralambos Kilisesi'nde el sanatları stantları açılacak"
Anne Mutfağı'nın birinci yılını, ÇEŞKA'nın ikinci yılını doldurduğunu belirten Güler, "Kooperatif ortaklarımız, iki yıldır aynı birliktelik ve özveriyle çalışıyorlar. Kooperatifimizin bir de el sanatları grubu var. O gruptaki ortaklarımız, kendi yaptıkları el ürünlerini, çok çeşitli zamanlarda, çok çeşitli yerlerde açtıkları stantlarda satıyorlar. Biz, Ege Kadın Girişimi Kooperatifleri Birliği'nin de doğal üyesiyiz. Bu nedenle Çeşme dışında da stant açabiliyoruz. Bu yılbaşında da, yılbaşı öncesi ve yılbaşının bir hafta sonrasını kapsayacak şekilde, Çeşme çarşısındaki tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde, el sanatları grubumuz stant açacaklar. Kooperatif olarak çok güzel bir beraberlik yakaladık. Gücümüz yettiği sürece kooperatifimizi devam ettireceğiz. Bayrağı bizden devralanların da, aynı özveriyle, aynı gönüllü çalışma esasıyla çalışacaklarından eminiz" şeklinde konuştu.
"Belediyemize destekleri için minnettarız"
ÇEŞKA'yı kurarken de, sonrasında da Çeşme Belediyesi'nden çok büyük yardım gördüklerinin altını çizen Güler, "Çeşme Belediyesi bize her konuda yardım etmekle kalmadı, bizimle protokol bile imzaladı. Hiçbir şey 'acaba'ya kalmayarak, resmileşti. Protokol imzalamadan önce de arkamızda olan belediyemizin gücünü, protokol ile daha fazla hisseder olduk. Bu önemli desteklerinden dolayı, Çeşme Belediye Başkanımız Muhittin Dalgıç'a ve emeği geçen bütün birimlere minnettarız. Çok teşekkür borçluyuz" diyerek sözlerini tamamladı.