Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>SAĞLIK
30 Temmuz 2019 Salı - 08:06

Bunaltıcı sıcaklarda ferahlamak için nasıl beslenmeli

Uzmanlar yazı sağlıklı geçirebilmek için hem ferahlatan hem de besin değeri yüksek besinleri açıkladı.

Bunaltıcı sıcaklarda ferahlamak için nasıl beslenmeli

Sıcakların ortaya çıkışı ile birlikte vücudumuzda bir takım değişiklikler meydana gelir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Bunun sonucunda ise vücut daha fazla su kaybeder. Vücudun susuz kalması, sıvı ve elektrolit kayıpları, vitamin ve mineral eksiklikleri ile ciltte hassasiyetin artması gibi sağlık problemlerine sebep olur. 

Özellikle yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar, işi gereği gün boyu güneşin altında çalışmak zorunda olanlar ve çocuklar aşırı yaz sıcaklarının tetikleyebileceği hastalıklara karşı çok daha dikkatli olmalıdır. Yaz aylarında beslenmeyle ilgili gerekli tedbirleri alınmazsa, bünyede ortaya çıkabilecek değişiklikler ve metabolizma ile ilgili sorunlar çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. “Aslında doğru zamanlama ile doğru seçimler yaparak hem yazın yaşanan sağlık sorunlarından uzak kalabilir, hem de uzun süredir istediğiniz diyet programına başlayabilirsiniz.” diye konuşan uzmanlar, bunaltıcı sıcaklara karşı tüketebilecek hem ferahlatan hem de besleyici değeri yüksek gıdaları açıkladı.

Vücut kilonuz başına 30 ml su

İlk yapmanız gereken susuzluk hissetmeden su içerek vücudunuzun ihtiyacı olan günlük sıvıyı ona temin etmek olmalı. Bu nedenle her insan kendi kilosu başına yaklaşık 30 ml kadar su içmeli Örneğin, 60 kg ağırlığındaki biri, 30x60=1800 ml su tüketmeli. Bazen sadece susuzluğunuzu gidermek için değil, ferahlayıp serinlemek için de bir şeyler içmek isteyebilirsiniz. Aslında ikisini bir arada yapmak daha da makbuldür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tercihinizi aşırı şekerli ya da asitli içeceklerden değil, hem serinleten hem de sağlıklı ve düşük kalorili içeceklerden yana kullanmanızdır.

Limonlu, domatesli besin değeri yüksek gıdalar

Tükettiğiniz sıvıların besin değerini yükseltebilirsiniz. Örneğin taze sıkılmış limon suyundan yapacağınız şekersiz bir limonata mükemmel bir tercih olabilir. Damak tadınıza göre 5 bardak suya 3 orta boy limonun suyunu ekleyip 1 çay kaşığı kadar süzme bal ile tatlandırarak da bu sıcak günlerde kendinizi ferahlatabilirsiniz.

Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerdiği için domatesi her mevsimde öneriyoruz ama yaz aylarında buzdolabından çıkarıp soğuk meyve niyetine yiyebileceğiniz domatesin suyunun daha da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Domateste bulunan likopen, çok değerli bir antioksidan ve yaşlanma karşıtı maddedir; domates pişirildiğinde, püre haline getirilirse ya da taze taze sıkıp domates suyu hazırlarsanız sadece ferahlatmakla kalmaz, sağlığınıza da iyi gelir.

Kahve ve çay yerine soğuk sütlü, tarçınlı tok tutan karışımlar

Son zamanlarda bir kahve çılgınlığı aldı başını gidiyor. Ama bu furyanın altında her gün bir fincan kahvenin kendinizi daha enerjik hissettirmesinin yanında antioksidan etkilerinin de varlığı yatıyor. Böyle bile olsa sıcak yaz günlerinde kahveyi kısıtlamak da fayda var, çünkü kahve ve çayın fazlası idrar söktürücü etkileri ile sıvı kaybını artırabilir. Bunun yerine bir bardak soğuk süte iki kaşık kahve ve yarım kaşık tarçın ekleyerek hem soğuk hem de tok tutan bir alternatif öğün hazırlayabilirsiniz.

