Bundan yaklaşık 70 yıl önce Germiyan köylülerinin imece ile yapmış olduğu taş camiiye, mimari ve estetikten uzak, plastik minare yapılmasına Germiyanlılar ve Çeşme halkı tepki gösterdi.
Germiyan’ın en önemli yaşam savunucularından akademisyen Dr. Engin Önen, yapılan plastik minareye şu sözlerle tepki gösterdi.
“Hayaldi gerçek oldu.
PLASTİK MİNARELİ KÖY.
Onlarca şehir yüzlerce köy gezdim bundan daha çirkin bir minare ve cami görmedim. Yetmiş yıl önce imece ile yapılan caminin mimari ve estetik değeri vardı. Tadilat diye bu değerlerini yok ettiler önce.
Cami ve kliseler sadece ibadet yerleri değildir, aynı zamanda tarihi ve kültürel mekanlardır. Herkes kafasına veya anlayışına göre bunlarla yap boz oyunu gibi oynamamalıdır.
Plastik minare mi olur? Taş camiye plastik minare tak, hem de pencereyi kapatacak şekilde. Bu nasıl bir anlayıştır, bu nasıl bir sahipsizliktir..
Tam bir arabesk görüntü. Bir çirkinlik abidesi.
Kimse paramız yok demesin. Diyanetin dev bütçesi olduğunu hepimiz biliyoruz. O da ayrı bir konu.
Zamanında imece ile yapılmış. Bugün o zor tamam. Ama Germiyan bölgedeki en varlıklı köylerden biridir. Muhtarlık mülkleri yeni yasa gereği belediyeye geçmiştir. Su ve kira gelirleri ile muhtarlık üç tane personel istihdam ediyor ve köyün ihtiyaçlarını karşılıyordu.
Muhtarlığa ait en az 60-70 adet mülk vardı. Bunların bir kısmı atalarımız tarafından Cami'ye bağışlandığı için cami tarlası olarak anılıyordu.
Pekala belediye kira gelirlerinden elde edilen gelirle buraya mimari değeri olan bir cami ve minare yapabilirdi. Mezbaha değil, cami ve minare.
Tek tük satılan mülklerden elde edilen gelir de bu amaçla kullanılabilirdi.
Bu sayede böyle hilkat garibesi bir yapı da ortaya çıkmazdı herhalde.”