Krizin ‘delip geçtiğini’ söyleyen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Ekonomide üst üste yaşanan küçülmelerin yanında enflasyonun ve işsizliğin de artmasıyla ekonomi durma noktasında. Vatandaşın alım gücü kalmamış, piyasada nakit kıtlığı önlenemez hale gelmiş. TÜİK hane halkı harcamalarının yüzde 4,7 azaldığını ilan etmiş. İnşaat yüzde 10.9, sanayi yüzde 4.3, hizmet sektöründe yüzde 4’lük küçülme olmuş. Tüm sektörlerde meydana gelen ekonomik küçülmeye rağmen kamu harcamaları yüzde 7,2 artmış! Ekonomi, AKP kontrolünden çıktı” diye konuştu.
SARAY, GÖRGÜSÜZ GÖSTERİŞİYLE ‘İTİBAR’ PEŞİNDE!
Ekonomik krizin acı reçetesinin sadece vatandaşa kesildiğini ifade eden CHP’li Bakan, “Dış politikadan güvenliğe, hukuktan sosyal adaletsizliğe kadar her alanda ülkemizi çıkmaza sürükleyen, ekonomideki geri dönülemez gidişatın tek sorumlusu saraydır. Sarayın hırsıdır, kibridir. Vatandaş açlıkla işsizlikle boğuşurken; kriz nedeniyle hastanelerin temizliğinden hastaların ilaçlarından tasarruf yapan Sağlık Bakanlığı, bürokratlarının altına ‘ön ve arka koltuk ısıtma sisteminin yanında uygun kauçuk paspas takımı’ şartıyla kiraladığı lüks makam araçları çekiyor. Kiralık araçlara bir yıl öncesine göre 5 kat fazla ücret ödüyor! Vatandaş tenceresini kaynatamazken, asıl kemer sıkması gereken saray, görgüsüz gösterişiyle ‘itibar’ peşinde, Osmanlı’nın son dönemlerini anımsatan ‘bolluk’ ve ‘ihtişam’ içinde! Krizle iktidara gelen AKP, 17 yılın sonunda ülkeyi devasa bir krize sürükledi. Saray yakında konkordato ilan edecek!” dedi.
‘YAPISAL REFORMLARDAN HİÇBİR ŞEY ÇIKMADI’
“Yapısal reformlardan hiçbir şey çıkmadı. Ekonomideki gidişat geçekten endişe verici… Ekonomideki daralmanın önüne geçmek gerekiyor ve Damat Bakan Bey ortalarda görünmüyor” diyen CHP’li Murat Bakan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CHP’li Bakan sordu:
1- Ekonomik daralmanın önüne geçebilmek için Bakanlığınızca hangi tedbirler alınmaktadır?
2- Ekonomik daralmaya bağlı olarak hızla artan işsiz sayısının azaltılması yönünde herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
3- Her dört gençten birinin işsiz olduğu göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıllarda genç nüfusun istihdama kazandırılmasına yönelik herhangi bir planlama mevcut mudur?