Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yapan hükümet, Türk bayrağı taşımayan yatlara Türkiye’de kalacakları süre için sınırlama getirmeye hazırlanıyor. Yabancı bayraklı yatlar, 1 yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabilecek.
Hükümet, Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yaptı. Tekneler için yüzde 23 olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanırken, yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1’e düşürüldü. Teknelerden her yıl alınan 400 TL ile 6 bin 500 TL arasındaki bağlama kütüğü harcı kaldırıldı. Böylece teknelere Türk bayrağı çekilmesi cazip hale getirildi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, Türk denizciliğiinin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaparak,
“6770 numaralı kanunun 14. Maddesine göre Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilecek gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil, kredi, gemi kira, zaman çartırı ve tüm navlun sözleşmeleri damga vergisine ve harçlara; bu işlemler nedeniyle alınacak paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine ve fonlara tabi tutulmayacak.
Aynı kanunun 38. Maddesinde yer alan, geçici madde 9 ile yayınlandığı tarih itibariyle yurtdışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan yatların bağlama kütüğü ruhsatnamelerinden alınan harçlar hariç her türlü vergi kaldırılmış oluyor.
Bu düzenlemeler ile şüphesiz Türk denizciliği ve deniz turizmi desteklenmiş ve Türk Bayrağı’nın önü açılmış oluyor. Türk Bayrağı çekeceğiniz yatınıza arabanızdan daha az vergi ödeyeceksiniz.
Ne var ki Kanun bu desteklerin ne kadar zaman süreceği ve Türk Bayrağı siciline geçişin usulleri hakkında bilgi vermiyor. Bu maddelerin uygulamasına ilişkin usul ve esasların Ulaştırma Denizcilik Haberleşme ve Maliye Bakanlıklarımız tarafından açıklanmasını bekliyoruz.
Yabancı bayraklı yatlar şu an ülkemizde 5 seneye kadar çıkış yapmadan kalabiliyorlar. Bu teknelerin Türkiye’deki konaklama sürelerine kısıtlama getirilmesi halinde yabancı tekne sahipleri ile Türk tekne sahipleri arasında ayrım yapılamayacağı için Deniz Turizmi ve paydaşları bundan büyük zarar göreceklerdir. Marinalar, charter firmaları, bakım onarım firmaları, hava limanları, uçak firmaları ve kıyılarımızdaki turizm destinasyonları akla ilk gelenler. Türk Bayrağı’na geçişin yasaklar ve yaptırımlar ile değil; teşviklerle yönetilmesi sektörü rahatlatacaktır” dedi.