TBMM Genel Kurulu'nda devam eden Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, iktidarın başında bulunanlara peynirin, ekmeğin, patatesin, soğanın fiyatını insanca geçinmek için gerekli ekonomik koşulları sordu. İktidar sorumlularından yanıt alamayan Sertel, bir gün sonra tekrar söz alarak temel gıda maddelerinin fiyatlarını açıkladı, açlık ve yoksulluk sınırı üzerinden eleştiride bulundu.
“MUTFAKTA YANGIN VAR!”
Türk-İş’in verdiği rakamlara göre 2018 yılı Ağustos ayında açlık sınırının bin 812 lira, yoksulluk sınırının da 5 bin 904 lira olarak açıklandığını belirten Atila Sertel, “2019 yılından itibaren CHP’li belediyelerimizde asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Bu ücret de geçinmek için yeterli değildir. Mart ayında yeni seçilecek CHP’li olacak belediyelerde geriye dönük farklar çalışanlara ödenecek. Emekli, memur, işçi, yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Enflasyon yükseliyor, Türk lirası döviz karşısında hızla değer kaybediyor. Çarşı’daki, pazardaki fiyatlar artıyor artmayan tek şey maaşlar. Saray’da kilosu 160 lira olan badem unu kullanılıyor, vatandaş evine kilosu 16 lira olan unu dahi zor alıyor. İktidarın başındakiler har vurup, harman savuruyor; ‘ekmek elden su gölden’ deyişi gibi saltanat sürüyor. Halkımız ise açlıkla pençeleşiyor” diye konuştu.
“SORULARA VE SORUNLARA KAYITSIZ KALMAYIN”
Bütçe görüşmelerinde iktidara peynir, zeytin, patates, soğan gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını sorduğunu dile getiren Sertel, sorulara ve sorunlara kayıtsız kalan AKP iktidarından yanıt alamadığını söyledi. Sertel, şöyle devam etti:
“Türkiye'de iktidarın başında bulunan AKP iktidarı ve onun Genel Başkanına bazı sorular yöneltmiştim ‘Peynirin, zeytinin, ekmeğin, soğanın, domatesin fiyatını biliyor musunuz?’ diye. Şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadım. Ben açıklayayım: Ankara'da peynir 25 ile 45 lira, zeytinin kilosu 14 ile 27 lira, ekmek 1 lira ile 5 lira arasında, soğan 4,65 ile 6 lira, patates 3,5 ile 4 lira, mercimek 6 lira ile 8 lira, kuru fasulye 9,5 lira ile 15 lira, et 50 lira ile 70 lira arasında değişiyor. En temel gıda maddelerini alt alta topladığınız zaman açlık sınırının altında kalan vatandaşın birkaç günde maaşını harcaması gerekiyor. Kirası, elektriği, suyu, ısınma giderleri derken vatandaş ne yiyip, içecek? İktidardakiler vatandaşın sorunlarına ne zaman eğilecek? Vatandaşın cebine elini uzatmaktan ne zaman vazgeçecek?”