14 Eylül tarihine kadar sürecek olan etkinliğin açılış konseri, klasik müziğin unutulmaz bestecisi Adnan Saygun'un doğum gününe de denk gelince, hocası Saygun'un dünya çapındaki en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Gülsin Onay'ın piyano resitali ile büyük anlam kazandı.
Uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta ve 78 ülkeyi kapsayan konserlerinde, yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay'ın Çeşme'deki konserini, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Mimar Sinan Üniversitesi Yaylı Çalgılar Ana Sanat Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem İyicil, Borusan Flarmoni Orkestrası Başkemancısı Prof. Dr. Pelin Halkacı Akın, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Başkanı Filiz Eczacıbaşı ve çok sayıda sanatsever izledi.
15 yaşındaki genç yetenek sürprizi
Devlet Sanaçısı Gülsin Onay, Çeşme çarşısındaki tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde gerçekleştirilen açılış konserinde, Johann Sebastian Bach, Ludwig Van Beethoven, George Enescu ve Franz Liszt'in unutulmaz eserlerini piyanosuyla yorumladı. Onay, konserinin son bölümünde ise genç yetenek, Ankara Bilkent Konservatuvarı Öğrencisi, 15 yaşındaki Tuna Bilgin'i sahneye davet ederek, Adnan Saygun'un bir piyano sonatını çaldırttı. Tuna Bilgin'in başarılı yorumu ise seyircilerden büyük alkış aldı.
Çeşme Belediye Başkanı Muhitin Dalgıç, festivalin açılış konserinin ardından Gülsin Onay'a çiçek vererek teşekkür etti. Konseri başından sonuna kadar büyük bir ilgiyle izleyen sanatseverler de konserin ardından Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile fotoğraf çektirmek için adeta yarıştılar.
"Çeşme'ye yakışan bir etkinlik"
Konserin ardından bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Akademisi ve Festivali'nin yedi gün boyunca dolu dolu geçeceğini ifade ederek, "Tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde her gece bir konser gerçekleştirilecek. Bu önemli konserlere tüm sanatseverleri davet ediyorum. Çeşme'ye yakışan bu etkinliğimiz, gittikçe büyüyecek. Üç yıldır bu etkinliğimizi tarihi bir mekanda yapıyoruz. Ama gelecek yıllarda Çeşme meydanında yapmak için organize olacağız. Sanatçı yapısını daha da güçlendirerek, ses getirecek sanatçılarla birlikte, Çeşme'ye yakışan klasik müzik anlayışını da yerleştirmiş olacağız" diye konuştu.
"Festivale ilginin yüksek olması da bizleri sevindirdi"
Festivalin yöneticiliğini üstlenen Mimar Sinan Üniversitesi Yaylı Çalgılar Ana Sanat Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem İyicil de yaptığı açıklamada, festivalin gitgide ivme kazandığını vurgulayarak, "Açılış konserimizi Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile yapmamız çok hoş bir başlangıç oldu. Bu yıl da geçen senelerde olduğu gibi, hem ders verecek hem de konserler verecek çok değerli hocalarımız var. 12 Eylül tarihi hariç, her gün bir konser gerçekleştirilecek. Ayın 14'ünde de, eğitimlere katılan öğrencilerimizin performanslarını sergileyeceği kapanış konseri ile festivalimiz sona erecek. Bu gerçekleştirilecek konserler, öğrencilerimizin ileride gelebilecekleri yeri hayal edebilmeleri açısından çok önemli. Festivale ilginin yüksek olması da bizleri sevindirdi. Çok ilgili ve heyecanlı bir sanatsever kitlesi konseri izlemeye geldi. Giderek artan sayıda sanatseverlerin gelmesi ve ilgi duyması, hem Çeşme için, hem de bizim için çok mutluluk verici. Bunu da Belediye Başkanımız Muhittin Dalgıç'a borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Bize her zaman büyük destek verdi. Klasik müzik dostlarının önde gelenlerinden birisi. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"Benim için çok özel ve farklı bir konser oldu"
Büyük ilgi gören açılış konserinin ardından bir açıklama yapan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay da, tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nden ve akustiğinden çok etkilendiğini ifade ederek, "Böyle mekanlarda çalmak, sanatçıya çok ilham veriyor. Ayrıca Çeşme'nin olağanüstü bir doğal güzelliği de var. Konseri izlemeye gelen sanatseverler de o kadar ilgiliydi ki, her notada onların varlığını ve konsantrasyonunu hissettim. Bu beraberlik beni çok mutlu etti. Çeşme'de ilk defa konser veriyorum. Bu nedenle benim için çok özel ve farklı bir konser oldu. Böyle güzel bir festival düzenlenmesi gerçekten hayranlık verici. Yedi konserin gerçekleştirileceği bir festival. Ayrıca ustalık sınıfları var. Tatille doğanın güzelliklerini çalışmayla birleştirince, gençler için çok daha verimli oluyor. Bu festivalin uzun soluklu olması, herkes için çok faydalı olur. Çeşme'deki sanatseverler de konserimize çok ilgi gösterdiler. Salon tamamen doluydu. Büyük bir coşkuyla alkışladılar" diyerek memnuniyetini belirtti.
"Tuna Bilgin'in ismini çok duyacağız"
Türkiye'nin en büyük bestecisi Adnan Saygun'un 7 Eylül 1907'de İzmir'de doğduğunu hatırlatan Gülsin Onay, "Bugün 110'uncu yaşını kutlamış olduk. Ondördüncü kez düzenlenen Gümüşlük Festivali'nde, dördüncü Ahmet Adnan Saygun Piyano Yarışmasını da yapmıştık. Ben o festivalin sanat danışmanıyım. Her yıl açılış ya da kapanışında konser veriyorum. Festivaldeki yarışmada jüri başkanıydım. O yarışmada üç büyük yeteneğimize birincilik verdik. Onsekiz yaş altı kategoride birinci olan Tuna Bilgin, bu akşam Çeşme'deki konserimizdeydi. Onu görünce, 'Bis yapar mısın?' dedim. 'Hocam, pek hazır değilim, kıyafetim de uygun değil, ama siz isterseniz yaparım' dedi. Adnan Saygun'un eserini özellikle onun çalmasını istedim. Gerçekten çok güzel yorumladı. İnanıyorum ki, Tuna Bilgin'in ismini önümüzdeki senelerde, hem ülkemizde, hem dünya sahnelerinde çok duyacağız. Kendisiyle gurur duyacağız. Bu genç yeteneğimizden dinleyiciler de çok duygulandılar. Güzel Çeşme'nin güzel festivali, böyle bir güzel konserle açılmış oldu" diyerek sözlerine son verdi.
3. Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Akademisi ve Festivali'nde bu akşam da Camerata Saygun Oda Orkestrası'nın "Barok akşamı" adlı konserinde, Yunanlı Piyanist Zoe Samsaraleu, Çekoslovak Viyolacı Vldymr Bukac ve Türk Kemancı Özcan Ulucan sahne alacaklar.