Haber ve Fotoğraflar:Denizhan Güzel
Geçmiş dönemde Muhittin Dalgıç’ın başkanlığını yürüttüğü, yerel seçimler sonrası Yönetim Kurulu Başkanlığını Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın yaptığı Alataş Alaçatı İmar İnşaat Şirketi’nin Alaçatı Port Projesi’nde hissedar olarak temsiline devam etmesi şaşkınlık yarattı.
Alaçatı Port Projesi kapsamında inşaatların devam ettiği bölgede Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile Kuş Gözlem istasyonlarının kurulacağını ve aynı bölgede bulunan kuşların yaşam alanlarında fotoğraf yarışması düzenleyeceğini açıklayan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın Alataş Alaçatı İmar İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı olarak bundan sonraAlaçatı Port Projesi ile ilgili nasıl bir tavır izleyeceği de ilçede merak konusu oldu.
“Doğayı korumak için dört elle sarılacağız” demişti.
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, geçmişte Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile projede yaptığı konuşmada, Ekoturizmle ilgili çok yakın tarihli ve Çeşme için çok önemli bir gelişmeyi anlatmak istediğini belirterek, "Kutlu Aktaş Barajı'nın etrafındaki 2 milyon metrekare arazi, ihaleye çıktı. Bu arazide endemik bitkilerin yetiştirilmesi ile ilgili bir ihale. Çeşme Belediyesi olarak buraya talip olduğumuzu açıkladım. Bu 2 milyon metrekarede Millet Bahçesi değil ama Çeşme Bahçesi yapacağız. Burada sakız, lavanta ve bütün endemik bitkilerimizi yetiştirmek üzere Çeşme Belediyesi olarak talip olduk. Dün çok yüreklendirici bir telefon geldi. Arayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bir şirketin başkanı ve eski Konak Belediye Başkanımız Erdal İzgi'ydi. 'Tunç Soyer'in ve Genel Sekreter'in onayı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Çeşme Belediyesi'nin yanında ve destekçisiyiz. 2 milyon metrekarenin alınması için biz de ihaleye giriyoruz' dedi. Bu müjdeyi de sizinle paylaşmak istedim" şeklinde konuşmuştu.
Alaçatı Azmağı'ndaki proje, turizm hareketliliği ile yerel kalkınmaya değer katacak"
Aynı törende, Çeşme'nin doğasını korumak için, iki elle değil, dört elle sarılacaklarını açıklayan Başkan Oran, "Alaçatı'nın hassas ve benzersiz doğal alanlarının, önemli doğal alanlar olarak belirlenmesi, ne kadar eşsiz bir coğrafyada yaşadığımızı bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Flamingo, Karabatak, Kara Leylek, Kaşıkçı gibi türlerin ve üç balıkçıl türünün beslenme alanı, Uzun Bacak, Akça, Cılıbık, Halkalı Cılıbık gibi türlerin üreme alanı olan, ötücü kuşların sulak alan içinde yuva yaptığı, gezmeye doyamayacağınız Alaçatı Azmağı'nın böyle bir proje ile hem korunması, hem de yaratacağı turizm hareketliliği ile yerel kalkınmaya sağlayacağı çok önemli bir değer var" açıklamasında bulunmuştu.
"Alaçatı Azmağı'nın korunması fikrini çok önemsiyorum"
Doğaseverlere hitaben yaptığı konuşmada, Seçim sürecinde de defalarca vurguladığı gibi, Çeşme'yi, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle koruyarak geliştirmek istediklerini söyleyen Oran, "Çeşme sadece deniz, kum, beach club değil. Çeşme'nin rüzgarı, denizi ve plajlarının ötesinde, tarihi ve kültürel mirasıyla da, dünyanın önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu ısrarla vurguladık ve vurgulayacağız. Bütün çalışmalarımız, Çeşme Yarımadası'nı, tüm değerleri kucaklayan, bütüncül bir anlayışla, dünya turizminde hak ettiği noktaya taşımak üstünedir. Ancak bugün hayata geçirilecek projenin bölgeye yapacağı ekonomik katkıdan daha çok, 100'den fazla kuş türüne ve biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan Alaçatı Azmağı'nın korunması fikrini çok önemsiyorum" diye konuşmuştu.
İNŞAAT FAALİYETİ KANUNA AYKIRI
Öte yandan Meslek odalarının, süreç bu aşamadayken, Alaçatı Sulak Alanı'nın bulunduğu bölgede yeni bir kıyı kenar çizgisi tespiti yapılmadan yeni inşaat faaliyetlerine başlandığının ve su kotunun derinleştirilerek kanal açıldığının 11 Nisan 2021 günü öğrenildiğini belirttiği açıklamasında şöyle denildi:
“Yapılan bu müdahalenin hukuksal dayanağının bulunmadığı ve alanın koruma – kullanma dengesinin geri dönülmesi mümkün olmayacak şekilde bozulmasına neden olacağı açıktır.
Söz konusu alanda kıyı kenar çizgisi belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırıdır ve suç unsuru taşımaktadır. Öte yandan bahse konu alandaki işlem için valilikten herhangi bir izin alınıp alınmadığı bilinmemektedir.
Güncel durumda; Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 5. Maddesi'nde düzenlenen “Kıyılardan kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta ve kıyının doğal yapısını bozacak nitelikte kazı yapılamaz. Valilikçe uygun görülmesi ve yazılı izin verilmesi halinde Valilik denetiminde kıyının doğal yapısını değiştirmeyecek boyut ve nitelikte yapılacak kazı işlemi izin şartlarına bağlıdır. İzin şartlarına aykırı işlem yapılması halinde verilen izin iptal edilir ve yönetmeliğin 21. maddesine göre cezai işlem yapılır” hükmü uyarınca, kıyının doğal yapısında geri dönülmesi mümkün olmayan zarara neden olacak işlemlerin hukuka uygunluğundan bahsedilemeyeceği açıktır.
Bu nedenle, söz konusu alanda yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulmasının, ilgili idarelerin, Meslek odalarının ve tüm İzmirliler'in sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Söz konusu alanda hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı, kamuoyunun bilgisine sunarız.”