Çeşme Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı, 3 Eylül Salı günü, Belediye Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıda, yerel ürünlerin ve hayvancılığın desteklenmesi için, Damızlık Hayvan Çiftlikleri ve yerel tohumların korunması yerel ürünlerin desteklenmesi için Üretim Çiftlikleri kurulması kararı alındı. Toplantıda, Kutlu Aktaş Barajı'nın koruma havzası içinde bulunan ve Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 49 yıllığına kiraya verilmesi için ihaleye çıkılan arazinin, "Çeşme'nin topraklarının Çeşmeli'de kalması için Çeşme Belediyesi tarafından kiralanması" amacıyla Belediye Başkanı Ekrem Oran'a yetki verildi.
Sakız ve Kaçali koyunlarının ırkları korunacak
Toplantının gündeminde yer alan Damızlık Hayvan Çiftliği kurulması maddesinin görüşülmesi sırasında açıklama yapan Belediye Başkanı Oran, " Bizin bölgemize has hayvan türleri var. Bunlardan bir tanesi; geçen hafta sonunda Ovacık'da festivalini yaptığımız 'Sakız Koyunu'. Ayrıca 'Kaçali Koyunu'muz var. Bunların ikisinin hem ırkının kaybolmaması, hem de hayvancılığın teşviki ile ilgili, belediyemizin mevcut arazilerinde üretim çiftlikleri kuracağız. Damızlık hayvan çiftliklerinin kurulması konusunu oylarınıza sunuyorum" dedi. Yapılan oylamada öneri oy birliği ile kabul edildi.
Yerel ürünlerin korunması için Üretim Çiftliği kurulacak
Meclis toplantısının üretici çiftlikleri kurulması maddesinde de açıklama yapan Oran, " Bizim yöresel ürünlerimizin, yerel tohumlarımızın, fidelerimizin, ağaçlarımızın kaybolmaması ile ilgili, tarım ürünlerinin desteklenmesi için çiftlikler kurulması konusu var. Özellikle endemik ürünlerimizin, sakız enginarımızın, yerli domatesimizin, beyaz soğanımızın, kavunumuzun, çekirdekli mis kokulu mandalinimizin ve limonumuzun desteklenmesi ile ilgili çiftlik kurulması önerimiz var" diye bilgi verdi. Yapılan oylama sonucunda öneri oy birliği ile kabul edildi.
"Çeşme'mizin bütün varlıklarına sahip çıkmamız gerekir"
2 milyon metrekarelik arazinin 49 yıllığına Milli Emlak Müdürlüğü'nden kiralanabilmesi için ihaleye katılma ve açık arttırma için Belediye Başkanı Ekrem Oran'a yetki verilmesi maddesinin görüşülmesi sırasında görüşlerini açıklayan Oran, "Kutlu Aktaş Barajı'mızın hemen yanında 2 milyon metrekare bir arazi Milli Emlak Müdürlüğü'nce ihaleye çıkarılıyor. Bizim Çeşme'mizin toprağı. Zamanında, Alaçatılılar'ın mallarının istimlak edilmesi ile elde edilmiş Milli Emlak toprakları. Burası, Baraj Koruma Havzası içinde kalıyor. Milli Emlak Müdürlüğü'nce 49 yıllığına kiraya verilecek. Çeşme'mizin bütün varlıklarına sahip çıkmamız gerekir. Bir taraftan endemik bitkilerden bahsederken, endemik bitkilerimizi koruyalım ve arttıralım derken, hemen yanımızda, 2 milyon metrekare toprağın Milli Emlak tarafından kiralanma ihalesi ilanını görünce, 'biz buraya Çeşme Belediyesi olarak değil, Çeşme halkı olarak sahip çıkalım' dedik" diye konuştu.
"Çeşmeli'nin malı, Çeşmeli'de kalsın"
2 milyon metrekarelik arazinin kiralanması için tüm Belediye Meclis üyelerinin katılımıyla Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara'yı ziyaret etmeyi de öneren Başkan Oran, " Çeşmeli'nin malına Çeşmeliler olarak sahip çıkalım diyorum. Burası çok önemli bir yer. Burada anason, lavanta, sakız ağacı yetiştirelim. Biz burayı 'Çeşme Bahçesi' yapalım, Çeşmeli'nin malı, Çeşmeli'de kalsın. Biz, buranın herhangi bir şahsa verilmesini istemiyoruz. Biz belediyeyiz, biz kamu kurumuyuz, biz Çeşme halkıyız. Çeşme halkının oyları ile seçilmiş Çeşme Belediyesi Meclisi'yiz. Çeşme Belediye Meclisi olarak Çeşme'nin topraklarına sahip çıkmamız bizim görevimiz. Bu konuda, arazinin düzenlenmesi ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi de bize destek olacak" açıklamasında bulundu. Belediye Başkanı'na yetki verilmesi önerisi oy birliği ile kabul edildi.
Komisyon seçimi, Ekim Meclis'ine ertelendi
MHP Meclis Grubu tarafından, "Tarım ve Hayvancılık Meclis Komisyonu" kurulması önerisi oy birliği ile kabul edildi. Meclis toplantısında, 3 CHP'li ve 1 muhalefet üyesinden oluşacak komisyon için yapılacak seçim, MHP'den ayrılarak Ak Parti'ye geçen 2 Meclis Üyesi'nin istifalarının Çeşme Belediyesi'ne resmi olarak ulaşmaması nedeniyle bir sonraki Meclis toplantısına ertelendi.
Sivas Kongresi'nin 100. yılı unutulmadı
Meclis toplantısın dilek ve temenniler bölümünde söz alan Belediye Başkanı Oran, 4 Eylül tarihinin Sivas Kongresi'nin 100. yılı olduğunu hatırlatarak, "Sivas Kongresi'nin 100. yılındayız. 100 yıl evvel, Sivas'ta, Mustafa Kemal ve arkadaşları, 'Misak-ı Milli sınırları içerisinde, vatan bir bütündür, bölünemez' deyip, Amerikan manda ve himayesine karşı çıkmışlar, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri'ni birleştirip, Anadolu'nun sesinin tek yumruk olduğunu, yedi düvele bir kez daha göstermişlerdir. Biz burada, Sivas Kongresi'nin 100. yılında, ülkemizin kurtuluş ve kuruluşuna emeği geçen, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, gazi ve şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Onların sayesinde, bağımsız bir ülkede, ay yıldızlı bayrağımızın altında yaşadığımızın bilincinde olmalı ve hiçbir zaman bunu unutmamalıyız" diye konuştu.
"Çeşme Festivali'ne herkesin desteği ve katılımı çok önemli"
18-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Çeşme Festivali hakkında da açıklama yapan Oran, "Çeşme Festivali'ni, yıllar sonra, bu ay tekrar yapıyoruz. 15 Eylül Alaçatı'nın Kurtuluşu, 16 Eylül Çeşme'nin Kurtuluşu bayramlarından sonra, 18-22 Eylül tarihlerinde, 'Çeşme'de sezon bitti, sen, ben, bizim oğlan kaldık' dediğimiz dönemde, otellerin kapanma hazırlığı yaptığı bir dönemde, Çeşme Festivali'ni, Büyükşehir Belediyemiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle, Çeşme Belediyesi olarak yapıyoruz. Uluslararası Çeşme Festivali'nin Çeşmemize hayırlı ve uğurlu olmasını dilerken, herkesin katılımının ve desteğinin çok önemli olduğunu ifade ediyorum" diye vurguladı.
Feribot seferlerinde ve otellerde yüzde 50 indirim
Çeşme Festivali sırasında, Sakız Çeşme arasındaki feribot seferlerinde ve ÇEŞTOB'a bağlı otellerde indirim yapılacağını da açıklayan Oran, "Bu bağlamda Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na, ÇEŞTOB'a ve Alaçatı Turizm Derneği'ne de destekleri için, Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyorum. Bu festival kapsamında, komşumuz Sakız Adası ile Çeşme arasında feribot seferleri düzenleyen üç şirketin yüzde 50 indirim yapacağını, ayrıca ÇEŞTOB'a bağlı otellerin de yüzde 50 indirim yapacağını sizlerle sevinçle paylaşmak istiyorum. Biz, 25 yıl sonra, Çeşme Festivali'ni yeniden yapıyoruz. Başarılı olacağız ve önümüzdeki yıl çok daha iyisini yapacağız. Bu yıl temamız; 'Ege Kültürü'. 2020 yılındaki temamız da; 'Balkanlar' olacak. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
MHP'li Özen'den sitem
Belediye Meclis toplantısının son bölümünde söz alan MHP'li Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Özen, Çeşme Festivali'nin, "ölü sezon" denilen bir zamanda Çeşme'ye hareket getirmesini dilediklerini belirterek, "Bu festival ile ilgili yaptığınız basın bilgilendirme toplantısına biz de davet edilmek isterdik" demesi üzerine, Belediye Başkanı Oran, "Basın toplantısına sadece basın davetliydi. Bu ayın 16 ya da 17'sinde festivalin lansman toplantısı olacak. O zaman siz de davetli olacaksınız" diye yanıt verdi.
"Sakız'daki caminin ibadete açılması konusunda Patrik'in yaptırımı yok"
MHP'li Meclis Üyesi Özen, festivale Fener Rum Patriği'nin de davet edildiğini hatırlatarak, "Sakız Adası'nda bir cami var. Ben Sakız Adası'na gittiğimde hep hüzünlenirim. Çoğunlukla kapalıdır. Fener Rum Patriği'nden, Sakız Adası'ndaki camide bir Cuma namazı kılınmasını rica edebilir misiniz? Ya da biz Sakız Adası'na gittiğimizde camide duamızı okuyabilelim" diye konuşması üzerine Belediye Başkanı Oran, verdiği yanıtta, "Bilmiyor olabilirsiniz, Fener Rum Patrikhanesi, Lozan Anlaşması ile garanti altına alınmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kurumudur. Başındaki Patrik de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Kendisinin Yunanistan ile yakın uzak bir alakası yoktur. Sadece aynı dine mensuplarıdır. Hepsi Ortodoks'tur. Kendisi, Türkiye Cumhuriyeti ordusunda 2 yıl askerlik de yapmıştır. Sakız Adası'ndaki caminin ibadete açılmasını biz de elbette isteriz. Ama Patrik'in bu konuda bir yaptırımı yoktur, olamaz da. Patrik, sizin, benim gibi o da bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" diye açıkladı.