Çeşme Keny Konseyi, Germiyan Mahallesi'nden başladığı mahalle toplantılarına, Reisdere Mahallesi'nin ardından Ildır Mahallesi'nde devam etti.
21 Aralık Perşembe akşamı, köy kahvesinde düzenlenen toplantıya, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Yürütme Kurulu üyeleri, Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz ve çok sayıda Ildırlı katıldı.
Kent Konseyi, vatandaşla ilgili makamlar arasında köprü görevi yapacak
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, düzenledikleri toplantılarıyla, Kent Konseyi'ni tanıtarak, görevlerini anlatmak ve mahalle halkının sorunlarını dinleyerek, vatandaş ile ilgili birimler arasında köprü olmayı amaçladıklarını söyledi. Kent Konseyi'nin bir icra kuruluşu olmadığını vurgulayan Önal, mahallelerde vatandaşları dinleyerek aldıkları notları, Yürütme Kurulu toplantısında rapora dönüştürerek, ilgili makama sunacaklarını ifade etti. Çeşme Kent Konseyi Başkanı Önal, ilgili makama sundukları raporların takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.
Sorunlarını anlattılar
Toplantıda söz alan Ildırlı vatandaşlar, mahallelerinin yıllardır çözüm bekleyen sorunlarının olduğunu belirterek, en önemli sorunlarının ise mahallelerinin Arkeolojik SİT olması nedeniyle evlerine çivi dahi çakamadıklarını, yeni yerleşim alanının yerinin belirlenmesine karşın hiçbir girişimin olmamasından yakındılar.
Toplantıya katılan çok sayıdaki balıkçı ve balık avı turu düzenleyen tekne sahipleri, iskelelerin yıkılması nedeniyle yaşanan sıkıntıları ve balıkçı barınağının yetersizliği sorununu dile getirdiler.
Köy içindeki 52 evin tapusunun olmadığını da belirten Ildırlılar, ödedikleri ecrimisillerin yüksek rakamlarda olmasından yakındılar.
Ildır sakinleri, Banyüz mevkiindeki köprünün yıllardır yapılmaması nedeniyle civardaki tarlaların her yağmurda sular altında kaldığını ifade ederek, tarlalarında üretim yapmakta zorluk çektiklerini de dile getirdiler.
İZSU'nun yaptığı alt yapı çalışmaları nedeniyle yollarının çok kötü durumda olduğunu da söyleyen Ildırlılar, çalışmaların başlamasından bu yana kısa süre geçmesine karşın iki kez taşeron değişmesinin de endişe yarattığını belirttiler.
Kayıt dışı balık avı turlarının da engellenmesini isteyen Ildır sakinleri, Sahil Güvenlik ekiplerinin daha sık ve sıkı denetim yapması gerektiğini ifade ettiler. Ildırlılar, Çayağzı bölgesinde yeterli aydınlatma olmadığını da belirterek, güvenlik sıkıntısı yaşadıklarını da dile getirdiler.
Muhtar Erdem Yavuz çözüm girişimlerini anlattı
Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz da toplantıda söz alarak, iskelelerin 1 Numaralı Kültür Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla, yasal olmadığı için yıkıldığını belirterek, Ildır'ın en önemli geçim kaynağının balıkçılık olması nedeniyle bir çözüm arandığını ifade etti. Denizciler Derneği ile de yakın temas içinde olduklarını açıklayan Ildır Muhtarı Yavuz, SİT alanı olan bölgelerde uygulamaların nasıl olduğu konusunda detaylı araştırma yaptıklarını söyledi. Yaptıkları araştırmaların ardından, Balıkçılar Kooperatifi Başkanı ve Denizciler Derneği Başkanı ile birlikte Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ı ziyaret ettiklerini belirten Erdem Yavuz, günümüz teknolojileri ile SİT alanlarında çözüm üretilebileceğini, ancak biraz süreye ihtiyaç olduğunu açıkladı.
"Kaçak iskeleleri satmaya bile kalktılar"
Yıkılan iskeleler hakkında da bilgi veren Ildır Muhtarı Yavuz, iskelelerin yıkım kararının iki yıl öncesine dayandığını hatırlatarak, dışarıdan çok sayıda teknenin de gelmesiyle Çayağzı bölgesinde akşam saatlerinde güvenlik sıkıntısının baş gösterdiğini ve ailelerin oradan geçmekte zorlandıklarını anlattı. Çayağzı bölgesinde aydınlatma sıkıntısının yaptıkları girişimler sonucunda çözüme kavuştuğunu belirten Yavuz, iskelelerin kaçak olduğunu herkesin bildiğini, yıkım kararının uygulanmasının sürpriz olmadığını ifade etti. Yıkım kararının uygulanmasından önce iskele yapan bir kişiyi jandarma ile birlikte giderek uyardıklarını anlatan Yavuz, kaçak iskele yapan kişinin diğer iskeleleri örnek gösterdiğini, ecrimisil ödediklerini söylemesi üzerine, kendisinin de ecrimisilin geçmişe dönük olarak alındığını, devletin malını sahiplenme anlamına gelmediğini söylediğini anlattı. Muhtar Erdem Yavuz, kaçak iskeleleri satma girişimleri dahi görüldüğünü belirterek, "O bölge, Ildır'ın yüz karası olmaya başlamıştı" dedi.
Yeni yerleşim yeri konusunda çalışmaların devam ettiğini de belirten Muhtar Yavuz, yapılan girişimler sonucunda, kooperatifleşme yolu ile yeni yerleşim yerinin hayata geçirilebileceği görüşünün ağırlık kazandığını anlattı.
Çeşme Kent Konseyi'nin düzenlediği mahalle toplantısı, mahalle sakinlerinin sorunlarının not edilmesinin ardından sona erdi.