İzmir'in asırlık spor kulüplerinin tarihlerini bir müzeye yansıtarak, geleceğe taşımaları ne güzel!
Genç kuşaklara bu kulüplerin bir hikayelerinin olduğunu anlatan bilgi, belge ve görselleri sunmak; onlarla paylaşıp, gururlanacakları ve onurla taşıyacakları bayrağı onlara teslim etmek ne güzel!
Bu güzelliği yaşarken, eski sporcularla kucaklaşmak; onlarla gönenmek, geçmişi anarak bugüne taşımak ne anlamlı, ne mutlu bir güzellik!
İnsan o güzellikte "yaşarken anılmanın" tadına varıyor... Onun içindir ki, "iyi ki buradayım; iyi ki bu kulübe gelmişim, oynamışım. Varlığım, her şeyim" deyip, gururlanıyor!
Ne mutlu ne umutlu şey böyle yaşamak!
X
1970'li yılların ilk yarısında İzmirspor, Hatay'daki kulüp binası ve tesisleri yaptığında, kulüp tarihini bir noktada bir araya getirip, "işte örnek alınması gereken spor kulübü" diye Türkiye genelinde ilgi görmüş, övgüler almıştı. Cavit Ölçer yönetiminin gerçekleştirdiği projeler o günün koşullarında "sporda yerel devrim" ve öncü hareket olarak nitelendiriliyordu. Ve İnciraltı'nda kamp merkezi ve alt yapı tesisleri için alınan arazi geleceğin teminatıydı!
İzmirspor varsıllaşmış, geleceğe büyük bir umut ışığı yakmıştı!
Bakmayın siz bugün futbol takımının amatörde olduğuna. Yine de elinde "kendi malı" olan tesislere sahip tek kulüp yine İzmirspor'dur; kendi tarihini o kulüp tesislerinde gizler!
X
Altay, yüz yılı aşan tarihinde kendine ait bir yer edinememiştir örneğin!
Rahmetli Ender Türk'ün yoktan var edip, alt yapı için kamudan kiraladığı Gaziemir sahası olmasa, kulüp Alsancak Staddı'nın yıkılmasıyla ortada kalacaktı. Gaziemir'e tesisler yapılıp geliştirildi de; Alsancak'taki kulüp envanteri; kupalar, plaketler, başarıyı simgeleyen ne varsa buraya taşınabildi!
Yani Altay'a ait ne arıyorsanız Gaziemir'de!
Siyah-Beyazlılar'ın tarihini bugünlere yansıtan bir kitap ise 1970'li yılların başında rahmetli Aydın Sevgel ağabeyimizin derlemesiyle yayımlandı. İşte o belge de çok önemli!
X
Göztepe...
Avrupa Fuar Şehirleri Kupası'nda Türkiye'yi temsil başarıyla temsil etmiş; yarı final oynamış efsane takımın tarihini tutan olmamış örneğin!
Ne ilginç değil mi?
Salt futbol mu?
Yelken, yüzme, voleybolda başarılı olduğu bilinen geçmişinden bugünlere yansıyan bir geçmiş gösterilemedi!
Takım amatöre kadar düşüp, şirketleştikten sonra, Göztepe'nin tarihini, geçmişe ait bilgi ve belgeleri toparlayabildiler. Adil Artuner'in önderliğinde oluşturulan bir ekip iyi bir çalışmayla kulüp binasının altında görsellerle bezenmiş bir "Göztepe Müzesi" oluşturabildiler!
Göztepe tarihini ise gazeteci Sinan Genç, bu yıl içinde çalışmasını tamamlayarak yayımladı!
Olsun! Sonuçta onlar da mutlu. Çünkü onların da tarihlerini belgeledikleri bir salonu var!
X
Örnekler çoğaldıkça insan mutlanıyor kuşkusuz. Ve beklentiler de artıyor!
X
Yine Altınordu'nun Selçuk Belevi yerleşkesinde bir "müze evi" oluşturup kupa ve görsellerle tarihini anlatması...
Karşıyaka'nın uzun uğraşlar sonunda topladığı bilgi-belge ve fotoğraflarla oluşturduğu müzeyi açıyor olması...
İzmir kulüpleri adına sevinilecek, gurur duyulacak gelişmeler...
İzmir'de salt futbolun değil, atletizmden güreşe, yüzmeden yelkene, basketboldan voleybola, hentbol, cimnastik, sporun tüm alanlarında eldee edilmiş başarıların; simge sporcuların bugüne örnek olarak taşınmasından daha mutlandırıcı ne olabilir ki!
Unutmadan yaşatmak en erdemli davranış değil midir?
X
Konak Belediyesi'nin de İzmir'e bir kapsamlı "Spor Müzesi" kazandırmak için çalışmalara başladığını biliyoruz...
Bu noktada insan, bir "spor aklının" devreye girmesini istiyor; belki de beklentiyi yükseltiyor!
Akdeniz Oyunları; Üniversiad ve çeşitli dallarda Dünya, Avrupa, Balkan Şampiyonaları'nın düzenlendiği bu birikimi yüksek kentin bir spor belgeseli de olmalı!
"Spor aklı" dediğimizde, ülkenin ilk bilimsel çalışmalarına ve sporun gelişmesine önderlik etmiş insanların İzmir'den çıktığını hepimiz biliyoruz...
Atatürk Spor Kompleksi'nin Akdeniz Oyunları'ndan sonra bir spor merkezi, Sporcu Sağlık Merkezi'nin Türkiye'ye örnek olduğunu anımsayın!
Spor Hekimliği Enstitüsü'nün Prof. Necati Akgün ile gelişip, bugünlere geliş öyküsünü bir irdeleyin; ülke sporuna katkısını ortaya koyun!
Beden Eğitimi Spor Yüksekokulları'nı araştırıp İzmir'in katkısını; o okullarda yetişen eğitimcilerin İzmir ve Türkiye'de spora katkılarını gösterin!
Örnekler çoğaltılabilir...
İzmir'in spor tarihini Okan Yüksel ustamızın önderliğinde, içinde benim de bulunduğum bir grup hazırladı. Bu öncü çalışmaydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kültürü Yayınları arasında yayımlandı. Bugün daha da geliştirilerek, yeniden ele alınması gerekiyor...
Yapılacak çok iş var!
İzmir spor tarihi aydınlanmayı bekliyor!
"Spor aklı" işe koyulmalı!