Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin talebiyle, Çeşme Kaymakamlığı tarafından, Fahrettin Paşa Mahallesi Nuri Ertan zeytin tarlasındaki anıt zeytin ağacının ve yörede bulunan diğer anıt zeytin ağaçlarının, yaşlarının tespiti için çalışma başlatıldı.
Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin öncülüğünde ve Çeşme Kaymakamlığı himayelerinde "Çeşme Ata Yadigarı Anıt Zeytin Ağaçları Gölgesinde Buluşma" etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğin düzenlenmesine Çeşme’nin eski belediye başkanı Nuri Ertan, Ege Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Çeşme Turizm ve Gastronomi Derneği, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi ve Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi büyük katkı sağladı.
Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yeşim Yüksel etkinlik ile ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında;
“26 Kasım Dünya Zeytin Günü" vesilesiyle kooperatif olarak "Çeşme Ata Yadigarı Anıt Zeytin Ağaçları Gölgesinde Buluşma" etkinliği kapsamında 1. Zeytin Hasat Festivalinin de bu vesileyle başlaması hedefiyle; yöremizin
yaşlı anıt ağaçlarını ekoturizmle buluşturma fikri biraraya geldi. Anıt ağacının gölgesinde geleneksel zeytin festivalinin de bu yıl başlangıcı olsun diyerek 7 metre genişliğinde 1800 yaşında olduğu öngörülen anıt zeytin ağacında "1.Zeytin Hasat Şenliği" yapıldı.
Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Zeytin Anıt Ağacıyla ilgili, Ege Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Murat Özaltaş, yöremizdeki zeytin hasadının ve zeytin verimliliğinin bolluk ve bereketle geçmesini diledi.
Özaltaş ayrıca Çeşme’de bulunan hurma zeytininin ekonomik ve besin değeri yönünden tanıtılması ve coğrafi işarete başvurulmasına yönelik işlemlerinin yapılmasına destek olacağını belirtti.
Bilindiği üzere, Çeşme'mizin sevilen ve lezzetli ürünü hurma zeytininin lezzeti ve değeri çok büyük. Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının öğünlerinde yer verebilecekleri hurma zeytin, dalında olgunlaşan ve tuzla salamura edilmediğinden gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri bir zeytin çeşididir.
Çeşme’mizde yaşayan müze küratörü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek, "Ülkemizdeki gastronomi müzelerinin büyük çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Ege Bölgesi'nde bir gastronomi müzesi yok. Zeytin müzesi var ama gastronomi müzesi hiç kurulmamış." dedi.
Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, bu konuda çalışmalarının ve görüşmelerinin devam etmekte olduğunu, Çeşme bölgesi için 2024 yılının müzecilik yılı olmasını temenni ettiğini belirtti.
Kooperatif Başkan Yardımcısı Sıdıka Topal ise, 2019 yılında Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurulması gayesi ile yedi kadının biraraya gelmelerindeki esas birleştirici gücün temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmanın imkanlarını kolaylaştırmak ve arttımaktı. Çocukluğumuzdaki lezzetlerin, genç nesillere bozulmadan aktarılması gerekmektedir. Yöremizde ekonomik girişimlerin odağında turizm ve ticaret önde gelmektedir. Aileler turizm ve ticaret ile ilgilenmeyi tercih ederek tarımdan uzaklaşmıştır. Ancak 2019 yılı pandemi sonrasında da hepimizin tercihi temiz ve güvenilir gıda oldu. Yöremizdeki gençlerimizin tarımı da tercih eder duruma gelmeleri konusunda öncülük yapmak kooperatifimizin hedefleri arasındadır." dedi.
Çeşme Turizm ve Gastronomi Derneği Başkanı Süleyman Zemin, Çeşme Kaymakamlığı öncülüğünde Çeşme yöresinde yetişen tarım ürünlerine ait coğrafi işaretli ürünlerin 6 adet başvurusunun yapıldığı ve sonuçlanma aşamasında olduğundan bahsederek; dünya turizminde tatil anlayışının deniz, kum, güneşin dışında ‘gastronomi’ turizminin de önemli bir yeri olduğuna değindi. Dernek faaliyetlerinin de, Çeşme ve Alaçatı’nın pazar payının artırılması, bölgenin gastronomi turizmine yönelik projeler ve programlar geliştirmek yönünde olduğunu ifade etti.”
Ata Yadigarı Anıt Zeytin Ağacı'nın ilk hasadı Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve katılımcılarla birlikte gerçekleştirildi.
Buradaki ilk hurma zeytin hasadının ardından, Ege Üniversitesi Çe?me Turizm Fakültesi Shipley-Altındağ Gastronomi Akademisi'nde hazırlanan eğitim programına geçildi. Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Özaltaş, Gıda Mühendisi Dr. Cem Toker ve Ziraat Mühendisi Dr. Mehmet Ulaş tarafından zeytinle ilgili eğitim verildi.
Eğitimde, Çeşme'nin ekşi mayalı ev ekmeği üzerine zeytin ve zeytinyağından yapılan kanepeler ve hurma zeytin ikram edildi.