Yıllardır mesleğin içinde olan ancak daha önceleri zorunlu olmaması nedeniyle kalfalık-ustalık belgesi almayan, günümüzde çalışabilmek ve iş yeri açabilmek için zorunlu olan kalfalık-ustalık belgeleri, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açtığı sınavlarla dağıtılıyor.
Çeşme Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olan Fahrettinpaşa Mahallesi'ndeki Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından gerçekleştirilen uygulamalı sınava, büyük bölümü mesleğe devam eden 42 aşçı kalfalık belgesi almak için, 9 aşçı ustalık belgesi almak için, 3 pastacı, 1 fırıncı ve 2 kasap da kalfalık ve ustalık belgesi almak için katıldılar.
Yahya Kerim Onart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin mutfak atölyesinde gerçekleştirilen uygulamalı sınavı Çeşme Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker de izledi.
"Mesleki Eğitim Merkezleri, bize özgü okullar"
Uygulamalı sınav ile ilgili bir açıklama yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Çoker, "Mesleki Eğitim Merkezleri, eski adıyla Çıraklık Okulları'nın öne çıkarılması gereken bazı özellikleri var. Bir tanesi; bu okullar yapısal olarak, Avrupa'dan ya da dünyadan adapte edilmemiş, bize ait okullar. Bu okullarda uygulanan sistem, dünyaya da örnek oldu. Bunu, birçok uluslararası konuğa mihmandarlık yaparken fark ettim. Avrupalı dostları ne zaman Mesleki ve Teknik Liselere getirdiysem, bunu gördüm. İkincisi; aslında yasa var, ama vatandaş bilgisiz. Çıraklık eğitimine gelen bir çocuğun, direk olarak, az da olsa bir geliri oluyor. Sigortası devlet tarafından yatırılıyor. Çırağı çalıştıran işletmeye de devlet destek oluyor. Ayrıca üniversitede okumak isterse Açık Lise eğitimi alabiliyor. Bunu vatandaşlara anlatabilmek gerekiyor" diye konuştu.
"Çeşme'deki Mesleki Eğitim Merkezleri çok iyi durumda"
Milli Eğitim Müdürü Çoker, "Ustalık ve kalfalık belgeleri ile ilgili bizim birçok okulumuzun dünyada akreditasyonu yoktur. Birçok insan, liselerin neden 4 yıl olduğunu, hazırlık sınıflarının neden kaldırıldığını bilmez. Avrupa'da hazırlık sınıfı kavramı olmadığı için, biz onlardan bir yıl eksik eğitim alıyorduk. Lise mezunu öğrencilerimiz, Avrupa'ya transkript götürdüğünde akreditasyon alamıyordu. Bu anlamda bunu önemsiyorum. Eskiden bir insan, bir konuda usta oluyordu. O meslekte çalışıp, emekli olabiliyordu. Şimdi artık, diyelim ki İzmir'in en iyi ustası, yeni bir teknoloji çıktığı anda çaresiz kalıyor. Bütün dünya bu kaosu yaşıyor. İnsanların yeniden eğitilmesi gerekiyor. Bu anlamda Mesleki Eğitim Merkezleri bize yol açıcı oluyor. Eğitimle, yeni teknolojilere uyumu sağlayabiliyoruz. Çeşme'deki Mesleki Eğitim Merkezleri'nin son 2 yılına bakıldığında çok iyi olduğunu görebiliyoruz. O nedenle görev yapan bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum" diyerek açıklamasını tamamladı.
"Kalfalık belgesi için en az 1 günlük sigortalılık yeterli"
Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Zeki Elvanlı da yaptığı açıklamada, "Okulumuzun bünyesinde olan mesleki eğitimin, Şubat dönemi kalfalık ve ustalık sınavını gerçekleştiriyoruz. Bu sınav dönemine 120 kişi katılıyor. Bu sınavlarda kalfalık belgesini almak için, en az 1 gün sigortası olan ve 22 yaşını doldurmuş olan herkes başvurabiliyor. Ustalık belgesi almak için, 5 yıl sigortalılık aranıyor. Önce kalfalık belgesinin alınması gerekiyor. Kalfalık belgesi alındıktan sonra, sigorta süresi de uyuyorsa ustalık belgesi için başvuru yapılabiliyor. Bu belgeler alındıktan sonra da isteyenler, usta eğiticilik sınavına katılabiliyor. Bunu da, okulumuzun bünyesinde, kendi öğretmenlerimizle verdiğimiz 10 günlük bir kursa alıyoruz. Bu kursu bitirdikten sonra usta öğreticilik belgesini veriyoruz" diye anlattı.
"Talepten çok memnunuz"
Bir dönemde yaklaşık 220 sınav yaptıklarını söyleyen Elvanlı, "Girdikleri sınavlarda, mezuniyet durumlarına göre, 6 ders ile 13 derse kadar sınava giriyorlar. Çeşitli mesleklerden, bu dönemde yaklaşık 60 kişi civarında sınava giriyor. Çok çeşitli meslek grupları var. İsteyen herkes bu sınavlara girebiliyor. 142 tane seçili meslek dalımız var. Ustalık belgesi almak isteyenler, eğer 5 yıllık sigortalılık şartı uymuyorsa, bakanlığımızın bu yıl açtığı 12. sınıflara kaydoluyorlar. 12. sınıfı bitirdikten sonra ustalık sınavına alıyoruz. Çeşme'de belge almak için çok talep var. Bu talepten çok memnunuz. Bir sonraki sınav dönemimiz Haziran ayında olacak. Haziran dönemi için başvurular Nisan ayında başlayacak. İstediğimiz belgeler; SGK'dan hizmet dökümü, diploma ve nüfus cüzdanı. Alacağımız bir dilekçe ile beraber, İzmir Denklik Komisyonu'na yolluyoruz. Oradan gelen sınava girme hakkı ile bilgiyi duyuruyoruz ve sınava davet ediyoruz. Yılda 3 defa; Şubat, Haziran ve Eylül dönemlerinde sınav yapıyoruz" diye bilgi verdi.