Alaçatı Turizm Derneği, bünyesinde yer alan 16 restoranın üçer yemek tarifinin yer aldığı bir kitap yayınlayarak, Alaçatı'nın gastronomi turizmindeki farklılığını gösterdi.
Proje koordinatörlüğünü Serap Yeşilsakız, proje danışmanlığını Mustafa Dumanlıdağ ve editörlüğünü Destina Akgün'ün yaptığı "Alaçatı'nın Lezzetleri" adlı kitaptaki fotoğrafların çekimini ise Ozan Çelik gerçekleştirdi. Yemek danışmanı ve stilisti Dilek Yetkiner'in katkı sağladığı kitabın ön sözünü de yemek yazarı ve araştırmacı Gökçen Adar yazdı. Türkçe ve İngilizce olarak, 5 bin adet basılan kitabın amacının ise, "Alaçatı'nın geçmiş mutfak kültürünün de içinde olduğu değerlerin korunması, topraklarında yetiştirilip yerel restoranlarında misafirlere sunulan gözde yemeklerinin aktarılması" olduğu ifade edildi.
"Bölgemiz için gastronomi turizmi gerçekten çok önemli"
Kitap ile ilgili görüşlerini açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Yarımadası'nın ot yemekleri, mezeler, tatlılar ile yüzyıllardır yaşadığı geleneksel değerlere sahip olduğunu vurgulayarak, "Uzun yıllar önce başlattığımız Ot Festivali'nin de ana temalarından birisi budur. Alaçatı Ot Festivali, yüzbinlerce insanın Alaçatı, Çeşme ve hatta yarımadayı ziyaret ettiği bir yapıya dönüşmüştür. Alaçatı Ot Festivali'nde de geleneksel ot yemekleri ile geçmişten günümüze lezzetler yarışıyor ve bunlar kitaplaştırılıyordu. Alaçatı Turizm Derneği de, 16 restoran ile birlikte bir çalışma gerçekleştirmiş ve üçer lezzetin yer aldığı bir kitap bastırmış. Bu güzel bir hizmet. Önemli olan bölgemizin geleneksel yapılarını oturtmaktır. Belediye olarak, yıllardır yaptığımız bütün etkinlikleri bu yapı üzerine oturtmaya çalıştık. Bölgemiz için gastronomi turizmi gerçekten çok önemlidir. Sağlıklı, doğal ve geleneksel tatlar konuklarımıza sunuluyor. Ayrıca kendi yaşadığımız bölgedeki geleneksel kültürü gelecek kuşaklara, koruyarak taşımak çok önemli. Bu kitap da Alaçatı'nın geleneksel tatlarının geleceğe taşınması anlamında önemli bir çalışma olduğuna inanıyorum. Tarladan, dağlardan, kırlardan topladığı otlarla yemek yaratan insanlarımızın ne kadar zengin bir gastronomiye sahip olduğu ortadadır. Bu kitap nedeniyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Gastronomi turizmine katkı sağlayacağına inanıyoruz"
Kitabın proje danışmanlığını üstlenen Avrasya Restoran sahibi Mustafa Dumanlıdağ da bir açıklama yaparak, Alaçatı Turizm Derneği'ne üye 16 restoranın bir araya gelerek, yöresel gastronomi değerlerini yerli ve yabancı turistlere sunmak istediklerini belirterek, "Her restoran kendi belirlediği üç yemek çeşidiyle kitapta yer aldı. Dört aylık yoğun bir çalışma sonucu bu kitap ortaya çıktı. Alaçatı'ya yakışan, Alaçatı'nın yöresel gastronomik değerlerini kitabımıza yansıtmaya çalıştık. Ayrıca kitabımızı geri dönüşümlü kağıtlardan bastırarak çevre duyarlılığımızı da ortaya koymak ve çevre farkındalığı yaratmak istedik. Alaçatı'da yaşayan esnaflar olarak, Alaçatı'nın tüm değerlerini korumak, ve insanlarımıza en iyisini sunmayı amaçlıyoruz. Kitabımızı bastırırken sadece Türkçe değil, yabancı turistlerin de faydalanabilmesi için İngilizce olarak da hazırlattık. Kitabımız baskıdan on gün kadar önce çıktı. Kitabımızın, Türkiye turizminde ayrı bir yeri olan Çeşme ve Alaçatı'ya gastronomi turizmi anlamında katkı sağlayacağına inanıyoruz. Alaçatı, her ne kadar sörf turizmiyle de öne çıksa da yöresel yemek kültürünün, gastronominin de önemli bir değer olduğu yadsınamaz bir gerçektir" şeklinde konuştu.