Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
“Türkiye yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya!”
“Türkiye yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya!”
Kent Lokantalarında askıda yemek  başlayacak
Kent Lokantalarında askıda yemek başlayacak
İzmir'de zehir tacirlerine Narkoçelik-39 darbesi!
İzmir'de zehir tacirlerine Narkoçelik-39 darbesi!
HABERLER>YEREL
30 Eylül 2024 Pazartesi - 08:58

Alaçatı Port'ta sular durulmuyor!

Değerinin altında konut satma, elden para alma, 20 milyon Euro’luk kayıp para ve vergi kaçırma iddialarıyla mahkemelik olan Alaçatı Port, açıklanan yeni vergi raporuyla yeniden gündemde.

Alaçatı Port ta sular durulmuyor!

  İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Mahkeme de tanıklık yapan şirket ortaklarından Dr. Fahri Yıldız, projede yer alan Filika Evleri etabının satışı sırasında konutların resmi satış fiyatları ile gerçek satış fiyatları arasında 20 milyon Euro’luk bir fark olduğunu bildirmişti.

  Bu bağlamda, Maliye Bakanlığı’nın Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi’nin 2019-2023 yıllarını kapsayan vergi denetimi sonucunda “örtülü kazanç” adı altında gerçekleşen işlemleri ve değerinin altında konut satışlarını tespit ettiği öğrenildi. Söz konusu raporda, şirket ortaklarından Kenan Suiçmez’in yeğeni Ender Gür’e örtülü kazanç aktarımı ve bedelsiz bir konut devri tespit edildi.

  Mahkemeye yansıyan iddialar arasında bazı taşınmazların usulsüz şekilde belirli kişilerin üzerine geçirildiği ve bir şirket yöneticisinin akrabasına usulsüz ödemeler yaptığı yer aldı.

  Rapora göre, F5 numaralı konutun satışında, faturada 300.000 Euro bedel gösterilmiştir. Ancak alıcı, bu konutu 300.000 Euro’nun yanı sıra sahip olduğu iki konutu da şirkete geri vermek suretiyle aldığını bildirmesine rağmen mükellef kurum (yani konutu satan firma), bu iki konutun takasını resmi belgelerde yansıtmadığı ve yalnızca 300.000 Euro’yu faturaya dâhil ettiği, yani satışın tam olarak faturalandırılmadığı ve gerçek değerin düşük gösterildiği tespit edildi.

  Raporda yapılan tespitlerden bir tanesi de bu konutlardan birinin şirket yerine, şirket ortaklarından Kenan Suiçmez’in yeğeni Ender Gür’e devredildiği, bu devrin de "örtülü kazanç" (yani gizli yoldan varlık transferi) olarak değerlendiriliyor.

  Raporda ayrıca şirket ortaklarından Kenan Suiçmez ve Serdar Çorakay’ın, şirkete ait konutları kendilerine değerinin çok altında satarak, örtülü kazanç transferi yaptıkları da tespit edilmiştir.

  Raporda 2019 ve 2021 yılları arasında toplam 30 milyon TL civarında matrah farkı (konutların emsal değerleri ile tapuda gösterilen satış bedelleri arasındaki fark) o günkü kurla yaklaşık 5 milyon Euro olarak tespit edildi.

  Rapor, Port Şirketi’nin ilişkili kişilere yaptığı satışlarda örtülü kazanç dağıtımı ve ilgili mevzuat çerçevesinde tespit edilen vergi kaybı ile diğer usulsüzlükleri açıkça ortaya koymaktadır. Bu tespitler doğrultusunda vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve gerekli cezaların uygulanması gerekmektedir.

  ÇEŞME BELEDİYESİ DE ORTAK

  Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi’nin ortakları arasında Alataş Alaçatı İmar İnşaat da bulunmaktadır. Çeşme Belediyesi'nin de yer aldığı projede yaşanan bu usulsüzlükler, hem kendi ortaklarını hem de belediyeyi ciddi şekilde zarara uğratıyor.

  VERGİ RAPORU İLE KAMU ZARARI TEYİT EDİLDİ

  Vergi Müfettişliği tarafından daha önce hazırlanan raporda 2017 ve 2018 yılları incelenmiş ve yaklaşık 50 milyon TL matrah farkı tespit edilmiştir. Vergi Müfettişliği’nin 2019, 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan hesap incelemeleri sonucunda ise 30 milyon TL civarında matrah farkı tespit edilmiştir; bu da o günkü kurlarla yaklaşık 20 milyon Euro’ya tekabül ediyor.

  Vergi inceleme raporunda satış bedelleri arasındaki tutarsızlıklar doğrulanırken, gayrimenkullerin tapuda değerinin altında gösterildiği ve vergi kaybına neden olduğu tespit edilmiştir. Vergi kaybıyla kamu zarara uğratılırken, yapılan usulsüz işlemlerle hem kendi ortaklarının hem de şirket ortağı olan Çeşme Belediyesi'nin ciddi şekilde zarara uğratıldığı ortaya çıktı.

  Şirketin yönetim kurulu başkanlığını 2019 yılına kadar Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yapmış, 2019 yılında da yine Çeşme Belediye Başkanı seçilen Ekrem Oran bu görevi devralmıştır. Oran, 2021 yılında yönetim kurulu başkanlığından istifa etmişti.

Etiketler:
 
Big Fish Çeşme 2024’ün Kazananı Belli Oldu.
 
Çeşme’de Psikolojik vaka!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Big Fish Çeşme 2024’ün Kazananı Belli Oldu.
Üç gün süren zorlu rekabetin ardından amatör balıkçılığın zirve turnuvası ...
Çeşme 'Big Fish'te kıyasıya rekabet!
Amatör balıkçılığın zirve turnuvası “Big Fish Çeşme 2024” bu yıl Avek ...
Yuvamız Çeşme projesi hayata geçiyor
Çeşme Belediyesi, çocukların güvenli ve modern eğitim ve oyun alanlarına ...
 
Çeşme Belediyesi'nden ailelere anlamlı destek!
Çeşme Belediyesi, yeni bebek sahibi olan ailelere “Hoş Geldin Bebek Seti” ...
Çeşme Belediyesi'nden 17 milyonluk satış!
Çeşme Belediyesi, 831 metrekarelik arazideki 390 metrekarelik payını satışa ...
Kent Konseyi Başkanı Güler’den iddialara yanıt!
Çeşme’de bir süredir yazar Ali Gültekin’in Çeşme Kent Konseyi Başkanı ...
 
Çeşme Projesi iptal oldu!
İzmir’de uzun zamandır gündemde olan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili olarak ...
Çeşme Belediyesi'nde TİS sevinci!
Çeşme Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri ...
Başkan Denizli’den Doğalgaz açıklaması!
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, yerel seçimler öncesi verdiği sözlerin ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"BAY SAMANYOLU"; B E R K A N T
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Yaşamak...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
MAKİNALAR STOP ABİ!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
9 EYLÜL’LERDE DÜĞÜN KURALIM DOSTLAR
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Alaçatı'nın Kuşları yok olmasın!
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
BÖYLE BİR SEVGİ GÖRÜLMEMİŞTİR
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri