Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!

Selma Artar

VENEZUELA’DA BUĞDAY
14 Haziran 2022 Salı

Biyoçeşitlilik bakımından, Dünya’da 8 gen merkezi bulunmaktadır. Bu gen merkezlerinin 3’ünün buluştuğu tek ülke Türkiye’dir. Bu yüzden Anadolu'da bulunan bitki çeşitliği tüm Avrupa'ya denktir, yani bizden başka dünyanın hiç bir yerinde yetişmeyen endemik bitki türlerine sahip bir ülkeyiz. Dünya’nın en kıymetli toprakları bizim ülkemizdedir.

Bizim topraklarımızda; buğday başta olmak üzere arpa, mısır, çeltik, ayçiçeği, mercimek, pamuk, şeker gibi hububat ürünlerinin yanı sıra pek çok sebze ve meyvenin yetişmesi, bu toprakların ne kadar verimli ve zengin olduğunun göstergesidir. Konya Ovası mesela tahıl ambarımızdır, buğday ve arpanın anavatanıdır. 

Cumhuriyet ilan edildikten sonra, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, savaştan çıkmış bir ülkeyi hızla kalkındırmak için özellikle tarıma ve tarıma dayalı sanayiye ağırlık vermiştir. İzmir İktisat Kongresi’nde, tarım politikasının temel ilkesini  “Milli ekonominin temeli ziraattır” şeklinde belirtmiştir.

Uygulanacak tarım politikasının temel felsefesi ise; "Ülkenin gerçek sahibi ve efendisi, hakiki müstahsil(üretici) olan köylüdür" olmuştur. 

İşte bu politika sayesinde, savaştan çıkmış ve yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti, ilk 5 yılda üretim fazlasına geçmiş, 10 yılda kendi kendine yeten ender ülkelerden biri haline gelmiş ve ihracata başlamıştır.

1945 yılında başbakan Şükrü Saraçoğlu Hükümeti, “Çiftçiyi Topraklandırma Kanununu” meclise getirmiş, bu kanuna karşı en büyük muhalefeti yine kendi içlerindeki, büyük toprak sahibi olan milletvekilleri yapmıştır. Aydın Milletvekili Adnan Menderes, bu grubun sözcüsülüğünü üstlenmişti!O dönemde yaklaşık 3 milyon köylü geçimini sağlayacak topraktan yoksundu. Ağalık denilen feodal sistemin büyük toprak sahipleri, bu köylülere tohum ve alet verip, karşılığında hasadın çeyreğini ya da yarısını alıyorlardı. İşte “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” meclise bu sömürü sistemini kaldırmak amacıyla getirilmiş ancak bu tasarı büyük toprak sahiplerini mutsuz etmiş ve onların hükümet aleyhinde tavır almasına sebep olmuştu. 

Adı geçen bu kanun tasarısı bir taraftan, Türkiye'de yasal ilk muhalefet partisinin kurulmasında, katalizör görevi görmüş  Demokrat Parti (DP) bu anlayıştan doğmuş, büyük toprak sahipleri gecikmeden DP seçmenin tabanını oluşturmuştu. Neticede Adnan Menderes önderliğindeki muhalefetin baskısıyla bu kanun 1947’de kanun metninden çıkartılmış ve 1950’de tümüyle iptal edilmiştir!

Türkiye’de o zaman bu kanunu engelleyenler, belki de bugün Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı hale getirenlerdir!

DP iktidarında; Celal Bayar ABD’ye davet edilmiş, uzun süre orada kalmış, liyakat ödülü almış ve eline Türkiye tarımını öldürme reçetesi verilerek gönderilmiştir. Bu reçete neticesinde ABD’nin direktifleriyle dünyanın zeytin ve zeytinyağı cenneti Türkiye’de mısır yağı ithali başlamış, (zeytinyağlı yiyemem aman türküsünü hatırlayalım!)

Marshall planı devreye sokulup, çocuklarımıza süt tozu dayatılmıştır!

ABD’nin o dönemden beri uyguladığı strateji; “Gıdayı (yiyeceği) kontrol edersen insanları da  kontrol edersin! ve kendine bağımlı hale getirirsin.” anlayışıdır.

70’li yıllarda “Toprak işleyenin, su kullananın.” sloganı ile Ecevit, yeni bir umut olsa da çok geçmeden Kıbrıs Barış Harekatı başladı! 

Bu sefer de ABD tarafından ambargolar uygulamaya konuldu, mazot bulmak zorlaştı, köylüyü topraklandırma yine başka bir bahara kaldı!

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye, 2000’li yıllara kadar kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olma ünvanını koruyabildi. 

İç Anadolu’da; buğday, tahıl, şeker pancarı, haş haş, sebze, meyve, Ege’de; tütün, zeytinyağı, üzüm, incir, sebze, meyve, Karadeniz’de; Fındık, çay, tütün, keten, kenevir, mısır, sebze, meyve Marmara’da; ayçiçeği, pirinç, şerbetçi otu, sebze, meyve, Güneydoğu ve Akdeniz’de; pamuk, antep fıstığı, susam, kırmızı mercimek, sebze, meyve, Doğu Anadolu’da; tütün, tahıl, şeker pancarı, sebze meyve yetiştiriliyordu...

Bugün;

Çekirdeği atsan ağaç fışkıracak kadar bereketli bu kadim topraklarda, samanı bile ithal eden ülke haline geldik!

Neden...?

Ziraat Bankası kredisiyle yandaş işadamına medya satın al, çiftçine litresi 30 TL'den mazot, % 600 zamlı gübre sat, 15 günde 350 dönüme yakın buğday tarlası kül olsun, Konya, Amik, Harran, Çubuk ovası gibi “yüksek verimli” tarım arazilerini bırak, tee 12 bin km ötede Venezuela’da, buğday yetiştirip Türkiye’ye getireceğim de...

Bir de çıkıp buna  “yerli ve milliyiz” de...

İktidarın yeni tarım politikası bu!

Venezuela’da Buğday Yetiştirmek...

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri