Çeşme'ye yerleşerek yaşamını sürdüren ve yaptığı araştırmalarla Çeşme'nin çevre sorunlarına dikkatleri çeken Ahmet Güler, Germiyan Mahallesi'nde 2 asfalt fabrikası yapılması girişimlerinin, eski İzmir yolunu Karaburun ayırımından Çeşme'ye kadar genişletme çalışmaları ile çakışmasının bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini açıkladı.
"Otoban varken 132 metre genişliğinde yol neden yapılıyor?"
Karayolları'nın, Türkiye’nin önemli yazlık ve dinlenme merkezleri arasında yer alan Karaburun ile Çeşme arasında 25 kilometrelik devlet yolu yaptırmak üzere ihale düzenlediğini belirten çevreci aktivist Ahmet Güler, "Karaburun yol ayrımından başlayarak 25 kilometre, 132 metre genişliğinde yapılacak devlet yolu ihalesi toprak tesviyesi, sanat yapıları, üst yapı ve başka işleri kapsıyor. İhalesi 6 Şubat 2018'de tamamlanan bölünmüş yolun 800 takvim gününde tamamlanarak teslim edilmesi gerekiyor. Karaburun yol ayrımı (Yüksek Teknoloji Enstitüsü) sapağından Alaçatı otoban döner kavşağı arasında yapılacak olan bölünmüş yolun toplam genişliği 132 metre olacak. Yapılacak olan bu bu yolun hemen paralelinde Türkiye'nin en modern ve 6 şeritli ilk otobanı bulunmakta. Türkiye'nin ilk otobanı olmakla birlikte hala Türkiye'nin en az kullanılan otobanı olma özelliğine sahip bu yol varken, hiç bir ihtiyaç yok iken Çeşme'ye yeni bir duble yol yapmanın mantığı nedir? Çeşme - İzmir otobanı kışın tamamen boş, yazın ise sadece pazar günleri akşama doğru biraz kalabalık olur. Bu otoban var iken güzelim doğayı tahrip ederek 132 metre genişliğinde bölünmüş yol ile kimler ihale zengini olacaktır?" diye sordu.
"Asfalt fabrikasının birisinin ÇED onayı çıktı"
Doğa tahribatının sadece bölünmüş yol ile kalmayacağına dikkat çeken Güler, "Daha yolun ihalesi bile yapılmadan, Çeşme'nin temel su kaynağı Çeşme Kutlu Aktaş barajını etkileyecek ve baraj sahasına çok yakın bir yerde iki tane de asfalt fabrikası kuruluyor. Muhtemelen bu yola asfalt sağlayacak iki tane asfalt fabrikasından bir tanesinin ÇED onayı çıktı bile. Diğer asfalt fabrikası 26 Ocak 2018'den bu yana olumlu ÇED raporu bekliyor" diyerek asfalt fabrikalarının yeni yapılacak yol için mi kurulacağı sorularının akla geldiğini ifade etti.
"Nostaljik değeri var"
Çevreci aktivist Güler, yaptığı yazılı açıklamada, eski İzmir yolunun nostaljik değeri olduğunu da belirterek, şunları söyledi; "Tarihciler bu fabrikanın kurulacağı bölgeden zamanında Evliya Çelebi'in geçtiğini söylerler. Bu eski yol insanın aklına hemen eski Çeşmeliler'in, İzmir-Çeşme arası yazlıklara gidip geldikleri zaman gelir. Şimdi ebebeynlerimiz olan bu insanlar, Çeşme'yi henüz İzmir'liler dışında kimsenin bilmediği günlerden bahsederler. O zamanlar Çeşme sadece yazlıklardan ve bir kaç otelden ibaretti. O dönemlerde eski İzmir-Çeşme yolu (ki başka yol da zaten yoktu) 90 kilometrelik bir eziyet güzergahı idi. Hele hafta sonları bu yolda gitmek tam işkenceye dönüşürdü. Dar ve virajlı yolda sollamak neredeyse imkansızdı. Bu yolda her haftasonu binlerce araba ve yolcuları tam bir kabus yaşardı. Dönüş yolunun 4-5 saat sürmesi olağandı. Yeni Çeşmeliler'e şehir efsanesi olarak gelen bu hikayelerde bazen İzmire gitme süresi 8-9 saate kadar çıkardı. Klimasız vasıtalar su kaynatır, trafik kazalarında birçok vatandaş hayatını kaybederdi. Rahmetli Turgut Özal’ın oluru ile 17-18 sene üç gidiş, üç geliş olarak inşa edilen otoyolun inşasından sonra çoğu Çeşmeli eski yola unuttu. Bu yoldaki çoğu işletme kapandı ve trafik yok denilecek kadar azaldı. Eski yolda ki kahvaltı mekanları, lokantalar kapandı, sahip değiştirdi. Ancak son zamanlarda bu nostalji yol tekrar keşfedildi, Dünyanın en büyük Zeytinyağı Müzesi bu yolun üzerinde açıldı, yeni kahvaltı mekanları dolmaya başladı ve trafiğin yine biraz artmasına sebep oldu. Bu yolu kullananlar çam ağaçlarının güzelliği, muhteşem ova manzarasını içlerine çeke, çeke yavaş bir hız ile doğayı ve güzelliği yaşayarak bu yolu kullanarak sakin bir şekilde Çeşme veya İzmir hedeflerine ulaşırlardı."