Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği eski Baştemsilcisi Hasan Karakaya, zor bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Ortadoğu ve bölgemizde savaş rüzgarlarının gölgesinde kongreye gidiyoruz. Ülkemizde 18 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı her alanda bozulmalara, dağılmalara, yozlaşmaya yol açmıştır. Tek adam rejimi demokrasiyi ortadan kaldırmış, hukuku, adalet anlayışını tarumar etmiştir. İşsizlikle, zamlarla, hayat pahalılığı ile insanların yaşamını kabusa çevirmiştir. Baskıcı ortamda insanlar ne yapacağını bilemez duruma gelmiş, intiharlar artmıştır. Eğitim alanı da bu çürümeden, bozulmadan fazlasıyla nasibini aldı" dedi.
"Liyakatı hiçe sayana uygulama devam ediyor"
Türkiye'nin, bütçeden eğitime ayrılan pay sıralamasında dünyada 105. sırada olduğunu belirten Karakaya, "Eğitimin bilimsel laik içeriği zayıflatıldı. Kamusal eğitim yerine özel öğretim kurumlarının çoğalmasına hizmet edildi. Karma eğitime saldırılar yükseldi. Eğitimde piyasalaşma ve dinselleştirme süreci birlikte yürütüldü. Eğitim yönetiminde AKP kadrolaşması, liyakatı hiçe sayan bir uygulama olarak devam ediyor. 15 Temmuz sonrasında KHK’larla 33128 öğretmen, 5318 akademisyen, 1194 idari personel siyasi ve idari tasarruflarla ihraç edildi. Bu süreçte eğitim emekçileri yoksullaştırılmıştır. Eğitim emekçilerinin iş güvencesi tehdit altındadır. Seçimlerde AKP tarafından vaad edilen 3600 ek gösterge çıkarılmamaktadır. Tüm bu sorunların yanında MEB’nın 2019-2023 Stratejik Planı eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarını çözmekten uzak bir anlayışa sahiptir" diye konuştu.
"Üye sayısı en fazla olan, en güçlü sendika durumuna geleceğiz"
Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği eski Baştemsilcisi Hasan Karakaya, konuşmasını şöyle tamamladı;
"Önümüzdeki dönemde, bu kaos sürecinde en temel önceliklerden biri eğitim alanında yaşanan gerici, dinselleştirici ve piyasacı dönüşüme karşı çıkmak ve bilimsel, laik, kamusal, demokratik eğitim mücadelesini yükseltmektir. Hiç kuşkusuz eğitimin demokratikleştirilmesi mücadelesi ülkemizdeki özgürlük ve demokrasi mücadelesine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu inançla Çeşme’de örgütlenmemizi güçlendirerek üye sayısı en fazla olan, en güçlü sendika durumuna geleceğiz. Bu nedenle nöbet değişiminde yeni bir heyecanla, yönetime aday olan arkadaşlarımıza kolaylıklar, başarılar diliyorum."
Genel Kurul toplantısında yapılan seçim sonucunda 5 kişilik Yönetim Kurulu ve Şube Genel Kurul toplantısında oy kullanacak 37 delege belirlendi. Yönetim Kurulu'na; Gülay Canbek, İlyas Sümbül, Naciye Bozkurt, İmam Serin ve Mükremin Badem seçildi. Yönetim Kurulu, bir hafta içinde yapacağı toplantıda, iş bölümü yapacak ve kendi aralarında yapacakları seçimle Baştemsilci'yi belirleyecek.