Tarçın faydaları saymakla bitmeyen bir besin, ister kahveye, ister süte, isterseniz çaya ekleyin. Hatta soğuk çaya özellikle ekleyin, yanına belki kırmızı meyvelerden ya da şeftali veya kayısı püresinden de karıştırıp hem bol lifli, hem bol antioksidan içeren metabolizma hızlandırıcı süper bir içecekle serinleyin.

Probiyotik kaynağı yoğurtlu alternatifler

Yazın bazen öğünleri hafif geçirmek de iyi gelebilir. Mesela hem protein zengini hem de probiyotik kaynağı az yağlı yoğurdu, soğuk salatalık ile ister yanında söğüş olarak, isterse rendelenip cacık halinde tüketebilirsiniz. Hem tok tutar, hem de kalorisi ve porsiyonu kontrollüdür. Soğuk yoğurtlu çorbalar da güzel bir alternatif olabilir, sıcak yaz günlerinde öğlen ya da akşam serinletip ferahlatır.

Su ve lif deposu mevsim meyvesi kavun ve karpuz

Kavun ve karpuz gibi yaz meyveleri de sıcak günlerde serinleten kurtarıcınız olabilir. Karpuz yüksek oranda su ve lif içerir. Tokluk hissi verirken, içerdiği A ve C vitaminleri ile mineraller sayesinde halsizliği alır, dinç tutar. Üstelik likopen içerdiği için cildinizi de güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Ancak abartılı tüketirseniz içerdiği şeker nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğinizi, hatta kilo alabileceğinizi de unutmamalısınız.

Cildiniz için yeşil yapraklı sebzeler

Yazın cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyacak başka besinler de var. Turunçgiller, kayısı, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek karotinoid içerirler ve metabolizmamız tarafından A vitaminine dönüşerek cildimizi zararlı güneş ışınlarına karşı daha az hassas hale getirirler. Kısacası bol koyu yeşil yapraklı sebzelerle domates içeren taze bir salatanın yanında taze sıkılmış meyve suyu hem ferahlatır, hem de vücudunuza iyi gelir.

Tatlı hevesiniz için şekersiz dondurma

Laktoza karşı hassasiyetiniz yoksa bir porsiyon dondurma ile de ferahlayabilirsiniz. Şekersiz, meyveli doğal dondurma, düşük glisemik indeksi sayesinde serinlemeye çalıştığınızda kan şekerinizi de fazla yükseltmeden tatlı hevesinizi gidermenize yardımcı olur. Ama unutmayın, bir top dondurma yeter de artar.

Etiketler:
 
Çeşme'de 58 göçmen yakalandı
 
Alaçatıspor olağanüstü genel kurula gidiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kardiyoloji Uzmanı göreve başladı
25 yıldır hizmet veren Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'ne, ilk ...
Uzman Doktor emekliye ayrıldı
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı ...
Konak’ta atık ilaçlar için örnek işbirliği
Konak’ta evlerde biriken ilaçların toplanarak imha edilmesini ve böylece ...
 
Sağlık çalışanı, duygulu sözlerle veda etti
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Tıbbi Sarf Medikal Stok Depo sorumlusu ...
Klimayı düşük sıcaklıkta ve sürekli çalıştırmayın
Uzmanlar, klima, soğutma modunda çalıştırılırken çok düşük sıcaklığa ayarlanmaması ...
Bayramda 6 bin 500 kişiye sağlık hizmeti verildi
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'nde, 9 günlük bayram tatilinde, ...
 
Hekimden “Şifalı Ot” Uyarısı
Rahatsızlıkların tedavisini şifalı otlar, egzotik meyveler ve bitkisel ...
Başhekim Birol'dan, Ramazan Bayramı mesajı
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Atıl Birol, ...
Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Obezite ve Diyet Polikiliniği'nde ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER..."
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Alaçatı'nın Kuşları yok olmasın!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri